Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calendar viticol: când începem culesul?

Publicat: 08 septembrie 2020 - 16:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum determinăm momentul optim pentru recoltarea viilor, în funcţie de maturitatea tehnologică a strugurilor, de specificul soiurilor şi destinaţia producţiei?

Soiurile pentru vin se vor recolta la maturitate deplină, care corespunde cu momentul în care strugurii au atins greutatea maximă, iar conţinutul de zaharuri se menţine stabil pentru câteva zile. La sfârşitul perioadei de maturare, aciditatea totală a mustului este cuprinsă între 3 şi 11 g/l H2SO4, diferită în funcţie de soi şi de condiţiile climatice din perioada de maturare. Valorile optime ale acidităţii trebuie să fie cuprinse între 4 şi 5 g/l H2SO4.
Maturarea deplină se va realiza începând cu 10-15 septembrie la soiurile timpurii şi se va eşalona până la sfârşitul lunii octombrie.
Dacă pe butuc am lăsat o încărcătură mare de struguri, care nu a fost susţinută prin fertilizare, avem o maturare târzie a strugurilor şi o calitate slabă a producţiei.

recoltare struguri 1_b

Ordinea recoltării pe soiuri

La recoltarea strugurilor se va ţine cont de: rezistenţa acestora la atacul de putregai cenuşiu, pierderile de producţie, eficienţa economică a strugurilor lăsaţi la supramaturare, capacitatea de vinificaţie. Astfel, prima dată se vor recolta strugurii sensibili la putregaiul cenuşiu, apoi soiurile pentru vinuri albe de calitate, urmate de soiurile pentru vinuri aromate, iar la sfârşit soiurile pentru vinuri roşii de calitate, la care maturitatea tehnologică se realizează la acumularea maximă de antociani.
Strugurii din soiurile de mare producţie pentru vinuri de consum curent se vor recolta la maturitatea deplină sau chiar înainte de aceasta, iar strugurii pentru vinurile roşii de calitate trebuie recoltaţi la 10-15 zile după maturitatea deplină.
În plantaţiile mari, recoltatul începe cu 3-4 zile înainte de momentul maturării tehnologice, astfel încât la jumătatea culesului să se atingă stadiul de maturare dorit.

Supramaturarea

Dacă toamna va fi lungă şi călduroasă, strugurii se lasă la supramaturare (pierderea apei prin evaporare) în vederea obţinerii vinurilor licoroase (în cazul soiurilor cu capacitate mare de acumulare în zaharuri, cum sunt Pinot gris, Chardonnay şi Grasa de Cotnari).


Toti pentru vin_Logo__b„TOŢI PENTRU VIN”, ÎN SPRIJINUL VITICULTORILOR
Syngenta a lansat luna trecută platforma de comerţ online „Toţi pentru Vin”, un serviciu gratuit destinat viticultorilor. Lansarea a avut loc în cadrul unei întâlniri digitale în direct cu viticultorii din România. Iulia Nicola, director de marketing - zona Mării Negre, a detaliat contextul în care a luat naştere acest proiect. „Începând cu luna martie am primit informaţii din piaţă, cu privire la situaţia delicată a comerţului vinurilor în contextul pandemiei, în care multe dintre contractele cu industria ospitalităţii au fost suspendate, ducând astfel la o creştere a stocurilor de vin a majorităţii producătorilor, de la cei mai mici până la cei mari”.
Click AICI şi află detalii cu privire la modul în care cramele pot accesa platforma www.totipentruvin.ro, cum pot să îşi creeze un cont şi ce beneficii pot avea!

un articol de
REVISTA FERMA

Vizualizat: 895 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?