Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când inovația are gust!

Publicat: 03 ianuarie 2017 - 16:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La jumătatea lunii decembrie 2016, Marcoser a deschis seria simpozioanelor organizate la nivel național de opt ani neîntrerupt, sub sloganul „Cunoaște succesul în legumicultură”, cu prezentarea de la Tecuci. La eveniment au participat circa 250 de fermieri, în special din bazinul legumicol Matca, dar și din zonele Tecuci, Barcea, Umbrărești, Munteni, Corod, Țepu. 

Tema principală a fost extrem de actuală: “Fertilizarea la țintă, în funcție de fazele de dezvoltare ale plantelor", cu accent pe greșelile pe care încă le mai fac solariștii. Astfel, a fost subliniată importanța dezinfecției solului, îndeosebi pentru Matca, cu produse specifice de pe piața din România, întrucât lucrarea e neglijată ori făcută mai mult de mântuială. În plus, a fost prezentată o gamă de îngrășăminte hidrosolubile ale companiei SQM, al cărui recent distribuitor este Marcoser.

„Cunoaște succesul în legumicultură”Click pe poza pentru galerie!

Greșeli în nutriția plantelor
Expunerea susținută de Costel Pohrib, liderul Asociației pentru Agricultură Avansată Matca, a inventariat problemele de nutriție a plantelor în fenofazele: răsad, transplantare-înflorire, înflorire-legare, mărirea intensivă a fructelor și recoltare, oferind și cele mai bune soluții pentru controlul acestora.
„În prima etapă de dezvoltare a răsadurilor, problema nr. 1 este utilizarea necorespunzătoare a substratului. Am constatat că mulți fermieri folosesc pământ luat din grădină ori din câmp. E un dezastru, este plin de boli, nematozi, fără echilibrul substanțelor nutriționale și odată cu semănatul și cu germinația, apar problemele. A doua greșeală este folosirea improprie a amestecului; mranița este incomplet descompusă sau nu se respectă dozarea corectă: o parte mraniță la cinci de pământ; legumicultorii dozează jumate - jumate. Astfel, crește salinitatea substratului, ceea duce la întârzieri în dezvoltarea tinerelor plante. Soluția este folosirea substratului profesional care oferă condiții optime pentru primele săptămâni de dezvoltare a răsadului”, a explicat Costel Pohrib.
Specialistul a susținut că după plantare s-a constatat aplicarea incorectă a gunoiului de grajd și a îngrășămintelor complexe. În loc ca acestea să fie uniform distribuite, mulți solariști le așază la cuib, ceea ce conduce la sufocarea tinerei plăntuțe. A treia problemă este legată de irigare. Sistemul de udare prin picurare permite aplicarea uniformă și constantă a apei. În practică, însă, se irigă o zi și altele nu, rezultând stresul hidric.

Hibridul de tomate Șahmat F1
„Am prezentat legumicultorilor recenta creație omologată de Marcoser - hibridul de tomate Șahmat F1, timpuriu, productiv și gustos, cu creștere nedeterminată, recomandat culturilor din spații protejate sau din câmp. Hibridul a fost rezultatul a trei ani de testări, Marcoser continuând munca de aclimatizare și reușind să lanseze pe piață peste zece hibrizi de legume”, ne-a declarat Cătălin Petrache, director de vânzări Marcoser.

Platforma Fitomaster, o premieră națională
Noutatea absolută a fost legată de consultanța în legumicultură. „În premieră națională, alături de Marcoser, am lansat platforma online Fitomaster, care înseamnă planificare, monitorizare și diagnosticare online a problemelor nutriționale, fitosanitare sau tehnice din culturile de legume. Este un instrument modern care aduce tehnologia modernă - Smartphonul și internetul - și o pune la treabă în solar să lucreze pentru fermier. Prin această platformă, legătura între fermieri și consultant se realizează aproape instantaneu, în sensul că legumicultorul poate să facă o poză sau să filmeze în solar, trimite cererea de diagnosticare, consultantul notifică acest lucru, diagnostichează problema respectivă și în câteva minute trimite rezolvarea și recomandările necesare. Fitomaster este marcă înregistrată la nivel UE; pe partea de soft lucrăm de un an și jumătate. Vrem să integrăm tot mai mulți fermieri în această platformă”, speră Costel Pohrib.

Seria de simpozioane și vizite de lucru continuă
Până la sfârșitul lunii februarie a.c., Marcoser va susține, conform unui calendar, simpozioane în principalele zone legumicole de referință ale țării, între care: Jirlău, Brăila, Băleni-Sârbi, Colibași, Giurgiu, Izbiceni, Tulcea, Balta Doamnei, Tg. Frumos, Lugoj, Constanța, Cluj și Arad.
Și în acest an, Marcoser va continua vizitele de documentare în țările Europei cu grupuri de legumicultori, pentru a cunoaște metodele de lucru și tehnologiile care se folosesc în afară, spre a îmbunătăți performanța activității în spațiile protejate și în câmp deschis din țara noastră. Anul trecut, mai multe zeci de solariști români au fost oaspeții omologilor lor din: Spania, Olanda, Turcia, Polonia, Grecia, Moldova și Ucraina.
Evenimentul s-a încheiat cu o tombola, la care cei mai norocoși dintre participanți s-au ales cu premiile puse la dispoziție de Marcoser.

 

BURSĂ ONLINE DE LEGUME
Celor prezenți la eveniment, majoritatea tineri, le-a fost prezentată bursadelegume.ro., proiect lansat de Marcoser în luna noiembrie 2016, dedicat legumicultorilor. Partea cea mai importantă este mercurialul - o listă de prețuri actualizate zilnic la produsele existente în bazinele legumicole ale țării. Pe site-ul bursadelegume.ro fermierii și distribuitorii pot posta tipul și cantitățile de mărfuri oferite spre vânzare-cumpărare, care sunt comparate cu prețurile de referință. În acest fel, bursadelegume.ro contribuie la eliminarea diferențelor semnificative între diferite piețe, regiuni și zone legumicole. După cum ne-a spue Marius Petrache, administratorul Marcoser, deși a fost lansat doar de o lună, proiectul bursadelegume.ro a devenit operațional, conturând un adevărat succes. Platforma ajută fermierii să lucreze cu internetul, să fie din ce în ce mai activi în spațiul virtual, în pas cu tehnologiile avansate ale acestui timp.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

 

Vizualizat: 483 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?