Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

BRANDUL UNUI TÂNĂR LEGUMICULTOR: „ŞI NOI PUTEM”!

Publicat: 14 iunie 2022 - 19:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În satul Topile, comuna Valea Seacă, județul Iași, activitatea de producere a legumelor, atât în câmp, cât și în spații protejate a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimele trei decenii.

Din producţia realizată la Topile sunt aprovizionate toate cele 23 de magazine ale unui lanț comercial de profil din zona municipiului Pașcani și din suburbii!

 

LEGUMICULTOR DE LA 6 ANI!


Unul dintre principalii furnizori de legume vrac și ambalate, pe piața locală, este tânărul fermier Alexandru Popoaea, care a absolvit Facultatea de Horticultură Iași în urmă cu 10 ani și care, de atunci, a revenit acasă, reușind să consolideze și să dezvolte ferma de familie inițiată de către părinții săi, Mihaela și Marcel Popoaea.

”De fapt, eu lucrez alături de părinții mei încă de pe la 6 ani, atunci când mă luau la copilit. Atunci, nu îmi plăcea prea mult, dar acum recunosc faptul că au prins foarte bine acele experiențe care m-au format. Ulterior, am urmat și absolvit cursurile Grupului Școlar Agricol din Podu Iloaiei, precum și cursurile școlii postliceale la Liceul Tehnologic Horia, județul Neamț, profilul tehnician controlul calității produselor agroalimentare", spune Alexandru Popoaea.

legumicultori valea seaca 01_b 

A REVENIT ÎN FERMA FAMILIEI


După finalizarea studiilor horticole universitare, tânărul avea mai multe oportunități de dezvoltare a carierei profesionale. Dar s-a întors la provocarea din copilărie, devenită între timp marea lui pasiune.

Familia Popoaea cultivă legume în câmp, pe o suprafață de 3 hectare și în spații protejate, pe aproximativ 1300 mp. În câmp, pe 1 ha de teren, produce tomate exclusiv pentru industrie, iar pe celelalte două hectare și în spațiile protejate produc pentru livrare directă tomate, varză, ardei gras, ardei iute, gogoșari, ardei kapia, vinete, pepene pentru murat, rădăcinoase, tuberculi, castraveți, verdețuri, spanac, fasole etc.

 

DIN RESPECT PENTRU CONSUMATOR


"Lucrăm doar noi trei și doar ocazional apelăm la ajutorul unor consăteni. Cât privește relația cu lanțul local, românesc, de magazine care ne preia recoltele, aș preciza că poate reprezenta chiar un model. Mă refer la faptul că ei au înțeles că eu doresc rulaj mare și, ca urmare, le ofer producția la un preț mai mic, însă cu condiția ca și ei să vândă cu un preț mai mic la raft. Este o relație reciproc respectuoasă, din care are de câștigat și consumatorul, care știm că are o putere de cumpărare destul de redusă", explică ieşeanul.

legumicultori valea seaca 03_b 

VALORIFICAREA SE FACE LOCAL!


Pe partea de industrie, legumicultorul colaborează cu fabrica de conserve de la Bălțătești, județul Neamț. Practic, discutăm despre producție și valorificare locale, ceea ce înseamnă responsabilitate și sănătate!

"Responsabilitatea se referă la noi, producătorii, care putem fi vizitați oricând și îi putem asigura pe beneficiari de faptul că producem exact cum scriem pe etichete. Sănătatea se referă mai ales la consumatori, care nu mai aleg produse super cosmetizate, ca să reziste depozitării și transportului de peste mări și țări, ci au acces la legume care le asigură siguranța alimentară atât de dorită”, afirmă Alexandru Popoaea.

 

LIPSA FORŢEI DE MUNCĂ A GENERAT MODERNIZAREA


Atunci când Alexandru era plecat la studii, părinții săi s-au confruntat cu primele provocări, cele legate de lipsa forței de muncă și au început cele dintâi investiții, în câmp.

”Primele investiții au fost în mijloacele tehnice de plantare. Decizia am luat-o după ce am avut unele discuții la fabrica din Bălțătești, acolo unde eu ceream prețuri mai mari pentru legumele predate. Însă răspunsul a fost acela că prețurile sunt egale pentru toți furnizorii de legume, iar dacă eu nu am profit trebuie să văd pe care verigă a lanțului de producție pierd cei mai mulți bani, față de alți legumicultori care reușeau să realizeze profituri convenabile. Am analizat și am constatat faptul că cele mai mari cheltuieli erau cu forța de muncă. Astfel, am decis să realizez acele prime investiții în mecanizarea plantării. Costurile de producție s-au redus cu aproximativ 30%!", spunel Marcel Popoaea.

