Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AJUTOR privat în ferma BIO

Publicat: 13 august 2019 - 14:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ciuda politicilor publice (atât europene, cât şi naţionale) de sprijinire, mai ales financiară, agricultura ecologică în România a regresat ca număr de operatori înregistraţi, aceştia fiind mai puţini de la un an la altul. Suprafaţa agricolă certificată ecologic a crescut în schimb, dar nu semnificativ, ajungând la 258.470 de hectare în 2017 - cele mai noi date disponibile pe site-ul madr.ro -, cu mult sub potenţialul de creştere.

O mână întinsă vine, însă, şi din partea sectorului privat. Un hypermarket a lansat un program integrat de susţinere a fermierilor români care vor să îşi certifice activitatea în sistem ecologic.
Potrivit datelor publicate de Agerpres, până acum s-au înscris în program două sute de fermieri, din care 75 sunt eligibili pentru a începe conversia în sistem eco. Produsele recoltate în perioada conversiei vor ajunge pe rafturile magazinelor cu o etichetă specială, de tranziţie - 'în conversie la BIO' - iar după certificare, cu eticheta ecologică, în conformitate cu normele europene. Desigur, cei 75 de fermieri eligibili vor încasa subvenţiile acordate de Uniunea Europeană pentru agricultura ecologică, dar cel mai important lucru e că retailerul care girează programul le va prelua recolta.

Ferma bio_b

Procesarea eco, un vis frumos
Secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu, prezent la lansarea programului, a semnalat în speechul său un aspect important: dezvoltarea procesării produselor certificate ecologic. România stă oricum slab în ceea ce priveşte procesarea produselor agricole în general, deci cu atât mai slab stă cu procesarea unor produse eco: ”Vrem să avem mai multe sume alocate pe partea de procesare, cu o cofinanţare pentru a susţine dobânzile subvenţionate la bănci, să creăm aceste oportunităţi fermierilor”. Ce frumos sună! Precizez în context că există SM 4.2 în cadrul PNDR, numită ”Sprijin pentru investiţii în prelucrarea/comercializarea şi/sau dezvoltarea de produse agricole”. Recent, directorul-general al AFIR, Adrian Chesnoiu, a afirmat public că ”peste 270 de unităţi de procesare beneficiază de finanţare nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, valoarea totală a celor 278 de proiecte contractate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale depăşind 190 de milioane de euro.”
La aşa intensitate a absorbţiei fondurilor europene, mă gândesc că ar fi fost loc pentru destule oportunităţi şi pentru fermierii sau antreprenorii care ar fi intenţionat să proceseze produse eco. Numai că printre obiective nu regăsim şi încurajarea procesării certificate ecologic. Iar acest obiective au fost fixate aici, la Bucureşti.

Ferma bio_b
LIPSESC DATELE OFICIALE DIN 2018
Prezent la eveniment, Daniel Botănoiu a afirmat că ”România trebuie să ajungă la o suprafaţă de 500.000 de hectare certificate în agricultură bio până în 2021, în condiţiile în care în prezent există în jur de 364.000 de hectare şi 10.000 de beneficiari înregistraţi, iar piaţa de profil a crescut cu circa 30% în ultimii ani”. Din două una: ori Daniel Botănoiu a rămas la datele din 2016, când, într-adevăr, aveam nu 10.000, ci 10.562 de operatori, deşi suprafaţa nu era de 364.000 ha (cea mai mare suprafaţă totală înregistrată până acum fiind 289.251 ha în 2014), ori secretarul de stat are informaţii referitoare la anul 2018, care nu au fost publicate pe site. În acest din urmă caz, desigur, saltul ar fi spectaculos: de la 8434 de operatori câţi au fost în 2017, la 10.000, câţi a numărat dl. Botănoiu, şi de la 258.471 ha, câte au fost în 2017, la 364.000 ha, câte a susţinut domnia sa că avem la ora actuală în România. Dacă acestea sunt datele reale privitoare la agricultura ecologică, atunci să le publice pe site, în continuarea celor din 2017. Chiar ar avea ministerul cu ce să se laude, ar putea organiza o conferinţă de presă numai cu acest subiect. Vă daţi seama, de câţiva ani numărul operatorilor scade vertiginos, iar suprafaţa totală s-a tot redus începând cu 2013 până în 2016, abia în anul 2017 înregistrând un reviriment. Dacă le voi vedea publicate ca atare pe site, ceea ce înseamnă că au fost comunicate şi Comisiei Europene, pentru Eurostat, poate voi renunţa la rezerve. Până atunci consider aceste date ca fiind mult prea optimiste.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 504 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?