Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CALENDAR POMICOL: Când şi cum faceţi altoirea „în verde”?

Publicat: 12 iunie 2020 - 14:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Altoirile „de vară” ale pomilor se pot face în mai - iulie, dar rezultatele cele mai bune se obţin în iunie, când soarele nu este atât de puternic să deshidrateze altoii.

Pasionat de pomicultură, Costi Mariniţă are o livadă de familie cu cca. 200 de pomi fructiferi din mai multe specii pomicole, în Râfov, jud. Prahova, la 8 km de Ploieşti. Acesta a explicat cum realizează el altoirea „în verde” a pomilor fructiferi.

altoirea in verde 1_b

Metode de altoire: „sub coajă (scoarţă)”

Dintre metodele de altoire, cel mai mult şi cu cele mai bune rezultate foloseşte practica „sub coajă (scoarţă)”, „metoda Z” şi metoda „copulaţie perfecţionată”.

Metoda „sub coajă (scoarţă)” este simplă, recomandată începătorilor, asemănătoare celei din primăvară, în uscat, dar cu mici excepţii, specifice altoirilor de vară:

  • diametrele altoilor nu pot fi la fel de mari ca la altoirea de primăvară. Se recomandă diametre mai mici, de maximum 3 cm;
  • altoii se recoltează în perioada altoirii, ramuri tinere de anul I, şi se taie frunzele, lăsând doar codiţele frunzelor;
  • se taie trunchiul sau ramura pe care o altoim cât mai drept şi se fasonează uşor, cu un cuţit;
  • altoiul poate avea lungimea de 8-10 cm şi 2-3 muguri, aflaţi la baza codiţelor frunzelor;
  • ramura altoi se taie oblic şi în lung, dintr-o singură trecere cu cuţitul, pe o parte, iar pe cealaltă parte se face o tăietură scurtă;
  • se taie coaja trunchiului şi se depărtează uşor cu vârful cuţitului sau cu o spatulă;
  • partea altoiului cu tăietura lungă se introduce sub coajă, lipită de trunchi, dar nu se introduce de tot, se lasă loc de calusare;
  • se înfăşoară partea altoirii cu folie de altoit sau cu folie alimentară;
  • se acoperă altoii cu o pungă şi se leagă la bază, pentru a nu se deshidrata;
  • după ce au dat frunzuliţele, se scoate punga şi se înfoliază uşor tulpina altoiului, lăsând afară doar frunzuliţele.

altoirea in verde 2_b

„Metoda Z” şi „metoda copulaţiei perfecţionate” necesită puţin mai multă îndemânare şi multă atenţie la manevrarea cuţitului de altoit. Rezultatele obţinute cu aceste metode sunt mai bune. Aceste altoiri se fac pe diametre mai mici decât la metoda „sub coajă”, iar diametrul altoiului trebuie să fie identic cu cel al portaltoiului, astfel că, după câţiva ani, nici nu se mai cunoaşte punctul de altoire.

RECOMANDĂRI

Altoirile „în verde” pot fi făcute la toate speciile de pomi fructiferi, atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase, precum şi la speciile exotice, cum sunt citricele. De exemplu, lămâiul se altoieşte cel mai bine la sfârşit de mai - început de iunie, spune Costi Mariniţă.


un articol de
VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 4348 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?