Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calendarul viticultorului: sfaturi de la specialiştii Cotnariului

Publicat: 30 martie 2021 - 11:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este important să ştim ce lucrări să facem în vie în fiecare perioadă a anului. Iată ce sfaturi ne dau specialiştii de la Cotnari, singura podgorie din ţară care cultivă exclusiv soiuri româneşti, pe o suprafaţă de peste 1800 hectare!

• Lucrări în noile plantaţii

  1. Acum este absolut necesar să se finalizeze plantarea viţelor noi şi completarea golurilor din plantaţia viticolă. Tot acum, se pot introduce spalierii, în cazul viţei de vie de anul doi, iar solul trebuie afânat cu plugul fără cormană.
  2. Cum temperatura se încălzeşte în mod constant, în acelaşi timp putându-se înregistra precipitaţii însemnate cantitativ, trebuie pregătită din timp plantarea butaşilor, care se va efectua atunci când în sol, la o adâncime de aproximativ 20 cm, se va ajunge la o temperatură constantă de 12 grade Celsius. Astfel, la începutul lunii aprilie, butaşii altoiţi vor putea fi scoşi din pepiniere şi vor fi aclimatizaţi la temperaturi de 8-10 grade Celsius.
  3. După ce butaşii vor fi plantaţi şi după o eventuală bilonare (în cazul în care viţele nu sunt parafinate), ca şi în cazul viţei de vie pe rod, se trece la primele tratamente de protecţie şi de prevenire a bolilor.

Calendarul viticultorului 1_b

• Îngrijirea viilor pe rod

După perioada de iarnă, în care planta de viţă de vie traversează o etapă de hibernare, procesele de respiraţie, creştere şi transpiraţie fiind diminuate din cauza temperaturilor scăzute, odată cu încălzirea vremii urmează reluarea ciclului vegetativ, acum planta având nevoie de susţinere din partea viticultorilor, în faţa noilor provocări climatice.

• Pericolul îngheţurilor târzii

Una dintre etapele cele mai dificile este aceea de dinaintea înfloritului, atunci când pot apărea schimbări de temperatură şi, chiar, îngheţuri târzii de primăvară, cu posibile influenţe nefaste asupra dezvoltării plantei.

• Tratamente esenţiale

Acum, se impune protejarea viţei de vie cu fungicide performante, pentru a preveni apariţia infecţiilor cu agenţi patogeni.
Cu cât lăstarii sunt mai dezvoltaţi, cu atât mai mari pot fi pagubele produse de temperaturile fluctuante, care pot apărea în această perioadă.
Unul dintre secretele reuşitei în producţia viticolă este reprezentat de efectuarea tratamentelor preventive în perioada de vegetaţie, înainte de înflorire. Aceste acţiuni vor preveni atât apariţia bolilor, respectiv mana şi făinarea, cât şi atacul dăunătorilor, care pot distruge boabele şi frunzele în totalitate, cum sunt molia verde şi molia brună a strugurilor.

Citeşte AICI de ce acest an este unul fără investiţii majore la Cotnari!

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 286 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?