Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bilanţul în podgorii. Costel Albu a cules în medie 15 t/ha

Publicat: 11 noiembrie 2021 - 18:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ciuda anului ploios, viticultorii au avut parte de un sezon de producţie de succes, tratamentele fitosanitare menţinând plantaţiile într-o stare de igienă culturală destul de bună. Cât au recoltat şi cum şi-au valorificat recoltele!

În ferma viticolă coordonată de Costel Albu, întinsă pe aproximativ 50 de hectare, în Podgoria Iveşti (Galaţi), campania de recoltare a strugurilor s-a încheiat exact după o lună de zile.

 

Producţie medie de 15 t/ha

 

 „Am recoltat undeva la 90% din supafaţă mecanizat, iar restul manual, cu o echipă de 10 muncitori. Producţia a fost bună, cu o medie de 15 t/ha, dar calitatea a fost un pic cam proastă. Vremea ploioasă a întârziat ciclul vegetativ, boabele nu au acumulat concentraţii mai mari de zahăr, în schimb, au fost destul de sănătoase”,ne-a declarat Costel Albu. Viticultorul recunoaşte că muncitorii sunt tot mai greu de găsit şi trebuie plătiţi bine - cu peste 100 lei la zi. Culesul viei s-a realizat mai mult pe timp de noapte cu o combină Pellenc, randamentul fiind de 50 tone de struguri în 8 ore. Producţia a fost livrată la crame din Odobeşti şi în Galaţi.

Potrivit acestuia, din cauza precipitaţiilor abundente (peste 200 l/mp), în perioada înfloritului tratamentele s-au făcut cu întârziere, însă substanţele inovatoare aplicate şi-au spus cuvântul.

 Foto 3 Canva_b

Lucrări mecanizate


„Am mecanizat aproape toată gama de lucrări, chiar şi pe cele mai pretenţioase (tăiatul şi legatul) le-am semimecanizat, folosind foarfeci şi maşini speciale. Pentru anul viitor, vrem să dotăm ferma cu o maşină de desfrunzit”,explică viticultorul.

În fermă predomină soiurile albe: Sauvignon Blanc (5 ha), Muscat Ottonel (8 ha), Pinot Gris (12 ha), Riesling (13 ha), dar şi Merlot (2,5 ha) şi Cabernet (3,6 ha).

 albu costel viticultor (1)_b

Preţul strugurilor a fost cea mai mare problemă, ca de fiecare dată! Mai bine am vândut la săteni cu 1,5 lei/kg; cea mai căutată a fost poama de Muscat Ottonel, la 1,7 lei/kg, COSTEL ALBU, viticultor din jud. Galaţi

 

Cum s-a desfăşurat culesul în Vrancea?

                                                                                                  

Judeţul Vrancea, cu trei mari podgorii - Odobeşti, Panciu şi Coteşti, dispune de cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie în România, dar şi de cei mai mulţi podgoreni (circa 80.000 de oameni care se ocupă de cultivarea şi îngrijirea viţei de vie). De asemenea, în Vrancea, viile nobile ocupă 23.000 ha, peste 10% din suprafaţa viticolă a ţării.

 

Campanie întârziată


Vara capricioasă, cu ploi bogate şi dese, a dus la întârzierea culesului strugurilor cu circa două săptămâni. În general, cultivatorii au fost mulţumiţi de recolta obţinută, în medie de 13 t/ha.

„Viticultorii au avut probleme cu mana începând cu luna august, pe ultima parte a vegetaţiei, până la recoltare. De asemenea, aparatul foliar a fost în mare parte vitregit, astfel că nu s-a putut sintetiza fotosinteza, acesta fiind şi principalul motiv pentru care o mare parte din plantaţii au avut concentraţii foarte slabe de zahăr. În rest, podgorenii care şi-au făcut tratamentele şi şi-au îngrijit plantaţiile, au obţinut producţii foarte bune din punct de vedere cantitativ, dar şi calitativ”, ne-a declarat Alfred Ştefan, Key Account Manager Specialty Crops Farms România Est & Republica Moldova, Corteva Agriscience. Specialistul susţine că circa 70% din tratamentele pentru mană s-au făcut cu Zorvec, fungicid preventiv, curativ şi antisporulant, sistemic şi translaminar, care şi-a făcut bine treaba în condiţiile meteoclimatice dificile.

productie de struguri 2021_b 

Grindina a calamitat o treime din vie


La Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru, culesul început la jumătatea lui septembrie a continuat anevoios din cauza lipsei forţei de muncă. „Avem în exploatare 352 ha, dar mai avem de recoltat şi vinificat”,ne-a declarat Aurel Ciubucă, secretarul ştiinţific al unităţii.

În fermele staţiunii, s-a lucrat cu circa 100 de oameni, exceptând duminica şi sărbătorile legale, zilierii fiind plătiţi cu circa 100 de lei la zi.

„Dacă analizăm preţul de cost al kilogramului de struguri, acesta se ridică la 3 lei, în condiţiile reducerii producţiei, iar cel al vinului depăşeşte 4 lei pe litru”, precizează Aurel Ciubucă.

În august grindina a afectat 120 ha, cu repercusiuni asupra calităţii producţiei şi a randamentului mediu la hectar.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 762 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?