Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BAKUS, robotul care face vinul bun

Publicat: 18 decembrie 2020 - 20:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un start-up industrial situat în Reims, cel mai mare oraş al regiunii Champagne-Ardenne, a creat un vehicul pe patru roţi, complet autonom şi 100% electric, destinat viticulturii.

un articol de

LIVIU GORDEA

 

VitiBot, companie înfiinţată în 2015, şi-a propus încă de la început, şi într-o mare măsură a reuşit, să ofere răspunsuri practice şi concrete la provocările majore din domeniul viticulturii, printre care creştea siguranţei operatorilor, protejarea culturii şi a biodiversităţii şi, nu în ultimul rând, reducerea amprentei de mediu a cultivatorilor de viţă-de-vie. Cea mai importantă realizare a sa de până acum se numeşte Bakus, un robot autonom care şi-a dovedit deja eficienţa şi utilitatea în mai multe podgorii din Franţa, unde a fost testat cu succes în ultimii doi ani.

 BAKUS 1_b

 

Diminuarea dependenţei de pesticide

 

Datorită sistemului său de vedere în infraroşu, a inteligenţei artificiale orientate spre analiza imaginii şi înţelegerea mediului, vehiculul autonom este capabil să reducă utilizarea pesticidelor cu 50% la tratarea plantelor de viţă-de-vie. Camerele de adâncime de tip Time-of-Flight (ToF) se bazează pe iluminarea scenei cu lumină IR şi măsurarea distanţei pe baza timpului de propagare a razelor de lumină reflectate de pe obiectele întâlnite în cadru.

 

Precizie şi agilitate


Prezenţa celor 8 senzori ToF permite o acoperire completă. Este capabil să se orienteze precis detectând cel mai mic obstacol chiar şi pe timp de noapte. Vizibilitatea în infraroşu la 360° oferă astfel o reconstrucţie foarte precisă a mediului de lucru. Pe lângă faptul că este un excelent „scouter”, evaluând în permanenţă sănătatea plantelor datorită inteligenţei artificiale cu care este înzestrat, fiind practic capabil să detecteze şi cele mai timpurii semne de boală de pe suprafaţa frunzelor de viţă-de-vie, Bakus poate îndepărta buruienile dar şi pulveriza cultura pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare.

 

Suport tehnic extins


Experienţa utilizatorului este garantată de un serviciu de asistenţă dedicat pentru supravegherea maşinii şi a mediului de lucru. La cererea clientului, specialiştii VitiBot pot prelua controlul de la distanţă a robotului. Pe lângă capacitatea de a localiza vehicului, aceştia pot urmări în timp real activitatea din câmp, pot face recomandări şi chiar interveni dacă este necesar, fără a deranja clientul. Operatorul are la dispoziţie o interfaţă ce poate fi accesată pe calculator, tabletă sau smartphone. Prin această platformă digitală pot fi urmăriţi o serie de parametrii (starea bateriei, geolocaţie), pot fi primite notificări şi alerte, dar în acelaşi timp pot fi vizualizate şi diferite informaţii despre suprafaţa lucrată, delimitarea parcelelor şi chiar sugestii privind modul de lucru.

Bakus-2_b 

 

Două noi modele


La începutul lui 2020, VitiBot a lansat două noi modele, cu o arhitectură uşor modificată faţă de platforma originală Bakus. Noua generaţie a fost numită P75b şi P75h - "P" vine de la „performanţă” şi "75" descrie puterea lor, adică 75 KWh.

  • Bakus P75b are o lăţime de 1,75 m şi poate intra pe un rând cu lăţimea de până la 60 cm şi înălţimea de 1,75 m.
  • Bakus P75h este cu 20 cm mai lat şi poate fi utilizat pe rânduri de 2,20 m înălţime şi 80 cm lăţime.

Ambele modele au aceeaşi lungime, respectiv 3,5 m. Spre deosebire de versiunea clasică, aceste două noi variante ale lui Bakus nu sunt dotate cu panouri fotovoltaice, în primul rând din considerente practice - pentru a nu restricţiona foarte mult înălţimea viei. Pe de altă parte, nici raportul cost-producţie de energie nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, a explicat Bernard Boxho, directorul general al companiei franceze.

Fiecare din cele trei modele vor putea fi însă utilizate, în funcţie de preferinţele şi nevoile consumatorilor.

Bakus-01_b

 

ROBOTUL BAKUS ARE 7 CARACTERISTICI UNICE


Din punct de vedere tehnic, Bakus are câteva caracteristici care îl deosebesc de alţi roboţi de pe piaţă.

  1. În primul rând, este echipat cu un motor care, pe teren înclinat, recuperează energia reîncărcând bateriile, la fel cum se întâmplă în cazul unor maşini electrice.
  2. De asemenea, dispune de panouri solare pentru propulsia parţială a vehiculului.
  3. VitiBot a creat practic o platformă universală pentru a găzdui un număr mare de instrumente inteligente.
  4. Obiectivul companiei este de a plasa descoperirea tehnologică numită Bakus în contextul viticulturii durabile.
  5. Absenţa unei cabine reduce centrul de greutate, ceea ce face posibilă supravegherea pantelor abrupte.
  6. Datorită dimensiunii şi greutăţii reduse, consumă puţină energie şi reduce semnificativ compactarea solului.
  7. Propulsia electrică a celor patru roţi directoare oferă o agilitate ridicată şi precisă, care permite o aderenţă perfectă, chiar şi în pante de până la 45%. Algoritmii inovatori exploatează această libertate de mişcare excepţională pentru a optimiza traiectorii şi a lucra cât mai aproape de cultură, fără a o deteriora.

Pentru a te convinge, click AICI şi urmăreşte-l în acţiune pe plantaţie!

Vizualizat: 1398 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?