Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BASF - SCDVV Bujoru - parteneriat pentru viticultură în sudul Moldovei

Publicat: 03 martie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urma unui parteneriat convenit între compania BASF și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru, pe 7 februarie a.c., la Tecuci, a avut loc un simpozion pe teme de viticultură, la care au participat zeci de fermieri din podgoriile: Dealu Bujorului, Ivești și Nicorești, din județul Galați, precum și din zona viticolă vrânceană, podgoriile Panciu și Odobești și din județele învecinate

Click pe poza pentru galerie!

Alina Donici, cercetător în cadrul Laboratorului Genetică și Ameliorare al SCDVV Bujoru, a susținut un laborios material intitulat “Cercetarea, în sprijinul fermierilor”, în care a prezentat starea la zi a viticulturii din zonă, dar și recomandările specialiștilor cu privire la lucrările de sezon în plantațiile viticole.

Alina Donici a atras atenția ca prin utilizarea tipului de tăiere să se asigure o suprafață foliară suficientă, un echilibru vegeto-productiv constant în timp. Astfel, recomandarea este ca la soiurile cu vigoare redusă, încărcătura de ochi să fie cuprinsă între 24 și 30, iar la cele cu potențial ridicat de producție se poate merge până la 60 de ochi pe plantă. În plantațiile viticole, prin operațiunile de tăiere trebuie eliminată masa lemnoasă uscată, care constituie porți de intrare pentru ciupercile de lemn. Soiurile cele mai sensibile sunt: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Piont Noir, Muscat Ottonel.

De asemenea, la butucii cu probleme tumorile trebuie eliminate și aplicat un tratament cu sulfat de cupru, în concentrație 4%.
Altă recomandare este copcitul viței-de-vie, lucrare uneori neglijată, dar care asigură rezistența butucilor la secetă. De asemenea, podgorenii trebuie să știe că după ce va avea loc procesul de dezmugurire la vița-de-vie va trebui făcut primul tratament fitosanitar pentru combaterea făinării.

Alina Donici a anunțat și două noi creații ale cercetătorilor de la Stațiunea Bujoru:  primul soi de viță-de-vie cu destinație mixtă - vinificație sau consum în stare proaspătă - și o nouă clonă de Muscat Ottonel. Ambele creații sunt în procedură de testare la ISTIS.


Tehnologia BASF de protecție a viței-de-vie

Specialiștii BASF - Robert Băicoianu, Mihaela Roman și Carmen Stoica - au prezentat oferta de produse pentru acest an, precum și pachetul promoțional compus din fungicidele Acrobat, Cabrio Top și Cantus. În esență, tehnologia de protecție a culturii de viță-de-vie cuprinde o gamă suficientă de produse, între care notăm: Delano, Polyram sau Copac (împotriva manei), Cumulus și Stroby (făinare), Cabrio Top (mană, făinare și putregaiul negru), Cantus (putregaiul cenușiu) sau Fastac, împotriva moliei strugurilor.

„Am avut bucuria să primim răspuns afirmativ din partea a peste 50 de fermieri din zona Tg. Bujor, Tecuci și, împreună, am reușit să punctăm cele mai importante produse pe care BASF le are pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile horticole. Cabrio Top acoperă un spectru mult mai larg de boli, iar în ceea ce privește putregaiul cenușiu, oferim Cantus, un fungicid de ultimă generație. Pentru cultura de pomi, avem Maccani, dar și Signum - un produs din ultima generație de strobilurine, care pe lângă efectul fungic, are și efectul AgCelence, de îmbunătățire a sănătății și vigoarii plantelor”, ne-a declarat Robert Băicoianu.

Oficialul BASF a susținut că la nivel de erbicide, există în acest moment produsul Stomp 330 EC. De anul acesta, în ofertă a intrat un produs mai performant - Stomp Aqua, cu substanță activă (pendimetalin) în concentrație de 455 gr/l. Erbicidul eliberează treptat substanța activă, ceea ce face ca perioada de protecție a plantelor să fie mai îndelungată.

 

Câteva opinii de la viticultori

Viorel Dima, viticultor Vrancea: „Am o colaborare bună cu BASF, toate substanțele prezentate nu-mi sunt străine, le-am și folosit și le-am și comercializat ca partener. Eu folosesc Cumulus, o formă de sulf, dar de o puritate mai înaltă. Împotriva putregaiului cenușiu am aplicat cu succes Cantus și Cabrio Top”.

Gavrilă Tuchiluș, manager Agrimat: „Am venit să aflăm noutățile și ulterior să stabilim strategia de combatere a bolilor și dăunătorilor în plantația de 100 ha pe care o exploatăm. Ne dorim o tehnologie integrată de protecție în acest sector. Produsele BASF sunt foarte bune, le folosim de ani de zile, cu bune rezultate. O să utilizăm și anul acesta fungicidele Copac și Delano”.


CERCETAREA ȘI TEHNOLOGIILE BASF, ÎN BENEFICIUL VITICULTORILOR

„Parteneriatul cu SCDVV Bujoru este un prim pas pe care l-am făcut anul acesta; noi vom avea încă trei simpozioane cu încă trei stațiuni de cercetare: Murfatlar, Blaj și Valul lui Traian (pe pomicultură). Ne-am dorit să facem această legătură cu stațiunile tocmai în ideea în care eu cred cu tărie, fiind, de fapt, și viticultor, și om care am replantat aproximativ 350 ha de viță-de-vie pe reconversie, că stațiunile merită o mână de ajutor, iar noi, pe de altă parte, să primim din experiența lor”, a explicat Robert Băicoianu.

Vizualizat: 1072 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?