 

IRIGAREA A REDUS COSTURILE


Apoi au investit în tehnologie, respectiv în irigarea prin picătură, cu folie. Prin acest sistem, nu mai este necesar prăşitul și nici nu mai e nevoie de erbicide, ceea ce înseamnă alte reduceri de costuri, dar şi o producţie legumicolă sănătoasă. În mod concret, folia de mulci reduce cu 30% costurile pe care le aveau cu factorul uman necesar la efectuarea respectivelor lucrări. În plus, dacă temperaturile sunt scăzute, folia asigură un mediu mai bun pentru plante, ceea ce înseamnă o creștere a producției cu aproximativ 10%!

legumicultori valea seaca 05_b 

CÂŞTIGUL A FOST REINVESTIT!


Deși activitatea de producere a legumelor în câmp a fost demarată de tatăl său în urmă cu 3 decenii, tânărul specialist horticultor Alexandru Popoaea a simțit nevoia de a investi constant și consistent, atât în tehnologia fiecărei culturi legumicole și în mijloacele tehnice utilizate, cât și în domeniul depozitării și ambalării producțiilor. Astfel, de 5 ani de zile, toți banii câștigați i-a reinvestit și, mai mult decât atât, a încercat să acceseze și unele programe cu finanțare europeană.

”Toate investițiile recente majore s-au realizat cu ajutorul Asociației Grupul de Acțiune Locală GAL Siret Moldova, despre care, la început, nu știam mare lucru. Reprezentanții asociației au răspuns tuturor întrebărilor și au făcut cunoscute oportunitățile pe care le aveam toți posibilii beneficiari din cele 7 sate membre", spune Alexandru.

 

MODERNIZARE PRIN PNDR


Legumicultorul din Topile a beneficiat de un proiect de modernizare a fermei legumicole, prin PNDR, în urmă cu 3 ani. În prima etapă, a construit două solarii de 500 mp fiecare, pe terenul cu o suprafață totală de 1348 mp intravilan. Cele două solarii sunt dotate cu instalații de irigare prin picurare. Valoarea estimată a fost de 20 de mii de euro.

Această investiție este avantajoasă, datorită cerinței mari și constante de legume proaspete pe tot parcursul anului și datorită faptului că în spațiu protejat culturile pot fi manageriate mult mai ușor, obținându-se producții mai mari.

legumicultori valea seaca 02_b 

ACHIZIŢII FĂCUTE PRIN PROIECT


Pentru îmbunătățirea condițiilor de microclimat și pentru asigurarea condițiilor optime de creștere și dezvoltare a plantelor, prin proiect au fost achiziţionate centrale termice, calorifere, coloane de legătură în sere și accesoriile aferente. De asemenea, din prima tranșă a proiectului, au fost achiziționate consumabile pentru fermă, respectiv îngrășăminte, soluții pentru tratamente, motorină pentru transport și lucrări mecanizate.

 

A URMAT CELULA FRIGORIFICĂ


Pentru a asigura o bună izolare, în vederea păstrării legumelor, prin același proiect, tânărul fermier a continuat investițiile, prin achiziționarea și amplasarea pe spațiu betonat a unei celule frigorifice pe o suprafață de 40 mp, cu instalație de condiționare a aerului. Această investiție a fost în valoare de aproximativ 10 mii de euro și a creat condițiile optime pentru depozitarea legumelor, pentru prima dată în acest an, în vederea pregătirii mărfii pentru piață, ca premisă de creștere a veniturilor.

 

URMĂTORUL PAS: MURĂTURILE


După cele două investiții, urmează cea de-a treia secvență de dezvoltare a activității din ferma de familie: producerea de murături. ”Urmează să ne autorizăm la DSV Iași și sperăm ca anul acesta să livrăm în magazinele partenere gogonele murate, varză murată, pepeni și castraveți murați. Această etapă reprezintă o altă încercare de sporire a veniturilor, în mod natural și ca urmare a investițiilor realizate, nu prin creșteri artificiale ale prețurilor la legumele proaspete. Urmează noi investiții în tehnologia de producție, pentru a reduce şi mai mult costurile”, spune legumicultorul ieșean.

 

INVESTIŢIILE VOR CONTINUA!


Încurajat de reușita primului proiect cu finanțare europeană, tânărul fermier Alexandru Popoaea a conturat un nou proiect, cu cofinanțare 30%, prin care vizează achiziționarea unui tractor, a unei noi mașini de plantat peste folia de mulci, pe care o și întinde pe câmp, o mașină de fertilizat și o mașină de erbicidat.

 Alexandru Popoaea_b

Noi deja ambalam legume și le valorificam în caserole etichetate sub o denumire menită a ne încuraja chiar pe noi înșine: ”Și noi putem!”. Dar păstrarea legumelor în atmosferă controlată ne ajută să atingem obiectivul obligatoriu din proiect, acela de a realiza venituri în valoare de minim 20% din prima tranșă de sprijin.

ALEXANDRU POPOAE

Legumicultor din Topile, jud. Iași

 

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 699 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?