Monilioza este o boală agresivă cu toate speciile de sâmburoase (cireş, vişin, cais, piersic, prun), îndeosebi în anii cu primăveri ploioase, cu ceaţă, rouă şi umiditate atmosferică ridicată.
“Dacă nu vom avea accidente climatice şi vom fi atenți la eventuale infecții cu Monilinia laxa, foarte virulentă şi care se transmite uşor în perioada înfloritului, dar şi ulterior, consider ca producția de fructe la specia cais va fi satisfăcătoare spre bună. Au fost afectaţi de înghețurile târzii de primăvară mugurii floriferi, respectiv, florile, la cireşii extratimpurii şi timpurii, destul de sensibili la temperaturi negative”, ne-a declarat Marius Viorel Roman, producător autorizat de material săditor pomicol.
În zilele cu umiditate atmosferică ridicată, cu variaţii mari de temperatură dintre noapte/zi, cu cer acoperit, este mai greu să faci tratamentele fitosanitare în timp util. Agenţii patogeni au toate condiţiile de dezvoltare şi de propagare şi devin mult mai virulenţi. “Putem avea probleme cu Monilinia la toate speciile de sâmburoase, Taphrina deformans (băşicarea frunzelor) la nectarin - chiar şi migdal - şi pot apărea probleme cu rapănul la măr”, susţine pepinieristul din Afumaţi.
1. preventiv, la interval de 10 -14 zile, cu un fungicid sistemic, un fungicid de contract şi un îngrăşământ foliar;
2. la speciile neînflorite - înainte de înflorire sau după scuturarea petalelor – cu Mospilan, insecticid prietenos cu albinele;
3. tratament foliar cu bor şi zinc pentru a stimula legarea fructelor.
Ramură de cireş înflorit, afectată de Monilia cinerea
foto: canva.com
un articol de
MARIAN MUŞAT