Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avertizare de primăvară

Publicat: 27 aprilie 2015 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• condiții meteo favorabile acarienilor eriofizi

Click pe poza pentru galerie!

Condițiile climatice din anul 2014 au favorizat infestări puternice din partea dăunătorilor (acarienii eriofizi ai viței-de-vie) și a bolilor criptogamice (mana și făinarea). Din acest considerent, managementul de combatere a bolilor și dăunătorilor pentru anul 2015 are ca scop să mențină agenții patogeni sub nivelul la care aceștia pot produce pagube economice, iar pentru reușită momentul aplicării tratamentelor joacă un rol important. 

 

Astfel, în parcelele unde s-a semnalat în anul 2014 un atac virulent de acarieni eriofizi (Calepitrimerus vitis, Eriophies viti) sau acolo unde există un risc maxim de infestare, trebuie luate măsuri de reducere a rezervei biologice încă din fenofaza de umflare a mugurilor la vița-de-vie (foto), care constituie și primul tratament. Se vor folosi acaricide pe bază de uleiuri minerale. 

O atenție deosebită trebuie acordată și făinării viței-de-vie. Severitatea atacului agentului patogen în anul 2015 va depinde de rezerva biologică de anul trecut și de capacitatea viticultorului de a controla atacul încă de la început. Întrucât agentul patogen - Uncinula necator - iernează sub formă de miceliu de rezistență în mugurii și în organele de fructificare, acolo unde infecția a fost puternică în anul 2014, este important să se realizeze un tratament curativ în fenofaza de dezmugurit cu produse pe bază de sulf muiabil 0,4%. 

 

Pornirea în vegetație, în intervalul 20-27 aprilie

Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a temperaturilor și a cantităților de precipitații pe teritoriul României, valabilă în lunile aprilie și mai. Valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul țării și, local, în sud, dar se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor. Cantitățile lunare de precipitații vor fi excedentare în centrul și în nordul țării și, local, în restul teritoriului. 

Corelat cu această prognoză putem să anticipăm că pornirea în vegetație la vița-de-vie se va realiza în perioada 20-27 aprilie. Dezmuguritul viței-de-vie se va realiza neuniform, în funcție de gradul de viabilitate a mugurilor principali ai ochilor de iarnă. De asemenea, conform prognozei meteorologice, primăvara este rece și umedă în majoritatea regiunilor, cu excepția zonei de sud-est și, local, în sud, favorizând condiții optime pentru dezvoltarea acarienilor eriofizi. Aceștia pot produce pagube importante în plantațiile pe rod și, în mod deosebit, în plantațiile tinere. Repercusiunile unui atac agresiv al acarienilor eriofizi pot fi pierderi de recoltă de până la 50% la plantațiile pe rod sau uscarea completă a tinerilor butuci de viță-de-vie.

 

Acarienii tetranechizi

O atenție deosebită trebuie orientată și asupra acarienilor tetranechizi (acarianul roșu, acarianul comun și acarianul galben), pentru că atacul timpuriu în perioada dezmuguritului provoacă necroza primordiilor foliare. Acarienii tetranechizi se pot observa cu ajutorul unei lupe binoculare. Astfel se poate determina și gradul de infestare. Se vor aplica tratamente curative doar dacă se identifică prezența ouălor de acarieni la peste 70-75% din muguri. 

 

 

Alina DONICI

SCDVV Bujoru

Vizualizat: 564 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?