Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Boli de sezon la cartof

Publicat: 22 iulie 2010 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Toţi cultivatorii sunt familiarizaţi cu mana cartofului (Phytophtora infestans) ca fiind una din cele mai devastatoare boli ale acestei culturi. Însă, Alternarioza (Alternaria solani, A. porri, A. tenuis) este o boală la fel de grea pentru cartof precum este şi mana, cu care ciuperca se şi confundă adesea.

Click pe poza pentru galerie!

Alternaria solani este mai discretă la inoculare şi poate să provoace pierderi considerabile tocmai pentru faptul că fermierii o pot depista mai greu. Boala se manifestă diferit şi confuz.

Ciuperca iernează în sol pe resturile plantelor sau pe tuberculii infectaţi. La începutul verii, produce spori care infectează, pentru început, frunzele bazale ce ating solul.

 

Boala sezonului cald

Temperatura optimă de infecţie cu Alternarioza este de 25-30°C şi din acest punct de vedere putem considera că avem de-a face cu o boală a sezonului cald din perioada de vegetaţie a cartofului, pe când mana se manifestă şi la temperaturi mult mai scăzute.

După infecţie, ciuperca se dezvoltă fără să apară simptome vizibile la plantă. Acestea se observă după 7-10 zile de la infecţia propriu-zisă. Apar leziuni circulare (necroze) de 3-10 mm diametru, cu cercuri concentrice. Uneori pot avea şi aspect unghiular când sunt limitate de nervurile frunzelor. În mod frecvent, zona atacată este înconjurată de o porţiune îngălbenită, iar frunzele atacate nu cad.

Ulterior, boala se răspândeşte şi apar leziuni pe frunzele din etajele superioare. Pe măsură ce plantele se maturează sau se accentuează perioadele de stres produse de temperaturi ridicate, de secetă sau de deficienţe nutritive, boala devine tot mai severă, iar petele confluează neregulat.

 

Semnele şi evoluţia bolii

Ciuperca Alternaria sp. produce simptome similare cu efectele unei nutriţii deficitare sau ale unor viroze. Astfel, deficitul de magneziu sau toxicitatea cu mangan au aceeaşi simptomatologie, iar mai târziu, spre mijlocul sezonului de vegetaţie, urmele înţepăturilor de afide se pot confunda cu Alternarioza.

Tuberculii infectaţi prezintă pete circulare de culoare brună spre negru, uşor adâncite, cu diametrul de câţiva milimetri. În cazul în care condiţiile propice infecţiei persistă, petele se extind şi cuprind o mare parte din pulpă. Astfel, ciuperca pătrunde profund în tuberculi provocând o putrezire neagră, care însă se limitează la 5-6 mm adâncime (faţă de mană, care pătrunde mult mai adânc).

Ţesuturile atacate sunt tari, uscate şi separate de cele sănătoase printr-o zonă umedă de culoare gălbuie. La putrezirea tuberculilor contribuie prin suprainfectări, în mod secundar, diferite organisme saprofite, caz în care tuberculii atacaţi putrezesc în timpul păstrării şi în general au o valoare nutritivă scăzută.

 

Prevenirea şi combaterii bolii

Măsurile culturale sunt cele care împiedică şi diminuează propagarea infecţiei. Acestea sunt: folosirea seminţei certificate liberă de infecţii, respectarea rotaţiei, fertilizarea echilibrată, combaterea buruienilor (foarte multe specii de buruieni sunt plante-gazdă pentru agentul patogen), evitarea irigaţiei prin aspersiune, folosirea soiurilor rezistente în zonele cu condiţii propice dezvoltării bolii (soiuri sensibile se pot considera Saturna, Lady Claire, Lady Rosetta, Hermes, Vivaldi s.a.).

Tratamentele chimice pe bază de mancozeb, propineb s.a., se fac preventiv şi curativ în timpul vegetaţiei. De altfel, primul tratament cu fungicide, preventiv împotriva manei, se face obligatoriu cu un produs care conţine o substanţă activă omologată şi pentru combaterea alternariozei. Nu întâmplător, în Occident, boala se cunoaşte ca fiind o mană timpurie (Early Blight).

 

ATENŢIE LA IMPORTURI

În ţările vestice, Alternaria alternata face ravagii, fiind mai rapace, mai rezistentă la fungicidele clasice, şi este practic aproape imposibil s-o deosebeşti de Alternaria solani. Este indiscutabil faptul că ciuperca s-a inoculat şi în România, având în vedere importurile masive de cartof din Europa Occidentală.

Vizualizat: 2914 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?