Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Când vom avea primele tomate pe piaţă?

Publicat: 23 februarie 2022 - 11:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În bazinele din judeţul Olt, mai cu seamă în Izbiceni sau Pleşoiu, unii dintre producătorii de răsaduri, care dispun de sisteme moderne de încălzire, au început deja să planteze tomatele.

În aceste zile, zarzavagiii recoltează primele cantităţi de trufandale, verdeţuri ale sezonului: ceapă verde, salată, ridichi de lună şi spanac pentru a le vinde în speranţa obţinerii unui preţ mulţumitor.

 

Trufandalele inundă pieţele


Ion Păunel din Pleşoiu, pregăteşte legăturile de ceapă verde pentru piaţă. „Într-o parte din solar am cultivat 1.500 mp de ceapă verde, iar pe 500 mp am înfiinţat ridichile de lună pe care le voi recolta către sfârşitul lui martie”, ne-a declarat cultivatorul. Acesta ar fi împăcat dacă ar vinde şi în acest an, în medie, cu 25 de bani firul. Măcar ca în sezonul trecut.

La sfârşitul lunii martie va semăna tomatele. În solarii a făcut arătura peste care a aplicat îngrăşămintele naturale, mai puţin cele chimice complexe, dar şi Fertiplus, produs organic ecologic, peletizat, ce conține 100% gunoi de grajd.

platare tomate_b 

De ce a ales solarul la rece?


”Am ales hibrizii cu creştere semideterminată mai timpurii, pentru că am solarul la rece, fără încălzire. Nu mi-am dorit să cumpăr centrale termice, multe dintre ele sunt rudimentare şi costisitoare. În acelaşi timp, am să învelesc solarul cu folie de dublură, de interior. Voi cultiva cam jumătate din suprafaţă cu tomate speciale: roz, portocalii, negre şi cu forme variate, de la inimă de bou, creţe până la cele mici sau alungite. De asemenea, pe vreo 500 mp am să pun roşii româneşti cu sămânţă de la Banca de GeneBuzău”, precizează legumicultorul oltean.

 

Costurile în solar, la dublu! 

 

„Am avut contorul de curent defect. Mă aştept la o sumă exorbitantă. În primăvară, când începeam cu încălzirea solariilor, cu centrale, convertoarele de căldură şi pompele de apă, plăteam peste 20.000 lei. Acum va fi la dublu! Preţul cocsului a urcat de la 80 de bani la 1,65 lei/kg”, spune Simon Idiţa, legumicultor din Pleşoiu.

Simon Idiţa are patru solarii modernizate, cu o suprafaţă totală de 7.000 mp. Anul acesta a mai cumpărat încă o centrală termică, pentru a trece mai uşor peste perioada de frig.

planta tomate 01_b 

Tehnologie de sezon legumicol


“Semănatul l-am realizat la începtul lunii decembrie, am repicat în zilele de până în Crăciun şi am terminat de plantat pe 27-28 ianuarie. Depinde de vreme, dar mă aştept ca în prima decadă a lunii aprilie să vând la piaţă. La circa două săptămâni de la repicare, când plantele s-au făcut de 10 cm înălţime, le-am rărit, mutându-le cu alveole cu tot într-un spaţiu de două ori mai mare, de 10 ari, aerisit şi încălzit corespunzător.

La răsad am intervenit cu un produs pe bază de calciu, bor şi magneziu, pentru că au fost mai multe zile înnorate. Eu încerc să aplic nişte substanţe bio cu fosfor şi potasiu şi mai ales fără azot, pentru că sensibilizează planta. Tomatele mele sunt sănătoase, viguroase şi călite”, spune cultivatorul din Pleşoiu.

 

TOMATA, pe buget de avarie!


Ion Păunel, coordonatorul centrelor regionale din Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, este nemulţumit de prevederile ajutorului de minimis pentru cultivatorii de legume în spaţii protejate, stabilit la cel mult 4.000 de euro. Legumele eligibile sunt: tomate, ardei gras, capia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde.

„Din toate modificările cerute de cultivatori la Programul Tomata doar una a fost aprobată; reducerea cantităţii de la 5.600 la 3.000 kg/1.000 mp. Ar fi trebuit să se fi prelungită şi perioada de recoltare până în iulie, aşa cum am cerut. Aproape nimeni nu poate să facă acele 3 kg de roşii pe mp şi să le valorifice până pe 10 iunie!", declară Ion Păunel.

 

Alta e realitatea din solar


Iarna s-a mutat spre primăvară şi doar 1-2% dintre cultivatorii de legume din România au centrale termice, din care circa jumătate sunt pentru producerea răsadurilor.

"Cultivatorii folosesc hibrizi de tomate extratimpurii, însă aceştia au un mare păcat: nu sunt productivi şi nici rezistenţi la boli şi dăunători. Mulţi nu vor realiza programul”, susţine liderulSPAOlt.

 

Atenţie, se seamănă legumele!
Începând a doua jumătate a lunii februarie, pot fi semănate: ridichi de lună, morcov, pătrunjel, ceapă verde, usturoi, mazăre, spanac, mărar, ţelină, leuștean. În această perioadă se pot încorpora și rizomii de hrean.

 ion paunel ok_b

Cu siguranţă vom avea înscrişi în "Tomata" peste 20 mii de fermieri; dacă împărţim suma de 45 milioane de euro, vom avea doar 11.250 de beneficiari care vor primi bani. În 2021, când programul de legume în spaţii protejate s-a desfăşurat doar pe ciclul 2, am avut aproape 15 mii de beneficiari plătiţi!

ION PĂUNEL

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt

 

TOMATE COAPTE PENTRU PAŞTE

Ca şi anul trecut, Simon Idiţa din Pleşoiu a ales să pună în solar doar tomate şi a produs circa 30 de mii de fire din hibrizii bulgăreşti Prekos şi Parris, pentru că „au fructele cele mai gustoase de pe piaţă, chiar dacă nu sunt productivi”. Este convins că va fi printre primii olteni care vor ieşi pe piaţă cu tomatele înainte de Sfintele Paşti şi le va vinde la un preţ bun! Anul trecut a vândut cu 20 lei/kg. Producătorul s-a înscris în Programul Tomata şi nu va avea emoţii că nu o să-l realizeze.

 maini muncite_b

Ca mulţi dintre producătorii olteni, Simon Idiţa este dezamăgit de munca lui istovitoare, cu mâinile bătătorite şi crăpate care trudesc din zi și până în noapte, fără hodină.

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1031 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?