Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bolile căpşunului: Ce ne spun frunzele despre carenţele de nutriţie?

Publicat: 09 iunie 2020 - 18:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Bolile căpşunului îşi fac vizibilă apariţia în primul rând pe frunze, dar pot fi afectate şi aspectul fructelor şi producţia. Ce faceţi pentru a salva recolta?

Dacă se aplică în mod corect tehnologia de cultură şi o fertilizare adecvată, simptomele deficienţelor nutriţionale apar rar la căpşun. Totuşi, când acestea sunt vizibile, este obligatorie analiza solului pentru a determina necesarul elementelor nutritive, spune Alexandra Orlaie-Ţăranu, inginer horticol, consultant la Pepiniera Moara din jud. Suceava.

Carenţele de nutrienţi cu mobilitate mare în sol (azot, fosfor, potasiu) sunt vizibile, prima dată, pe frunzele mature ale căpşunilor. Iată cum pot fi recunoscute.

Bolile căpşunului - CARENŢA DE AZOT

Căpşunul necesită azot, în general, în cantităţi mari. Fără conţinutul optim de azot, plantele au creştere redusă, produc fructe mici şi stoloni puţini. Când deficitul de azot este sever, frunzele mature sunt primele afectate, căpătând o culoare galbenă sau portocalie-roşiatică, iar frunzele tinere devin verde pal şi au peţiolul scurt. Suprafaţa frunzelor mature de-a lungul nervurilor rămâne verde în continuare, iar peţiolul poate căpăta o culoare roşiatică. Florile şi fructele rămân mici, iar căpșunile sunt excesiv de dulci.

Bolile căpşunului - CARENŢA DE POTASIU

În mod normal, deficienţele de potasiu apar după ce fructele încep să se coloreze. Frunzele bătrâne se închid la culoare şi iau un aspect de frunze arse, în timp ce frunzele tinere rămân sănătoase. Decolorarea începe de la marginea şi se mută către centrul frunzei, afectând ţesuturile dintre nervuri. Peţiolul şi partea de mijloc, de lângă nervura principală a frunzei, devin verde închis şi se usucă (Foto 1).
Lipsa simptomelor pe frunzele tinere distinge deficienţa de potasiu de cea de bor.
Fructele plantelor afectate sunt insuficient colorate şi au gust neplăcut.
Carenţa de potasiu în perioada de vegetaţie poate fi corectată prin aplicarea de sulfat de potasiu.

Bolile căpşunului - DEFICITUL DE FOSFOR

Căpşunul are o cerinţă scăzută în fosfor, comparativ cu alte specii, deficienţa de fosfor fiind rareori o problemă. Aceasta determină colorarea în verde închis a frunzelor tinere, iar pe faţa superioară a frunzelor mature se dezvoltă o pată strălucitoare metalică, o suprafaţă mică devine purpurie, iar nervurile frunzei devin albastre. De asemenea, mărimea frunzei este redusă (Foto 2).
Se recomandă efectuarea analizelor solului înainte de plantare, însă dacă se constată o carenţă de fosfor în cursul sezonului, aceasta poate fi corectată prin aplicarea în sistemul de irigaţii.

 bolile capsunului carenta potasiu_b

Foto 1: Carenţa de potasiu

bolile capsunului carenta fosfor_b

Foto 2: Carenţa de fosfor


BOLILE CĂPŞUNULUI

Potenţialul biologic de producţie la căpşun este pus în valoare numai de plantele sănătoase. O cultură în care se respectă principalele verigi tehnologice poate să ofere peste 20-25 tone/ha. Atunci când am „scăpat” bolile în plantaţie, producţia scade simţitor. Află totul despre bolile căpşunului: cum le depistăm, cum le prevenim şi cum le combatem!

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 3000 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?