Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

AGRISORG prezintă robotul care tunde peluza Papei

Publicat: 11 august 2018 - 01:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum reuşeşti să captezi atenţia unor tineri şi mai ales într-o zi de vineri, când toată lumea e cu gândul la zbenguiala din weekend? Ei bine, reprezentanţii Agrisorg au reuşit să creeze o atmosferă de interes general în faţa grupului de studenţi şi cadre didactice ale Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură din Timişoara, care s-au deplasat la sediul companiei din Săcădat, judeţul Bihor, pentru o vizită de documentare în care le-au fost prezentate produsele din portofoliu.

Timpul alocat - aproape trei ore - a fost parcă prea scurt pentru a umple vidul de cunoaştere sau pentru a acumula noi informaţii. Gazdă ne-a fost chiar Giuseppe Totti, administratorul şi proprietarul Agrisorg, care s-a declarat deosebit de încântat de oportunitatea acestei întâlniri. „Cred în astfel de proiecte şi faptul că aceşti tineri sunt interesaţi de un domeniu de activitate atât de complex ne dă motivaţia să continuăm să investim. Nu este prima acţiune de acest gen şi cu siguranţă nici ultima, dar este prima dată când am invitat studenţi de la Universitatea din Timişoara. Cred în tineri şi în potenţialul lor de a dezvolta această ţară”, spunea Giuseppe Totti.

Giuseppe Totti_b
Activă de 17 ani pe piaţa românească, unde şi-a câştigat reputaţia de a fi un important şi serios furnizor de produse de utilitate agricolă, cât şi pentru îngrijirea spaţiilor verzi, compania Agrisorg este importator direct al unor mărci de prestigiu la nivel internaţional. O parte din produsele pe care le comercializează au fost expuse şi testate în timpul vizitei studenţilor timişoreni. Cu această ocazie am putut vedea noile tehnologii de întreţinere a spaţiilor verzi, utilaje din zona horticulturii şi alte echipamente destinate a fi utilizate atât în gospodăriile proprii, cât şi de către firmele specializate în desfăşurarea de activităţi publice.

Eficienţă economică
Pentru început, am asistat la o demonstraţie cu unelte conectate la baterii lithiu-ion, produse de compania Pellenc. După cum remarca şi Adrian Ţigani, aşa cum viitorul industriei auto pare a fi destinat maşinilor electrice, la fel şi în sectorul întreţinerii spaţiilor verzi au apărut echipamente care funcţionează pe baterii, utilaje care nu poluează mediul înconjurător şi nici din punct de vedere fonic. Se vorbeşte deja de anumite reglementări europene care vor duce în cele din urmă la interzicerea utilizării de echipamente alimentate cu motoare termice în zonele urbane intens populate, pentru a reduce nivelul de zgomot şi poluarea cu noxe. Pe lângă asta există şi avantaje economice. „Bateriile pe care le comercializăm noi au o durată de viaţă extrem de lungă, prin asta înţelegându-se un număr mare de cicluri de încărcare. Lejer se poate ajunge la 10-12 ani de utilizare. Iar autonomia de lucru este destul de bună. În anumite cazuri se poate ajunge şi la trei zile de utilizare fără încărcare. Un simplu calcul ne va arăta că la un lucru mediu-intens în doi ani ne acoperim investiţia. Spre exemplu, dacă ar fi să facem o comparaţie între o baterie de tip 1100 şi un dispozitiv acţionat de un motor termic, pe durata vieţii se va obţine o economie de 4,7 tone de combustibil şi 150 litri de ulei”, ne-a asigurat reprezentantul Agrisorg. Pentru o mai bună exemplificare, diferite modele de baterii au fost cuplate la câteva utilaje Pellenc, printre care o foarfecă electrică (ideală pentru toaletarea pomilor şi pentru grădinărit, compactă şi uşor de manevrat), cu diametrul maxim de tăiere de 45 mm, o suflantă (cu putere maximă de 940 W şi viteză a aerului de 60 m/s, surprinzător de silenţioasă şi de uşoară) şi o motocoasă de umăr (trimmer) cu cap special, constând în două cuţite circulare care se învârt în sens opus unul faţă de altul (pentru cosit iarbă şi masă vegetală mai groasă - are avantajul de a nu deteriora scoarţa copacilor la contactul cu aceştia) şi un minicultivator electric.

