Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Atenţie la Monilioză!

Publicat: 18 mai 2021 - 21:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Monilioza este o boală agresivă cu toate speciile de sâmburoase (cireş, vişin, cais, piersic, prun), îndeosebi în anii cu primăveri ploioase, cu ceaţă, rouă şi umiditate atmosferică ridicată.

“Dacă nu vom avea accidente climatice şi vom fi atenți la eventuale infecții cu Monilinia laxa, foarte virulentă şi care se transmite uşor în perioada înfloritului, dar şi ulterior, consider ca producția de fructe la specia cais va fi satisfăcătoare spre bună. Au fost afectaţi de înghețurile târzii de primăvară mugurii floriferi, respectiv, florile, la cireşii extratimpurii şi timpurii, destul de sensibili la temperaturi negative”, ne-a declarat Marius Viorel Roman, producător autorizat de material săditor pomicol.
În zilele cu umiditate atmosferică ridicată, cu variaţii mari de temperatură dintre noapte/zi, cu cer acoperit, este mai greu să faci tratamentele fitosanitare în timp util. Agenţii patogeni au toate condiţiile de dezvoltare şi de propagare şi devin mult mai virulenţi. “Putem avea probleme cu Monilinia la toate speciile de sâmburoase, Taphrina deformans (băşicarea frunzelor) la nectarin - chiar şi migdal - şi pot apărea probleme cu rapănul la măr”, susţine pepinieristul din Afumaţi.

3 recomandări de tratament

1. preventiv, la interval de 10 -14 zile, cu un fungicid sistemic, un fungicid de contract şi un îngrăşământ foliar;
2. la speciile neînflorite - înainte de înflorire sau după scuturarea petalelor – cu Mospilan, insecticid prietenos cu albinele;
3. tratament foliar cu bor şi zinc pentru a stimula legarea fructelor.

Întreţinerea curentă constă în:

  • Irigarea plantaţiei, dacă situaţia o cere;
  • Fertilizarea fazială a solului;
  • Cosirea buruienilor (gazde pentru agenţi patogeni şi dăunători) pe rânduri;
  • Folosirea frezei cu palpator pentru prelucrarea solului între pomi.

monilioza Canva_b

Ramură de cireş înflorit, afectată de Monilia cinerea

foto: canva.com

un articol de
MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 738 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?