Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CALENDARUL GRĂDINARULUI: Când semănăm legumele

Publicat: 26 ianuarie 2020 - 13:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru ca să vă puteți bucura din plin de mica voastră grădina și să aveți în permanență legume diversificate, proaspete și de calitate, este bine să cunoașteți perioada de semănat a acestor legume.

Există legume care sunt de zi scurtă, adică care pot fi cultivate cu succes doar primăvara devreme și toamna și care nu au pretenții deosebite față de temperatură și lumină însă există și o serie de legume care au cerințe ridicate față de factorii de vegetație și în special față de temperatură și lumină, de aceea ne-am gândit să venim în sprijinul celor care doresc să se bucure din plin de grădina și munca în grădină și vă propunem un scurt calendar al lucrărilor pe care puteți să le faceți în grădină dar și a legumelor pe care urmează să le semănați, în fiecare lună.

 Calendarul-gradinarului-Cand-semanam-legumele_b

Ce legume semănăm în luna Ianuarie

Pentru cei care au o grădină de mici dimensiuni, această lună nu este una prea încărcată. Dimpotrivă, este luna cea mai relaxantă! Acum puteți să vă hotărâți ce anume ați dori să cultivați în acest an și să începeți cu o pregătire a planului grădinii. Să nu uitați să țineți cont de ce ați cultivat în grădină anul trecut și să aveți în vedere ca pe același teren să nu cultivați aceleași plante an de an, adică să aveți în vedere o rotație a culturilor.

Tot în această lună, puteți  să aplicați îngrășăminte organice (gunoi de grajd sau mraniță) pentru a îmbogăți solul.

 

Ce legume semănăm în luna Februarie

Este luna în care puteți să vă procurați semințele de care aveți nevoie, cel puțin în prima parte a sezonului. Pentru cei care doriți să vă produceți propriile răsaduri de legume și flori, este bine să știți că în această lună puteți începe semănatul la legumele care răsar mai greu sau care au o perioadă mai lungă de vegetație, așa cum este cazul în special a ardeilor, vinetelor și a țelinei. Tot acum, puteți să începeți să semănați semințele de petunii, mușcate, crăițe, gura leului dar și multe alte flori.

Spre sfârșitul lunii, după data de 20 Februarie, în funcție de zonă, tipul de sol și condițiile climatice, dacă nu ați reușit să săpați solul din toamnă, acum este momentul să faceți acest lucru. Tot acum, după ce ați afînat solul și l-ați mărunțit bine, puteți începe semănatul la: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac și salată.

Cei care aveți o grădină mai mare și doriți să cultivați cartofi, puteți să puneți cartofii la încolțit într-o încăpere mai caldă.

 

Ce legume semănăm în luna Martie

Se continuă semănatul legumelor pe care nu ați reușit să le semănați în luna februarie și anume:

1-10 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, arpagic, mazăre, spanac, salată pentru căpățână;

10-20 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, cartofi timpurii, mazăre, spanac, salată, măcriș;

20-30 martie: ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș, mărar, plantat soiuri de varză timpurie;

Tot în luna martie se poate face și semănatul și apoi repicatul răsadurilor în pahare sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii (tomate, ardei, vinete), alături de semănatul plantelor aromatice (busuioc, cimbru, oregano) și a florilor.

 

Ce legume semănăm în luna Aprilie

Se continuă semănatul în grădină a florilor și legumelor:

1-10 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, mărar, soiuri de varză timpurie;

10-20 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de semitimpurie, plantat roșii, praz, leuștean;

20-30 aprilie: sfecla roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză semitimpurie, plantat roșii, ardei, vinete.

Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot semăna în grădină:

– Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac) în rânduri, distanță de 25 cm; salata, spanacul;

– Se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfeclă roșie și sămânță de ceapă;

De la mijlocul lunii aprilie începe:

– Plantatul vărzoaselor, guliei și a conopidei;

– Semănatul cartofilor preîncolțiți la distanța de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm;

– Semănatul fasolei, castravetelui, pepenelui și dovlecelului;

– Se mai poate semăna încă sfecla roșie la 30 cm între rânduri;

– Plantarea țelinei la distanță de 40 cm între rânduri și pe rând;

– Semănatul porumbului dulce.

La sfârșitul lunii se poate planta răsadul de roșii timpurii și ardei.

 

Ce legume semănăm în luna Mai

1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete;

20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.

Mai puteți planta varza timpurie, conopida, broccoli și castraveții dar numai dacă solul are suficientă umiditate sau aveți instalat în grădină un sistem de irigare, la o temperatură de 7-10◦C.

Răsadurile vor avea roade după 50-60 de zile, timp în care trebuie să prășiți de 2 ori și să udați din 10 în 10 zile. Controlați mereu răsadurile pe măsură ce cresc și nu ezitați să folosiți insecticide dacă vor apărea dăunători sau boli.

