Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bioregulatorii şi producţia de ciuperci Pleurotus

Publicat: 29 ianuarie 2009 - 18:08
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Pentru sporirea producţiilor agricole şi a calităţii recoltelor, an de an, tehnologiile de cultură s-au perfecţionat continuu. În momentul de faţă sunt utilizate tehnicile moderne de inginerie genetică, de mutageneză sau de stress.

Click pe poza pentru galerie!

Importanţa substratului nutritiv

În cultura ciupercilor, un rol important în creşterea miceliului, în formarea butonilor de fructificaţie şi maturizarea ciupercilor îl are calitatea substratului nutritiv. Un compost de calitate inferioară, cu un substrat celulozic redus, cu un pH necorespunzător, cu o sterilizare superficială, care favorizează creşterea mucegaiurilor, un miceliu de calitate inferioară sau chiar expirat, lipsa bioregulatorilor de creştere sau a fitohormonilor sunt doar câţiva dintre factorii care influenţează negativ producţia de Pleurotus.

Reglarea creşterii miceliului, specializarea acestuia şi, în final, formarea ciupercilor este realizată cu aportul bioregulatorilor care interferează cu procesele fitohormonilor.

Fitohormonii sunt compuşi organici, naturali sau sintetici, care în concentraţii foarte mici (mg/L), adăugaţi compostului celulozic produc stimularea creşterii miceliului în perioada de incubaţie, iar spre sfârşitul acesteia formarea butonilor de fructificaţie. Aceşti fitohormoni de origine vegetală intervin şi în dezvoltarea ciupercilor, până în fazele de maturitate comercială şi fiziologică. În această ultimă fază ciupercile produc spori.

Bioregulatorii sunt substanţe organice,naturale sau sintetice, şi care nu sunt nutrienţi, dar care aplicaţi în concentraţii reduse (mg/L), participă intens şi se interferează cu acţiunea fitohormonilor în procesele fiziologice se creştere şi dezvoltare la ciuperci. Efectele acestor bioregulatori se manifestă prin stimularea producţiei de ciuperci între 42- 53%, prin efectele favorabile asupra calităţii recoltelor, sau chiar prin prelungirea timpului de păstrare în stare proaspătă.

Efectele bioregulatorilor asupra calităţii ciupercii

Datele noastre experimentale au arătat efectele sinergice dintre bioregulatori şi fitohormoni administraţi compostului, asupra producţiei şi calităţii ciupercilor. În acest sens, biopreparatele, care conţin fitohormoni şi bioregulatori de creştere, administrate substratului nutritiv de bază al ciupercilor Pleurotus, acţionează în mod specific în fiecare etapă de creştere şi dezvoltare a miceliului în condiţii optime de cultură (temperatură, umiditate şi aerare).

Astfel, bioregulatorii de creştere, alături de fitohormonii exogeni (cei admnistraţi compostului), intervin în activitatea metabolică a ciupercii Pleurotus, manifestându-se următoarele efectele:

• În perioada de incubaţie, miceliul prezintă un ritm de creştere mult mai accentuat; în interiorul brichetei creşte foarte mult masa de miceliu specializat pentru macerarea celulozei; se scurtează durata perioadei de incubaţie cu 5-7 zile; se măreşte frecvenţa formării sinaptinemelor şi, implicit, creştere numărul de butoni de fructificaţie; creşte vitalitatea tuturor butonilor de fructificaţie şi bucuria cultivatorului de ciuperci de a nu mai vedea ciuperci care pier în faza juvenilă. În aceste condiţii producţia finală de ciuperci este de peste 40%.

• În perioada de fructificaţie bioregulatorii intervin în manifestarea uniformităţii culturii, aspect mult dorit de cultivatorii de ciuperci, respectiv, toate ciupercile, în acelaşi moment, îndeplinesc condiţiile comerciale: sunt de aceeaşi mărime, culoare, consistenţă sau gust.

• În perioada latentă - intervalul dintre valuri, bioregulatorii au aceleaşi efecte stimulatoare asupra miceliului prin formarea unui număr mare de butoni de fructificaţie şi prin scurtarea la jumătate a duratei acestei perioade.

RENTABILITATE

Bioregulatorii de creştere, alături de fitohormoni, îşi îndeplinesc rolul doar în condiţiile preparării corecte a compostului nutritiv.

Bioregulatorii de creştere reprezintă o soluţie actuală şi de perspectivă pentru dezvoltarea unei agriculturi intensive şi moderne. Fiind naturali, ei nu poluează şi nu sunt toxici, ci ecologici, economici şi nu necesită tratamente repetate, preţul de cost fiind foarte mic, dar cu rezultate financiare mari.

Articol publicat în revista Ferma, 2009

Vizualizat: 827 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
rugaminte
|
02. 13, 2014. Thursday 12:59
unde se gasesc acesti bioregulatori?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!