Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

An dificil, poame puţine - pomicultorii dobrogeni au ieşit pe minus

Publicat: 14 octombrie 2019 - 13:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Constanţa, campania de recoltare a fructelor, începută undeva pe 15 iunie, s-a încheiat încă de la 1 august. Aşa cum era de aşteptat, din cauza îngheţului târziu din primăvară, producţia de poame a fost drastic afectată.

La cules am folosit muncitori zilieri din judeţul Constanţa, transportaţi cu autocarul de la o distanţă de 30 de km. „Am avut în medie 50 de oameni la zi, în funcţie de tonajul pe care-l livram; când aveam comenzi de 30 tone, lucram cu 50 de oameni, dacă livram 10 tone, ne foloseam de vreo 20 de zilieri. Manopera a ajuns să coste undeva la 20 la sută din preţul de vânzare al fructelor. E mult, dar nu aveam ce face”, ne-a declarat Ion Caplan, directorul SCDP.

Ion Caplan_b

Producţii de doar 10-20% din potenţial
Din cauza îngheţului de la începutul lunii aprilie, producţiile au fost undeva la 10 la sută la cais şi 20 la sută la piersic din potenţialul de producţie al soiurilor.
Mare parte din recolta de fructe a fost livrată la fabrica de la Râureni, una dintre cele mai mari unităţi de procesare din ţară. Ce a rămas s-a dus către engrosişti, care au venit să cumpere aproape zilnic câte două-trei tone. „Cu toate că nu au existat multe fructe pe piaţă, preţurile nu au fost aşa de bune. La fabrică (pentru compot) am vândut undeva la 1 leu kilogramul, iar la piaţă, preţul a variat între 1,5 şi 2 lei/kg la piersică şi între 2,5 şi 3,5 lei/kg la caisă”, a precizat directorul staţiunii.
În plantaţia pomicolă de 140 hectare, la finalul verii au executat lucrările de întreţinere cu utilajele mecanice. În principal, s-a făcut o lucrare de discuit şi una de erbicidare a terenului. Pe lângă aceste intervenţii de sezon, au aplicat un tratament împotriva omizilor, cu Karate Zeon, un insecticid piretroid eficient, cu o puternică acţiune de contact şi de ingestie.

Foto-arhivas219_b

O imensă realizare: reabilitarea sistemului de irigaţii
O mult aşteptată realizare ce va fi pusă în operă în curând este reabilitarea sistemului de irigaţii din zonă. Astfel, două proiecte depuse de către OUAI Valul lui Traian - Nord (pentru 5.401 hectare, din care face parte şi SCDP Constanţa) au fost declarate de AFIR ca fiind eligibile la finanţarea europeană. Acestea se înscriu SubMăsurii 4.3.I - Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - Componenta infrastructura de irigaţii. Fiecare dintre proiecte au o valoare de un million de euro şi vizează reabilitarea unei staţii de pompare şi a reţelei subterane de conducte. „Avem în intenţie să mai elaborăm un proiect, tot în valoare de un milion de euro, pentru modernizarea unei alte staţii de pompare care ne va alimenta cu apă pepiniera pomicolă, precum şi o parte din plantaţia viticolă de la SCDVV Murfatlar”, a precizat Ion Caplan.

Ion Caplan_b
Ion Caplan: „Ne confruntăm cu seceta pedologică ce s-a instalat destul de confortabil în toată regiunea Dobrogei şi tare mă tem că vom avea probleme cu diferenţierea anul viitor, ceea ce va reduce, bineînţeles, producţia. Şi mă refer la mugurii de rod. Din pricina lipsei apei în sol, pomii nu vor avea ramură de rod pentru sezonul următor de producţie”.


ÎNGHEŢUL TÂRZIU - RISC NEASIGURAT
A fost un an pomicol foarte greu nu numai pentru unitatea constănţeană, ci pentru toţi livădarii din zona Dobrogei, deoarece în acest an pomii au înflorit în luna martie. Apoi, la începutul lui aprilie, temperaturile negative de minus 7 grade C au creat mari probleme. „Am făcut tot ce trebuie pentru a fi despăgubiţi de Ministerul Agriculturii, dar, deocamdată, văd că nu s-au alocat bani pentru aceste pierderi. De reţinut este că firmele specializate nu au făcut asigurarea culturilor pomicole până la 1 mai, pentru că... nu au vrut! Au urmărit să încheie poliţe după 1 mai, pentru inundaţii sau alte accidente meteoclimatice, însă pe mine m-ar fi interesat să fac asigurarea livezii la 1 martie, să nu am probleme cu îngheţurile târzii de primăvară”, ne-a declarat, un pic supărat, Ion Caplan.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 628 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?