Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CALENDAR POMICOL. Ce lucrăm în livadă la sfârşitul iernii?

Publicat: 29 martie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se apropie sfârşitul iernii, prin urmare putem începe încă de pe acum lucrările de primăvară specifice lunii martie, în funcţie de cum ne permite vremea, lucrări care pot continua până la sfârşitul lui aprilie.

Click pe poza pentru galerie!

Lucrările specifice lunii martie, care pot începe încă din a doua jumătate a lunii februarie, se execută în concordanţă cu condiţiile de climă.

  1. Tratamentele fitosanitare la avertizare se efectuează cu produse pentru combaterea rapănului, făinării, moniliozelor, păianjenilor, afidelor, gărgăriţei florilor de măr, păduchilor ţestoşi, acarienilor etc. Un atac puternic de făinare în anul precedent, justifică executarea unui tratament cu puţin înainte de dezmugurit. De asemenea, în cazul livezilor de păr atacate de rapăn în anul trecut, dar şi în plantaţiile de cireş, vişin, prun, cais şi mai ales de piersic, se impune aplicarea unui tratament cu zeamă bordeleză în concentraţie de 3%, înainte de dezmugurit, pentru a combate rezervele biologice de monilioze, ciuruirea sau deformarea frunzelor. Împotriva gărgăriţei florilor de măr, spre sfârşitul lunii se efectuează un tratament cu un insecticid. Lucrarea se execută pe timp frumos, fără vânt, cu temperaturi de peste 5 grade C.
  2. Lucrările solului cuprind afânarea şi lucrătura adâncă a acestuia. Afânarea superficială este necesară imediat după topirea zăpezii, când solul s-a zvântat,  în vederea menţinerii unei cantităţi cât mai mari din apă acumulată în perioada de toamnă-iarnă. Lucrarea se execută cu grapa sau cultivatorul. Pe solurile care au fost săpate adânc în toamnă sub protecţia coroanei, afânarea solului se realizează manual, printr-o praşilă cu sapa. Lucrarea adâncă a solului se execută în plantaţiile unde aceasta nu s-a efectuat din toamnă sau în ferestrele din iarnă. Lucrarea se face de-a lungul rândurilor, în benzi de un metru pe ambele părţi sau peste tot, în jurul pomilor, în formă de copci sub proiecţia coroanelor, exceptându-se intervalele înierbate artificial sau cele care se erbicidează.
  3. Administrarea îngrăşămintelor organice descompuse are un efect favorabil atât asupra pomilor fructiferi, cât şi asupra însuşirilor fizice ale solului. În livezile cu pomi ce au o încărcătură normală cu muguri de rod se poate administra 1/3 din doza celor cu azot. Gunoiul de grajd se încorporează în sol atunci când arătura adâncă se execută primăvara.
  4. Tăierile în plantaţiile pe rod se pot efectua la toate speciile, cu excepţia piersicului şi caisului, la care lucrarea se aplică la sfârşitul perioadei, după trecerea pericolului revenirii gerurilor şi a brumelor târzii. Putem executa şi tăierile de proiectare şi de formare a coroanelor în plantaţiile tinere, respectiv cele de corecţie şi de reîntinerire.
  5. Plantarea pomilor, a arbuştilor fructiferi şi a căpşunului este una dintre cele mai importante lucrări ale lunii martie şi se poate efectua în zile cu temperaturi pozitive, dacă în prealabil s-au executat lucrările pregătitoare acestei acţiuni, şi anume: defrişatul şi curăţarea terenului de resturi vegetale, fertilizarea, desfundatul, făcutul gropilor şi dacă s-a asigurat materialul săditor necesar. Lucrarea este bine să se execute imediat ce se poate intra în teren, pentru a beneficia de umiditatea din sol.
  6. Completarea golurilor. Pentru a avea livezi încheiate, care să valorifice integral suprafeţele de teren, se impune completarea golurilor (replantare) cu pomi din aceeaşi specie, soi şi portaltoi. Pentru a avea o livadă cu pomi uniformi şi bine dezvoltaţi, materialul plantat în goluri trebuie să fie atent fertilizat, udat, iar solul din jur să se lucreze de câteva ori în plus.


ALTE LUCRĂRI DE PRIMĂVARĂ

- în livezile pe rod se transportă şi se amenajează grămezile cu material fumigen, pentru preîntâmpinarea pagubelor produse de revenirea brumelor în perioada înfloritului;

- în livezile tinere, unde au fost luate măsuri de protejare a tulpinilor pomilor împotriva rozătoarelor, acestea se dezvelesc spre sfârşitul lunii, iar uneori se recomandă văruirea lor pentru a evita insolaţiile;

- în zonele de sud şi pe nisipuri, în livezile cu sisteme de irigaţii, se verifică şi se repară amenajările pentru alimentarea cu apă, iar acolo unde apa stagnează, aceasta se drenează;

- în plantaţiile cu sisteme de susţinere se verifică spalierii, se înlocuiesc cei rupţi, se consolidează cei existenţi, se întind sârmele şi după tăieri se finalizează lucrările de palisat;

- în plantaţiile comerciale de căpşun se greblează, se înlătură frunzele uscate, se afânează terenul dintre rânduri, se conturează banda şi se erbicidează preemergent;

- în stoloniere se continuă recoltatul şi valorificarea stolonilor şi se înfiinţează plantaţii noi;

- în pepinierele pomicole se încheie tăiatul sălbatecului, se plantează puieţii şi marcotele în câmpul I, se seamănă în şcolile de puieţi, se înfiinţează noi marcotiere sau se completează golurile existente.

 

Tabel liveziClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 1274 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?