Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ATENŢIE legumicultori! DĂUNĂTOR periculos în culturile de TOMATE!

Publicat: 02 iunie 2017 - 10:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

BRONZAREA TOMATELOR. Culturile de tomate sunt frecvent atacate de dăunători care produc pagube importante dacă nu se aplică măsuri de prevenire şi combatere a acestora.

În ultima perioadă de timp în culturile de tomate din spaţii protejate se manifestă tot mai frecvent atacul dăunătorului Aculops lycopersici (Massee) care produce bronzarea tomatelor. Se presupune că dăunătorul a fost introdus în ţară odată cu importurile necontrolate de legume şi răsaduri infestate din ţările unde atacul acestui dăunător se manifestă cu frecvenţa anuală.

foto-Aculops2_b

Simptome şi pagube
Se manifestă frecvent pe plante din familia Solanaceae (tomate, ardei, pătlăgele vinete, cartof, tutun, petunia, etc. dar şi pe specii din alte familii botanice (volbură, castraveţi, rosacee etc.
Poate produce pagube însemnate la culturile de tomate şi se poate confunda cu simptome de stres hidric sau deficienţe nutriţionale.
Primele simptome apar pe partea inferioară a frunzelor bazale prezentând o culoare galbenă apoi argintie, care apoi se transformă în culoarea bronzului (bronzare). La un atac puternic frunzele se usucă şi cad.
Adulţii sunt de dimensiuni foarte mici 0,15-0,2 mm lungime şi 0,05 mm lăţime în formă conică, nu se văd cu ochiul liber ci numai cu lentilă x 14, de culoare galben deschis la început apoi maronie şi prezintă 2 perechi de picioare.

foto-Aculops1_b

Cum îl putem combate?
Combaterea chimică se bazează pe managementul rezistenţei dăunătorului, astfel că trebuie avut în vedere la întocmirea schemelor de tratamente, utilizarea alternativă a substanţelor active din diferite clase.
Acaricidele care se recomandă pentru combaterea păianjenului Aculops lycopersici sunt: Floramite 240 SC (bifenazate 240g/L) 0,06%, Vertimec 1,8E(abamectin 18g/L) 0,1%, Envidor 240 SC(spirodiclofen 240g/L)0,05%.
Facem precizarea că produsul Floramite 240 SC este compatibil cu acţiunile de combatere biologică manifestând o selectivitate ridicată faţă de insectele benefice.

Articolul integral a fost publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2016!

Vizualizat: 5037 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?