 

Ce legume semănăm în luna Iunie

1-10 iunie: varză pentru producția de vară,  varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde;

10-20 iunie: castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde;

20-30 iunie:  varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.

Dacă nu ați reușit să terminați plantarea răsadurilor de legume în luna mai, aveți timp doar la începutul lunii iunie să plantați răsadurile de roșii, ardei și vinete.

Pe soluri fertilizate cu îngrășământ organic plantează conopida, varza de toamnă, varza roșie, varza de Bruxelles, gulia de toamnă și broccoli.

Atenție! Puteți să folosiți culturile succesive pe parcele eliberate după ceapa verde, salată, spanac, mazăre și gulioare. În vederea înființării culturilor duble trebuie să curățați terenul de resturile vegetale, săpați și nivelați pământul. Puteția cultiva fasole, ridichi de toamnă, castraveti de toamnă.

Este perioada ideală pentru palisarea, copilirea și cârnirea roșiilor timpurii.

 

Ce legume semănăm în luna Iulie

1-10 iulie: plantat gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, plantat varză pentru producția de toamnă, fasole verde, mărar;

1-10 iulie: plantat gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, plantat varză pentru producția de toamnă, fasole verde, mărar;

10-20 iulie: sfecla roșie, castraveți, fasole verde, mărar;

20-30 iulie: ridichi de iarnă, spanac, mărar.

Atenție! Roșiile care încep să se măneze pot fi salvate prin ruperea regulata a frunzelor și îndepărtarea fructelor stricate.

 

Ce legume semănăm în luna August

1-10 august: ridichi de iarnă, spanac, mărar;

10-20 august: spanac, măcriș;

20-30 august: ceapa verde de iarnă, salata care iernează, spanac, măcriș.

Pe terenurile eliberate se poate semăna spanac, morcov și pătrunjel, pentru primăvară.

 

Ce legume semănăm în luna Septembrie

1-10 septembrie: ceapă verde de iarnă, salata care iernează, măcriș;

10-20 septembrie: spanac, măcriș;

20-30 septembrie: spanac;

Este luna în care dacă pământul este eliberat de resturile vegetale și pregătit se începe plantatul bulbilor de toamnă (zambile, lalele, brândușe, ghiocei, fritilaria, iriși, anemone etc.).

Tot în luna septembrie este momentul strângerii semințelor pentru primăvară. La roșii, se aleg fructele mari, specifice soiului, sănătoase, coapte bine. Roșiile se zdrobesc bine, se pun în vase cu apă, unde se spală bine. După ce s-au spălat se îndepărtează de pe semințe resturile de pulpă și se lasă apa să se liniștească. Semințele bune se lasă la fund, în timp ce semințele seci plutesc la suprafață Pentru ca semințele să nu rămână lipite unele de altele, adaugați în apa în care le spălați, o lingură de bicarbonat.

 

Ce legume semănăm în luna Octombrie

1-10 octombrie: spanac pentru producția timpurie de primăvară;

Nu uitați! Pentru a avea legume proaspete primăvara devreme, este timpul să cultivați ceapa verde (de stufat), usturoiul verde, salată, spanac, lobodă, toate acestea rezistă bine la temperaturi joase!

- se scot cartofii de toamnă;

- morcovii, pătrunjelul, păstârnacul se scot pe timp uscat, se zvântă, se curăță de frunze și se depozitează în pivniță;

- se recoltează ultimii ardei, care au devenit dulci si cărnoși;

- roșiile necoapte se pot recolta și se depozitează într-o încăpere întunecoasă, unde se coc;

- se recoltează varza și se pune la murat;

- se recoltează vinetele, ardeii, guliile, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, țelina;

- se recoltează gogonelele, care pot fi puse la murat.

- se curăță terenul de resturile vegetale și se pregătește terenul în vederea fertilizării;

- se sapă terenul, pe masura ce s-au recoltat ultimele legume;

Se plantează răsadul de salată pentru primăvară; se seamănă morcovii, pătrunjelul, mazărea, ceapa și usturoiul pentru recoltele timpurii de anul viitor;

- se continuă plantatul bulbilor de toamnă;

- se mai pot aduna semințele de ceapă și lobodă.

 

Ce legume semănăm în luna Noiembrie

- pe măsură ce gogoșarii se coc, sunt culeși și puși la borcan;

- sfecla roșie mai poate fi recoltată, curățată de frunze și depozitată;

- zarzavaturile vor fi recoltate după 1 noiembrie, după căderea brumei;

- se recoltează varza;

- dacă pământul nu este înghețat încă se mai pot planta bulbii de toamnă.

Vizualizat: 16481 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?