Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calendar pomicol pentru luna noiembrie

Publicat: 01 octombrie 2009 - 17:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Preocuparea de bază a pomicultorilor în această lună este depozitarea fructelor şi asigurarea condiţiilor de păstrare.

Click pe poza pentru galerie!

Depozitarea fructelor

Este de dorit ca introducerea fructelor la păstrare să se facă în celule, pe soiuri, cu ambalaje, sau în camere cu stelaje diferite.

O atenţie deosebită trebuie să se acorde asigurării condiţiilor optime de păstrare prin reglarea temperaturilor şi a umidităţii în depozite, beciuri, camere, spaţii improvizate, având în vedere oscilaţiile de temperatură de la zi la noapte şi pericolul de transpiraţie a fructelor, ceea ce favorizează reactivarea unor ciuperci care se află în stare latentă pe suprafaţa acestora.

Se va urmări cu grijă temperatura din spaţiile de depozitare, prin aerisirea sau închiderea acestora. Temperatura de pastrare a fructelor trebuie menţinută în limitele 0oC- 4oC, iar umiditatea în spaţiul de păstrare trebuie să fie de 85-90%.

Dirijarea umidităţii atmosferice în aceste spaţii, se poate face prin udarea pavimentului sau adăugarea apei în vase, pentru evitarea deshidratării fructelor.

Se continuă în aceasta perioadă valorificarea fructelor din ultimele soiuri cu coacere de vară - toamnă, ca Frumos de Voineşti, Parmen Auriu, Pionier, Voinea, Ardelean, Poiana şi cu cele căzute la sortare.


Defrişarea, completarea golurilor şi plantarea

O altă lucrare care se execută în luna noiembrie este defrişarea pomilor răzleţi, neproductivi, debili sau bolnavi. În acelaşi timp, se face completarea golurilor din parcele cu pomi din aceleaşi specii şi soiuri.

Până la apariţia temperaturilor negative şi începutul îngheţării solului, se continuă plantatul pomilor şi arbuştilor fructiferi.

O grijă deosebită se va acorda în timpul transportului materialului săditor, pentru ca rădăcinile să nu fie expuse la frig sau la deshidratare, deoarece sunt mult mai sensibile la temperaturi scăzute şi uscare în comparaţie cu partea aeriană.

În general, rădăcinile pomilor şi, mai ales, cele de cais, piersic şi migdal uşor deshidratate, pun în pericol prinderea după plantare, chiar dacă se încearcă rehidratarea sau se fac mai multe irigări după plantare.

După plantare este obligatorie formarea unui muşuroi în jurul tulpinii, care să depăşească uşor marginile gropii pentru protejarea părţii inferioare a plantei contra frigului şi a uscăciunii.

Plantaţiile noi trebuie protejate contra rozătoarelor, dacă perimetrul plantaţiei sau al curţii nu este împrejmuit. Protejarea se asigură prin învelirea tulpinii cu diferite materiale ca: tulpini de porumb, floarea soarelui, hîrtie cerată, folie de polietilenă perforată etc.


Pregătirea plantaţiei pentru iernare

O altă preocupare a pomicultorului este legată de îngrijirea şi pregătirea pentru iarnă a plantaţiei, şi anume: după căderea frunzelor se efectuează tratamentele fitosanitare, care au drept scop diminuarea infecţiilor cu rapăn, făinare, acarieni, păduchi ţestoşi, ouă de afide, psilide etc., mai ales pentru speciile seminţoase, respectiv Sphaerotheca pannosa, Taphrina deformans, Stereum purpureum, Gnomonia, Monilia etc.

Totodată, se iau măsuri agrotehnice şi de igienă culturală de înlăturare şi strângere a frunzelor cazute şi a fructelor mumifiate, a crengilor rupte, a altor resturi vegetale, şi introducerea lor sub brazdă odată cu efectuarea arăturii şi săpatul în jurul pomilor.

Se transportă şi administrează îngrăşămintele organice, 50-60 t/ha (administrarea îngrăşămintelor organice se execută odată la 3 ani) şi a celor complexe, în cantitate de 150-200 kg/ha. Se execută lucrarea solului între rânduri şi pe rând.

În plantaţiile cu intervale înierbate, se desţelenesc cele cu vechime mai mare de 3 ani. La pomii izolaţi în fâneaţă, se sapă copcă sub proiecţia coroanei şi se fertilizează.


Tăieri de sezon

În această perioadă se poate executa tăierea pomilor. Această lucrare se face începând din toamnă, după căderea frunzelor, pe tot parcursul iernii şi până primăvara, la începerea vegetaţiei.

Prin tăieri, la pomii tineri, se urmăreşte formarea coroanei, înţelegând prin aceasta construirea scheletului pomului, realizarea formei de coroană adoptată şi garnisirea cu formaţiuni fructifere, iar la pomii pe rod obţinerea unui echilibru între procesele de rodire şi de creştere.

O atenţie deosebită se va acorda în perioada de toamnă - iarnă lucrărilor de curăţare a coroanei, prin eliminarea ramurilor rupte sau bolnave.


Alte lucrări în noiembrie

În căpşunăriile nou înfiinţate, acolo unde există posibilităţi, se recomandă administrarea pe rând, în jurul plantelor, a mraniţei, care, pe lângă aportul de elemente nutritive, are rol de a proteja planta peste iarnă. În plantaţiile comerciale, se completează golurile şi se trag pe rând filamentele cu stoloni pentru întinerirea şi îngroşarea benzii fructifere.

În pepiniere se continuă scosul pomilor desfrunziţi şi etichetaţi pe soiuri şi se transportă la punctele de stratificare şi desfacere, protejându-se cu grijă împotriva rozătoarelor .

În câmpul I al pepinierelor, în funcţie de zonă şi tipul de sol, dar şi de experienţa pepinieristului, mai ales pe terenurile uşoare cu vânturi puternice, se iau măsuri de protejare a ochilor altoi printr-o uşoară muşuroire.

În şcolile de puieţi şi marcotiere se recoltează materialul, se sortează şi se stratifică, iar în câmp se însămânţează ultimii sâmburii şi seminţele.

Tabela 095351Click pe poza pentru galerie!


Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) - octombrie 2007.
Vizualizat: 1535 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?