Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BOLI la TOMATE. Pătarea cafenie a frunzelor

Publicat: 07 iulie 2017 - 14:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATENŢIE LEGUMICULTORI! Vremea instabilă, cu precipitaţii de scurtă durată şi abundente, alternând cu temperaturi ridicate, oferă condiţii prielnice pentru dezvoltarea agenţilor patogeni şi pentru instalarea în solarii a diferitelor boli.

La cultura de tomate, deosebit de păguboasă este Pătarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva - sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva).

Boala este specifică mai ales tomatelor cultivate în spaţii de cultură protejată. Trebuie ştiut că atacul apare pe frunzele plantelor dezvoltate, semnele bolii făcându-şi apariţia pe faţa frunzei sub forma unor pete galbene, care se extind. Zonele galbene au corespondent pe spatele frunzei, materializat printr-un puf de culoare albă (în prima zi), care apoi bate-n cafeniu şi în cele din urmă culoarea devine brun-închisă.
Zonele atacate se necrozează (mor), frunzele se usucă de timpuriu (mai întâi cele bazale). Din cauza infecţiei cu această boală, recolta este afectată, plantele şi fructele stagnând în creştere.

patarea-cafenie-a-frunz_b

Factorii care favorizează apariţia acestor boli sunt:
- temperatura de peste 22 grade Celsius corelată cu umiditatea relativă ridicată a aerului (peste 95%);
- lipsa aerisirii, la care se adaugă şi prezenţa picăturilor de apă pe frunze;
- transmiterea bolii de la un an la altul se realizează prin resturile de plante infectate şi prin sporii ciupercii „conidii”, ce se găsesc în praful depus pe elementele din seră sau din solar.

patarea-cafenie-tomate_b

Printre măsurile de prevenire se recomandă: cultivarea de hibrizi cu rezistenţă genetică la Passalora fulva; irigarea cu instalaţiile de udare prin picurare şi aerisirea corespunzătoare a spaţiilor de cultură protejată.

Cum altfel puteţi preveni şi trata pătarea cafenie a tomatelor, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 1817 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!