Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Au studiat MATE-INFO şi TEOLOGIE, dar s-au apucat de... LEGUMICULTURĂ

Publicat: 08 iunie 2017 - 12:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

INTELECTUALII CARE AU ALES LEGUMICUTURA. Doi tineri absolvenţi de Mate-Info, respectiv Teologie, s-au mutat de câţiva ani la ţară, în judeţul Alba, unde practică legumicultura.

Unul dintre ei a accesat în acest an un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 40.000 de euro, pe Măsura pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural. „Sunt importante şi informaţiile, dar în agricultură experienţa te învaţă cel mai bine ce ai de făcut. Este un domeniu care te surprinde în permanenţă, atât pozitiv, cât şi negativ, însă experienţa te ajută să faci faţă provocărilor”, spune Dragoş Delean, în vârstă de 35 de ani, astăzi agricultor „cu acte în regulă” în satul Rădeşti din judeţul Alba. Absolvent de Mate-Info la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, promoţia 2005, tânărul care avea în faţă o carieră în IT s-a gândit să îşi „programeze” în alt fel viaţa.

dragos-delean_b

El s-a întors în anul 2011 în micuţul sat cu mai puţin de şapte sute de suflete, de pe malul stâng al râului Mureş, unde în copilărie şi adolescenţă îşi petrecerea doar vacanţele şi unde bunicul său, fost ostaş în armata regală, îşi câştigase faima de legumicultor al zonei.
Dragoş s-a mutat la Rădeşti, iniţial sub formă temporară, împreună cu Ionuţ Dumitru (37 de ani), absolvent de Teologie, de care îl leagă o prietenie strânsă din vremea anilor de facultate. Tânărul Ionuţ, care a început chiar un doctorat în teologie, spune că şi dacă ar fi devenit preot, este foarte posibil să fi ajuns într-un sat, iar munca agricolă nu l-ar fi ocolit. Doar ordinea priorităţilor s-ar fi schimbat, eventual.

La Rădeşti, Dragoş şi Ionuţ au început să cultive iniţial 60 de ari de pământ lângă casă - conopidă, porumb zaharat, spanac, vândute în special pe piaţa en-gros, iar în paralel au amenajat pe doi ari un mic solar unde produc în special roşii şi castraveţi.

Citiţi povestea tinerilor legumicultori în revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017, într-un articol semnat de Ovidiu Cornea!

Vizualizat: 1726 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?