Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Alunul, o afacere profitabilă

Publicat: 15 iunie 2017 - 19:44
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Alunul este cuprins în programele de dezvoltare a sectorului pomicol şi este eligibil pentru proiectele finanţate de fondurile structurale. Alunul poate fi cultivat chiar şi în zonele de deal, pe soluri mai sărace şi în pantă. Comparativ cu alte fructe, alunele au un grad redus de perisabilitate, putând fi păstrate şi depozitate timp îndelungat, în condiţii optime de umiditate şi temperatură.

 

Alunul intră pe rod din anul 4-5 de la plantare şi atinge potenţialul maxim la 8-10 ani. Durata medie de viaţă a unei plantaţii este de peste 50 de ani.
Ioan Horga este cultivator de pomi fructiferi din 1996, cu o plantaţie de 35 ha de piersic la Arăneag, judeţul Arad şi produce piersici pentru piaţa românească din anul 2000. „Datorită embargoului din Rusia, invazia de fructe din Europa pe piaţa supermarketurilor din România ne-a creat un oarecare disconfort, mai ales preţuri mici de vânzare, în condiţiile în care totuşi costurile de producţie au crescut. Avem o structură bine dezvoltată pentru pepiniere în spaţiu protejat şi aşa am început să lucrăm pentru compania din Besana din Italia, care ne-a dat nişte comenzi pentru alun - puieţi la ghiveci. Apoi am intrat în această lume a cultivatorilor de alun. E o cultură foarte profitabilă, în supermaket un kilogram de alune fără coajă ajunge până la 130 lei/kg. Puţine fructe ajung la acest preţ. La noi nu există informaţii pe piaţă, deşi în România avem condiţii foarte bune pentru cultura alunului”, ne-a delarat Ioan Horga.

Ioan Horga_b

Ce ar trebui să ştie cei interesaţi să investească într-o plantaţie de alun?
După cum ne-a spus pomicultorul arădean, cei interesaţi ar trebui să viziteze o astfel de plantaţie: „Pentru informare, oamenii trebuie să vadă cu ochii lor o plantaţie în România, Italia sau alte state. Avem plantaţii de alun în România. Apoi putem intra în detalii, tipul de sol, pH-ul, înclinaţia terenului, vântul dominant, zona, apa, pânza freatică, practic toate analizele care se fac pentru orice cultură pomicolă. Depinde foarte mult de amplasament şi de echipa fermierului, dacă este un fermier activ, care trăieşte în fermă şi munceşte sau este un investitor”.
Consultanţa şi asistenţa tehnică este foarte importantă: „Trebuie să fim tot timpul atenţi, cel puţin în primii 3-4 ani. Oamenii vin din diverse domenii, nu toţi sunt agricultori, investesc într-un hectar, în 10 ha sau mai multe şi vor să aibă rezultate. Dacă omul reuşeşte îţi mai aduce 5-10 clienţi, însă dacă îl pui într-o dificultate, chiar dacă produsele sunt bune s-ar putea să eşueze. Asistenţa, chiar şi la o cultură extrem de simplă este necesară”, a mai adăugat Horga.
Conform informaţiilor oferite de Ioan Horga, acum în România sunt câteva mii de hectare cultivate cu alun, numai în Timiş fiind înfiinţate 700-800 ha. În acest an vor mai fi plantate alte în jur de 500 de hectare.


PLANTAŢIA DE ALUN - COSTURI ŞI RENTABILITATE
Sunt necesare 740 plante/ha (distanţă de plantare 4,5 m între plante pe rând şi 3 m distanţa între rânduri), cu 3-5 Euro/plantă, adică cca. 3000 Euro/ha costul plantelor. Apoi pregătirea terenului, care depinde foarte mult de tipul de sol, pantă, dacă sunt resturi vegetale, arbuşti sau semiîmpădurit etc. Foarte importantă este scarificarea terenului, deoarece alunul are un sistemul radicular ce preferă un sol afânat, mai ales în primii ani de viaţă.
Întreţinerea unei plantaţii de alun este relativ simplă iar producţia este de 1500-2500 kg/ha. În primii ani, dacă se instalează un sistem de irigaţii, producţia poate fi dublată. Soiurile comerciale de alun se pretează pentru recoltarea mecanică.
Pragul minim de rentabilitate este diferit pentru un investitor sau pentru un fermier activ. Optim ar fi undeva la 50 ha, unde dotarea tehnică poate fi la un nivel corespunzător, dar şi o plantaţie de 1-2 ha pentru o familie care are şi altă ocupaţie poate aduce o producţie bună şi un profit de cca. 10 mii Euro/ha.
La Seleuş (judeţul Arad), în pepiniera lui Ioan Horga se produce in-vitro material săditor pentru alun din soiuri consacrate le nivel european şi care sunt adaptate la condiţiile pedoclimatice din ţara noastră.


Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) (15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 3119 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ghita
|
12. 09, 2018. Sunday 10:52
Bună-ziua! Ma interesează și pe mine despre livada de alun vreo 4 ha dar nu știu de unde sa cumpăr și în ce fel poți întra pe piața de desfacere
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?