Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Calciul e esențial pentru fructe de calitatea I

Publicat: 31 mai 2022 - 16:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prezența calciului în organismele vii oferă celulelor stabilitate structurală. În pomicultură, acesta asigură fermitatea superioară a fructelor, care rezistă mai mult timp în spațiile logistice, unde sunt depozitate după recoltare.

Însă, pentru a ne asigura că pomii fructiferi au un aport optim de Calciu, absorbția radiculară are nevoie să fie suplimentată prin aplicarea foliară.

 

DE CE APARE CARENȚA DE CALCIU?


În condiții ideale, calciul este preluat de sistemul radicular odată cu apa din sol și este transportat prin țesuturi, iar excesul de umiditate este eliminat prin stomate, prin procesul de transpirație. De obicei, însă, resursele de calciu din sol sunt insuficiente sau se întâmplă ca pomii să traverseze perioade cu umiditate crescută în atmosferă și temperaturi scăzute, procese care reduc transpirația. Drept urmare, apare carența de calciu, cu urmări nedorite în plantații.

Soluții pentru aceste situații există și în cazul fermelor ecologice, dar și în cele unde se practică agricultura convențională.

 Foto 1 Calciul e esential pentru fructe de calitatea I_b

Foto: Pătarea amară la măr (bitter pit), sursa: alamy.com


ECO ȘI CONVENȚIONAL


Aplicarea foliară a calciului s-a dovedit o metodă foarte eficientă, mai ales în condiții meteo nefavorabile, în care absorbția radiculară se realizează deficitar. În funcție de opțiunile pomicultorilor, există două surse de calitate excelentă pentru aprovizionarea plantațiilor pomicole cu Calciu și corectarea acestei deficiențe, dacă apare.

 

1. ALTERNATIVA CONVENȚIONALĂ


WUXAL® Calcium este un fertilizant foliar sub formă de suspensie, cu concentrație crescută de nutrienți. Pe lângă aportul de calciu necesar, produsul aprovizionează plantele cu azot, magneziu și microelementele esențiale dezvoltării în condiții optime a plantelor și pentru a crește atât calitativ, cât și cantitativ producția.

Conținutul de Calciu din produsestefoarte ridicat, în comparație cu cel din produsele tradiționale pe bază de sare de calciu. În plus, utilizarea sa este sigură, fără riscul apariției fitotoxicității și prezintă o fereastră largă de aplicare în orice stadiu de dezvoltare al plantei. La pomii fructiferi, tratamentele se vor realiza în conformitate cu indicațiile de pe eticheta produsului în funcție de specie și cu cele din materialele de promovare.

 

Fructe aspectuoase și rezistente la depozitare 


La măr, WUXAL® Calcium corectează deficiențele de calciu ce pot conduce la avortarea florilor și la putrezirea fructelor în interior. Fructele sunt mai rezistente la crăpare sau cădere și la deformările create de factorii externi. Prin aplicarea produsului se evită dezechilibrul fiziologic al merelor, cunoscut sub numele de pătarea amară („bitter pit”), ce apare înainte de cules și în timpul perioadei de depozitare. În plus, merele devin mai rezistente la atacuri ale patogenilor.

 Foto 2 Bitter pit la măr (carență de Calciu)_b

Foto: Pătarea amară la măr (bitter pit), Sursa: alamy.com


2. VARIANTA ECO


WUXAL® Aminocal este un biostimulator lichid organic cu calciu, polipeptide, mangan și zinc, pentru aplicare foliară. Acest produs este certificat pentru utilizarea în agricultura ecologică, dar poate fi integrat cu succes și în agricultura convențională, ca urmare a strategiei globale de diminuare a impactului produselor chimice asupra mediului înconjurător.

Polipeptidele, manganul și zincul conținute ajută la asimilarea calciului, ceea ce înseamnă legume și fructe cu dimensiuni mai mari și de calitate mai bună. Conținutul de nutrienți ajută dezvoltarea echilibrată a plantației, iar polipeptidele vor susține toleranța la stres.

 

Fermitate pentru fructe și legume 


Acest produs nu conține azot mineral, deci nu determină dezvoltarea târzie a lăstarilor. În plus, WUXAL® Aminocal previne bolile fiziologice, cum este pătarea amară (“bitter pit”) la măr, reduce crăparea fructelor și legumelor, iar aspectul comercial este mult îmbunătățit, prin aportul important adus asupra coloritului fructelor și legumelor. Aprovizionarea cu calciu se face la cote foarte bune chiar și la fructele mature datorită valorii optime a pH-ului acestui produs, care ajută la depozitarea în bune condiții a fructelor, cu pierderi minime de calitate.

 Foto 3 AdobeStock - Calciul e esential pentru fructe de calitatea I_b

 

WUXAL® MULTIMICRO

 

Produsul asigură micronutrienți diverși pentru cerințele variate ale culturilor.

Completând gama ecologică a produselor WUXAL® adecvate pomilor fructiferi, WUXAL® Multimicro este un fertilizant lichid, cu un conținut ridicat de B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn și Mg. Datorită varietății acestor elemente minerale, produsul răspunde unui număr mare de probleme nutriționale ale livezilor, ajutând plantele să se dezvolte. Spre exemplu, magneziul optimizează fotosinteza și hrănirea plantelor, iar sulful susține creșterea rădăcinilor. Micronutrienții cationici conținuți (Cu, Fe, Mn și Zn) sunt complet chelatați, ceea ce asigură disponibilitatea micronutrienților pentru plante și calitatea amestecului de tratare.

 

DEFICITUL DE CALCIU

 

De ce este importantă evitarea deficiențelor de calciu?

  • • Creșterea, rezistența și calitatea fructelor depind de aprovizionarea cu acest element, care conferă rezistență pereților și membranelor celulare.
  • • Atunci când există un deficit de calciu, țesuturile tinere, cum sunt vârfurile rădăcinii, frunzele tinere și vârfurile lăstarilor pot suferi în dezvoltare.
  • • Calciul are rol în procesele de diviziune celulară, determinând dezvoltarea rădăcinilor.
  • • Acest element este implicat în maturarea fructelor.

În livezi, deficiența este vizibilă la nivelul fructelor și a frunzelor tinere: fructele pot prezenta deformări, care reduc calitatea producției.

 Foto 4 AdobeStock - Calciul e esential pentru fructe de calitatea I_b


4 AVANTAJE ALE WUXAL® CALCIUM


Beneficiile tratamentelor cu WUXAL® Calcium atât la speciile semințoase, cât și la cele sâmburoase de pomi fructiferi sunt:

1. Stimulează diviziunea celulară, determinând creșterea în dimensiuni a fructelor și legumelor, îmbunătățind coloritul și aspectul general al acestora.

2. Menține sănătatea fructelor și crește calitatea acestora prin întărirea peretelui celular.

3. Crește rezistența la transport a fructelor și legumelor, precum și perioada de depozitare a acestora.

4. Crește rezistența la crăpare (cireșe) în perioadele ploiase sau cu umiditate atmosferică ridicată, în perioada de dinainte de recoltat.

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 862 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?