Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bolile viţei de vie, un pericol!

Publicat: 14 mai 2020 - 23:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Când şi cum scăpaţi de acarienii din vie?

Bolile viţei de vie, precum făinarea şi mana, dar şi acarienii pot produce pagube semnificative, dacă nu interveniţi la timp. Când şi cu ce produse trebuie să acţionaţi!

Făinarea (Uncinula necator) şi acarienii din plantaţiile de viţă de vie pe rod este bine să fie combătuţi încă de la finalul lunii aprilie, cu un fungicid pe bază de sulf - împotriva făinării (de exemplu Thiovit Jet), respectiv un acaricid (de exemplu Envidor), recomandă Alin Dobrei, profesor la Facultatea de Horticultură a USAMVB Timişoara.

 

Trei tratamente care combat bolile viţei de vie

Tratamentul împotriva acarienilor poate fi făcut împreună cu cel pentru făinare, pentru economie de combustibil, pentru că produsele sunt compatibile. Pentru a combate acarienii din plantaţia de viţă de vie, în general, se fac trei tratamente pe toată perioada de vegetaţie:

  • primul tratament - imediat după dezmugurit;
  • al doilea tratament - când ciorchinii se compactează;
  • al treilea tratament - la intrarea în pârgă a strugurilor.

Cu trei stropiri, de obicei, rezolvaţi problema acarienilor. Dacă vedeţi atac de acarieni în vie, trebuie însă să acţionaţi imediat.

În general, tratamentele cu produse pe bază de sulf nu se fac la temperaturi de peste 25 de grade Celsius, din cauză că produc arsuri, mai ales pe frunzele tinere, deci este bine să fie aplicate dimineaţa sau seara.

 Bolile viÅ£ei de vie_b

Combaterea manei: Cum alegeţi fungicidul!

Împotriva manei viţei de vie (Plasmopara viticola), dacă boala nu este încă instalată, se face un tratament preventiv cu un fungicid sistemic pe bază de cupru (de exemplu Ridomil Gold, Mikal Flash). Tratamentele preventive împotriva manei se aplică la un interval de 14 zile.

Dacă există deja semne de infecţie a viei, faceţi un tratament curativ cu un fungicid de contact (de exemplu Curzate Manox, zeamă bordeleză, Champion), apoi efectuaţi tratamente cu produse sistemice, care acţionează la trei zile de la aplicare. Tratamentul cu produse de contact este eficient doar până la prima ploaie, apoi nu îşi mai face efectul.

 

ATENŢIE LA LĂSTARI ÎN PERIOADELE PLOIOASE!

În luna mai, în plantaţiile viticole încep operaţiile în verde: legatul, plivitul şi dirijatul lăstarilor pe sârmele spalierului. Dacă plouă şi este cald, e foarte important să nu lăsaţi lăstarii să ajungă în contact cu vegetaţia (buruienile) din plantaţia de viţă de vie, pentru că la nivelul vegetaţiei este umezeală, care intensifică atacul de mană.

Vizualizat: 2266 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?