Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Atacul insectelor: mereu în actualitate

Publicat: 16 iunie 2022 - 16:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deși igienizarea, capcanele sau realizarea corespunzătoare a lucrărilor sunt măsuri bune pentru limitarea atacurilor de insecte în livezi, în lipsa tratamentelor cu insecticide de calitate, dăunătorii vor continua să se înmulțească.

Insectele dăunătoare vor produce pagube, mai ales în condiții meteo favorabile lor (în special temperaturi ridicate). 

 

HARPUN® EC - eficiență în sprijinul productivității


Piriproxifen (100 g/l), substanța activă a produsului, acționează prin contact și translaminar, imitând hormonul juvenil și producând perturbarea hormonală a dăunătorilor, pe care îi împiedică să se mai reproducă. Astfel, dacă este administrat din momentul depunerii pontei și până la stadiul de larvă, HARPUN®previne embriogeneza ouălor insectei, având un efect ovicid direct. În cazul larvelor, acționează prin inhibarea metamorfozei și a apariției adulților. Efectul asupra adulților este sterilitatea.

 

Dăunătorul Cydia pomonella


Viermele merelor (Cydia pomonella) este un dăunător polifag, versatil, cu două sau chiar trei generații pe an și cu o adaptare foarte bună la condițiile de mediu, ce atacă speciile semințoase de pomi fructiferi (măr, păr) și distrug, în special, fructele acestora în două stadii importante:

• Când fructele sunt tinere, larvele creează o galerie în acestea și se hrănesc cu semințele, oprind creșterea fructelor și determinând căderea acestora. 

• În stadiul de pârgă al fructelor, acțiunea dăunătorului le afectează calitatea. Din cauza atacurilor, merele putrezesc mai ușor sau cad prematur. 

 

Indicii ale atacului


Pentru a recunoaște prezența acestei specii, este necesar să observăm frunzele din preajma fructelor, unde se pot observa ouăle depuse. Un alt simptom este prezența galeriilor în fructe și a excrementelor lăsate de larve. Femelele depun câte 50-100 de ouă fiecare, iar larvele sunt albe sau roz, cu capul închis la culoare, de aproximativ 20 mm lungime. Adultul este un fluture de 10 mm, cu deschiderea aripilor de 15-22 mm, de culoare brun-cenușie. 

 

Insecticidul HARPUN® rezolvă problema


Metodele de combatere sunt obligatorii și necesită să fie realizate în paralel: igiena livezilor, strângerea merelor afectate de la sol, capcane cu feromoni și tratamentele recomandate cu insecticidele din programul de management al dăunătorilor. Dintre acestea, HARPUN® acționează complex împotriva proceselor de dezvoltare și reproducere ale insectei. Pentru controlul viermelui merelor, este recomandată aplicarea produsului în doză de 1 l/ha, atunci când fructele au între 1 și 4 cm (BBCH 71 - 74), două aplicări pe sezon și un interval între acestea de 7-10 zile.

 

Puricele melifer al părului


Adulții puricelui melifer al părului (Cacopsylla pyricola) sunt de mici dimensiuni: 2,5 - 3 cm, de culoare roșiatic-maronie. Larvele secretă din abundență „rouă de miere”, răspândind-o pe fructe, frunze și lăstari. 

În urma atacului, organele plantelor au serios de suferit: mugurii se usucă şi cad, frunzele se deformează şi se înnegresc, fructele sunt mici și pline de pete maronii, iar lăstarii se curbează. Dincolo de amprenta negativă pe care o pun asupra recoltei curente, atacul acestor insecte afectează sănătatea livezii în ansamblu, deoarece scade rezistența pomilor la ger, iar mugurii de rod abia reușesc să se diferențieze. În cazul atacurilor intense, când nu se intervine eficient, livezile au nevoie de mai mulți ani pentru a-și reveni. 

 

Defoliere masivă a pomilor


Pagubele produse de Cacopsylla pyricola vin din atacurile asupra frunzelor, care sunt deformate, iar acoperirea cu „rouă de miere” împiedică fotosinteza. Din acest motiv, cantitatea de carbohidrați este scăzută, ceea ce duce la vitalitatea redusă a plantelor și la producție de slabă calitate. De asemenea, se poate ajunge la o defoliere masivă, care împiedică pomii să susțină fructele. 

 

Deprecierea recoltei 


„Roua de miere” reprezintă un substrat prielnic pentru ciuperci ce produc fumagina, o peliculă de culoare neagră care, deși nu afectează propriu-zis țesuturile frunzelor sau fructelor, împiedică fotosinteza și transpirația, depreciind calitatea producției: fructele ce prezintă această boală sunt inestetice și au o valoarea comercială mai redusă.

În cazul fructelor, se constată că acestea se opresc din creștere și cad. Dacă ajung la maturitate, aspectul lor lasă de dorit din cauza petelor maronii.

HARPUN® este un insecticid foarte eficient contra puricelui melifer al părului. Se aplică în doză de 1 l/ha, de la îmbobocire și până când fructele ajung la jumătate din mărimea finală (BBCH 51- 75), maxim două tratamente pe sezon.

 

HARPUN® EC, util în spații protejate 


Produsul are omologare și în controlul musculiței albe de seră (Trialeurodes vaporariorum) la tomatele și castraveții din spațiile protejate, un dăunător polifag, ale cărui ouă și larve pot fi observate pe partea inferioară a frunzelor tinere, în timp ce adulții se găsesc pe părțile superioare ale plantelor de cultură. Daunele sunt provocate mai ales de larve, care se hrănesc cu sevă. Acest mod de hrănire slăbește planta și îi încetinește dezvoltarea, conducând la căderea frunzelor și diminuarea producției. 

Tratamentele foliare cu HARPUN® EC sunt recomandate în doză de 75 ml/100 l apă, de la apariția inflorescenței și până la coacere, de două ori pe sezon, la un interval de 10-14 zile între aplicări, având un timp de pauză de numai 3 zile.

 

PRIETENOS CU POLENIZATORII


Deși acțiunea asupra dăunătorilor țintă este puternică, aplicarea HARPUN® nu are efect asupra acarienilor prădători, prezentând selectivitate față de aceștia. De asemenea, produsul manifestă o toxicitate scăzută asupra albinelor și a altor polenizatori.

HARPUN® poate fi inclus în programele de combatere integrată a dăunătorilor, fiind un partener excelent atunci când este utilizat în combinație sau alternativ cu alte insecticide.

Foto 1 dreamstime_xxl_27670516_b
Foto 2 Viermele mărului atac (Cydia pomonella)_bFoto 1 și 2: Viermele merelor (Cydia pomonella) - larvă

Foto 3 Cydia pomonella adult_b
Foto 3:
 Cydia pomonella - adult

Foto 4 Cacopsylla pyricola adult_bFoto 4: Puricele melifer al părului (Cacopsylla pyricola) - adult

Foto 5 DFBMG5_bFoto 5: Puricele melifer al părului (Cacopsylla pyricola - efectul atacului la păr

Foto 6 MusculiÈ›a albă de seră adult, larvă, pupă (Trialeurodes vaporariorum)_bFoto 6: Musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) - adult, larvă, pupă

 un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Vizualizat: 958 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?