Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CALENDAR VITICOL: cum executăm corect TĂIERILE DE RODIRE

Publicat: 20 martie 2020 - 21:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tăierea de rodire sau de fructificare este cea mai importantă lucrare în viața unei plantații viticole pe rod, deoarece influențează în mare măsură dezvoltarea lăstarilor, cât și cantitatea și calitatea producției de struguri.

La acelaşi tip de tăiere, la acelaşi soi, lucrarea se face diferit de la un butuc la altul, în funcţie de vigoare, de numărul şi lungimea coardelor de un an, de starea de sănătate a plantei.

Tăierile din viţa de vie primăvara_b
La tăiere se respectă, în mod obişnuit, principiul constituirii verigilor de rod (la sistemul mixt de tăiere), care asigură elementele de rodire (reprezentate prin coarde de 8-12 ochi sau cordiţe de 4-6 ochi) şi elementele de înlocuire a lor (reprezentate prin cepi de 2 ochi).

15 SFATURI ESENŢIALE
1.    În primul rând, ține cont de durata lucrării de tăiere, pentru că tăierea de rod trebuie să se termine înainte de declanșarea fazei de plâns la vița-de-vie. De obicei, tăierile ar trebui să înceapă când temperaturile depăşesc 5°C.
2.    La tăiere, elementele de rod trebuie să provină din coarde de un an formate pe lemn de doi ani.
3.    Se recomandă înlocuirea anuală a coardelor care au rodit cu altele noi.
4.    Tăietura trebuie să fie netedă, deci foarfeca să fie poziționată cu lama spre butuc. Lemnul nu trebuie zdrobit, ci retezat.
5.    Se lasă coarde de rod cu o grosime cuprinsă între 6 și 12 mm, pentru că acestea au muguri potențial mai fertili.
6.    Scurtarea coardelor se face chiar deasupra ochiului.
7.    Tăierile se fac numai pe o singură parte a lemnului multianual.
8.    Coardele se elimină la 2-3 mm după punctele de inserție.
9.    Suprimarea coardelor se face la 2-3 mm deasupra punctelor de inserție.
10.    Cepul de înlocuire trebuie să fie în poziție inferioară față de coarda de rod, cât mai aproape de lemnul multianual.
11.    Suprafața tăiată trebuie să fie cât mai mică. pentru că rănile viței de vie se vindecă greu.
12.    Tăietură la vița de vie se face mereu perpendicular şi trebuie să fie mereu netedă.
13.    Dacă vița de vie a fost afectată de ger, lasă mai multe coarde pe butuc.
14.    Cioturile trebuie suprimate, la fel și brațele necorespunzătoare, cordoanele degarnisite sau lemnul uscat.
15.    La final, dirijează coardele printre sârmele şpalierului, ca să eviți ruperea acestora la următoarele lucrări.



Alte lucrari specifice in luna martie cititi AICI.


Liliana Tomoiagă
Viorel Budiu
SCDVV Blaj, jud. Alba

Vizualizat: 667 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!