Roboţi pentru gazon şi curăţarea piscinei

AGRISORG prezintă robotul care tunde peluza Papei_b
După ce ne-am convins de performanţele şi avantajele tehnologiei echipamentelor electrice Pellenc, am avut parte de o demonstraţie cu roboţi de tuns gazonul Ambrogio, un fel de mini-maşinuţe autonome cu senzori care funcţionează tot pe baterii Li-Ion, cu zgomot redus şi poluare zero. Spre deosebire de alte produse similare de pe piaţă, aceşti roboţi îşi fac treaba singuri şi nu colectează iarba. Ei sunt programaţi să tundă foarte superficial gazonul - undeva la 2-3 mm, astfel încât resturile de iarbă rămân pe sol şi se descompun devenind îngrăşământ natural, rezultând un gazon mai verde, luxuriant şi eco-friendly. Folosind zilnic un astfel de robot, nu veţi sesiza diferenţe majore. Practic, ei se ocupă de întreţinerea gazonului. Sunt roboţi inteligenţi, care depistează obstacole şi le ocolesc. Mai mult decât atât, modelul Ambrogio L60B este singurul din lume care nu necesită instalare şi nici fir perimetral. A fost dezvoltat pentru grădini mici, cu pante de până la 50%. Este ideal pentru cei care doresc un gazon perfect tuns, fără instalarea unui fir de perimetru. Uşurinţa de utilizare a acestuia permite să fie pus în funcţiune imediat şi transportat prin zone multiple şi diferite grădini. Modelul L60 este echipat cu motoare cu perii, lamă de 25 cm cu 4 dinţi şi viteză modulară, asigurând astfel o viaţă mai lungă a bateriei. Încărcarea se realizează manual, garantând astfel un consum redus de energie. Tracţiunea robotului este pe 4 roţi, ceea ce asigură performanţe excelente şi în plan înclinat, pe terenuri alunecoase sau inegale.
La fel de interesantă a fost şi demonstraţia cu NEMh2O, un robot inovator, dezvoltat tot de Ambrogio, pentru a avea o curăţare complet automată a piscinelor. Cu NEMh2O nu va mai trebui să vă ocupaţi de curăţarea piscinei şi nici de gestionarea şi întreţinerea robotului de curăţare a piscinei. NEMh2O este liber să se mişte fără obstacole sau limitări, graţie tehnologiei „fără fir”. Se reîncarcă autonom în apă prin inducţie, fără a fi nevoie de intervenţie externă. Odată instalat, poate rămâne în apă pe tot parcursul anului datorită posibilităţii de utilizare fără filtru (profitând de acţiunea filtrelor mari instalate în bazin).

XRot - tocătorul de vegetaţie agreat la Vatican

AGRISORG prezintă robotul care tunde peluza Papei_b
În final, am avut parte şi de o demonstraţie cu XRot, un robot radiocomandat, cu transmisie hibridă, care toacă vegetaţie chiar şi în condiţii de pante cu o înclinaţie de până la 45 de grade. Acesta poate mărunţi inclusiv masă lemnoasă verde de circa 2-3 cm în diametru. Grădinile de la Vatican sunt întreţinute cu un astfel de utilaj, se mândresc producătorii săi. Echipat cu un motor Honda în 4 timpi pe benzină (prin intermediul căruia se realizează cuplarea şi acţionarea lamei de tăiere), acesta lucrează cu o viteză de până la 8 km/h şi la un nivel de zgomot foarte scăzut. Mişcarea este asigurată însă de un motor electric brushless (fără perii). Datorită dimensiunilor şi a greutăţii reduse (320 kg), poate fi transportat cu uşurinţă cu maşina sau cu remorca dintr-un loc în altul. Deşi a fost proiectat pentru a lucra în special pe planurile înclinate de pe marginea autostrăzilor (unde în mod normal un operator ar întâmpina dificultăţi în a cosi iarba), XRot este la fel de eficient în livezile din zonele colinare sau în plantaţiile viticole cu pante extreme. Este un echipament uşor de utilizat, cu comenzi intuitive şi foarte „responsiv”, iar ghidajul se realizează prin intermediul unei telecomenzi.
Pentru cei care preferă o abordare mai clasică, mânuind volanul, Agrisorg propune Grillo Climber seria 7, o maşinuţă foarte versatilă dotată cu un tocător de vegetaţie mono-lamă, ce oferă un finisaj excelent chiar şi în zonele cu pietriş. Mulţumită centrului de greutate coborât şi a roţilor cu profil de tractor care permit o aderenţă optimă la sol, acesta este potrivit pentru tocatul ierburilor din livezi şi de pe pantele abrupte.

AGRISORG prezintă robotul care tunde peluza Papei_b

AGRISORG prezintă robotul care tunde peluza Papei_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 1447 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?