Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Câmpul de experiențe comparative

Publicat: 09 noiembrie 2016 - 01:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La sfârșitul lunii septembrie a.c., exploatația legumicolă din comuna Dumbrăveni, a lui Vasile Mătrășoaie, unul dintre cei mai faimoși legumicultori din județul Suceava, și-a deschis larg porțile pentru un eveniment de câmp organizat în colaborare cu compania Aectra.

La această primă ediție, au ținut să fie prezenți peste 70 de legumicultori din zonă. Vasile Mătrășoaie, gazda evenimentului, viță de moldovean sadea, are amenajată o baterie de trei solarii, ce însumează aproape 60 de ari. În imediata vecinătate cultivă câteva hectare cu legume de câmp.
În spațiile de cultură protejată, are puși 22 de hibrizi și soiuri de roșii, nouă hibrizi de ardei, tot atâția de castraveți, opt soiuri de vinete și câte șapte varietăți de ardei gogoșari și ardei iuți. Pe terenul din câmp, alături de cartofi, inclusiv cei de culoare mov, se află în cultură rădăcinoase și câteva soiuri de varză. Majoritatea legumelor cultivate sunt creații științifice provenite de la stațiunile de cercetare-dezvoltare românești.

Vasile Matrasoaie_t

Cea mai mare fermă ecologică din județ
Ferma legumicolă a lui Vasile Mătrășoaie, una dintre cele mai mari din județ, este lucrată în sistem ecologic. Îngrășământul de bază este asigurat de la exploatația de vaci cu lapte, cu peste 50 de animale, de care se ocupă Marius, fiul său. A fertilizat în acest an fiecare hectar de legume cu peste o sută de tone de gunoi de grajd. În plus, a utilizat și stimulatori de creștere de la Aectra, precum Terra-Sorb Radicular, un produs cu aminoacizi, aplicat prin fertirigare (8-10 l/ha); Atonik, cu până la trei aplicări, în doză de 0,5 litri/ha, imediat după răsărire sau transplantare și apoi în faza de buton floral și în fenofaza de formare a fructelor; BlackJak, o suspensie coloidală de acizi humici, ulmici și fulvici, cu aplicare flexibilă.
“Folosirea acestor substanțe certificate ecologic în obținerea de legume de calitate este considerată necesară, aducând un plus de calitate, un plus de producție. Stimulatorii de creștere imprimă rezistență la înghețul târziu de primăvară sau la cel timpuriu de toamnă, induc apariția de flori și ulterior legarea fructelor, sunt stimulatori și fertilizanți foliari care cresc masa fructelor, asigurând, în final, tehnologia profitului în fermă”, a declarat Lucian Cojoacă, Product și Sales Manager Horticulture la Aectra.

Exploatația legumicolă din comuna Dumbrăveni_bClick pe poza pentru galerie!

„Fac testări pe varietăți de legume!”
„Este prima manifestare de acest gen în zonă, care și-a dorit a fi și un semnal pozitiv dat tinerilor care vor să se apuce de legumicultură, un sector în care se poate derula o activitate performantă și de unde se poate câștiga destul de bine. Am arătat invitaților mei și alte minunății create sau ameliorate de cercetătorii români, îndeosebi de șeful laboratorului Genetică și ameliorare al SCDL Buzău, Costel Vînătoru. Mă refer la 14 soiuri de busuioc (unul cu frunză pentru sarmale), două de lofantus, oregano, măghiran, salvie, isop, salată cu gust iute, ardeiul negru, ciocolatiu... Fac experimente să văd ce și cum merge foarte bine și apoi introduc în cultură și vând pe piață”, ne-a declarat Vasile Mătrășoaie.
Legumicultorul sucevean susține că a testat 104 varietăți de tomate și va alege, în final, să cultive pentru piață doar zece produși care au dat cele mai bune rezultate. Din 40 de soiuri și hibrizi de ardei gras, în producție vor rămâne cel mult opt, din unsprezece ardei capia, vor fi cultivați jumătate și din 42 de soiuri și hibrizi de vinete, vor rămâne în cultură comercială mai puțin de zece.
De regulă, el vinde pe piețele din Suceava și din comunele învecinate, având un portofoliu de clienți fideli.
Intenția legumicultorului sucevean este să organizeze o activitate de sală în perioada de iarnă, la care să invite tot mai mulți legumicultori, dar și amelioratori din unitățile de cercetare-dezvoltare, care să prezinte realizările lor, „să vadă lumea că și în România se face cercetare de performanță”.

 

Gheorghe Danieliuc_t
AGRICULTURA ECO, O ZONĂ DE NIȘĂ
Așa cum ne-a declarat Gheorghe Danieliuc, un reputat agronom, prezent la eveniment, agricultura ecologică este o zonă de nișă, practicată la scară mică la noi în țară. În general, pe piață, produsele sunt un pic mai scumpe, dar sunt mai… curate. Tomatele produse în ferma familiei Mătrășoaie sunt vândute cu mai bine de 5 lei kilogramul. Are ardei iuți la 5 lei caserola. “Trebuie să se formeze un anumit tip de consumatori cu putere financiară care să-și permită să cumpere ceva mai scump, legume sănătoase. Or, evenimentul din ferma lui vine să susțină tocmai acest lucru, se constituie într-un manifest pentru sănătatea noastră”, a precizat Gheorghe Danieliuc.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 588 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!