Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA BIO - reguli mai relaxate

Publicat: 12 februarie 2018 - 14:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

E oficial! Operatorii din sistemul de agricultură ecologică nu vor mai fi sancţionaţi financiar de APIA dacă organismele de control vor stabili că terenurile şi produsele au fost contaminate accidental, fără ca operatorul să aibă vreo vină. 

Decizia a fost luată în Parlament, prin modificarea OUG 34/2000, iar noile prevederi au fost publicate în Monitorul Oficial chiar în ziua de Crăciun.

Un cadou special, să-i spunem aşa, pentru operatorii certificaţi ecologic, dar vom vedea mai departe cum va ajuta această decizie credibilitatea agriculturii ecologice din România şi cum va modifica relaţiile dintre organismele de control şi operatori.
Cu numai câteva zile înainte de apariţia în MO a modificării respective, mai exact în 21 decembrie 2017, când toată lumea se pregătea să petreacă frumos Crăciunul, MADR a publicat pe site-ul instituţiei, spre dezbatere publică, un proiect de ordonanţă care conţine o sumedenie de alte modificări ale OUG 34/2000. Proiectul va ajunge în curând la Guvern spre adoptare.

Agricultura bio se restrânge

Înainte să parcurgem textul proiectului de ordonanţă, vă propun să ne amintim cine sunt actorii implicaţi în sistemul de agricultură ecologică. În primul rând, operatorii, care sunt producători sau fermieri, procesatori şi comercianţi. Ei obţin produsul ecologic şi îl pun în mişcare pe lanţul comercial spre consumator. Activitatea lor este certificată şi controlată de organisme specializate, acreditate de un organism de acreditare recunoscut şi aprobat anual de MADR. Astfel, fără acreditarea din partea ministerului, nu pot funcţiona organismele de certificare şi control, iar fără activitatea acestor organisme, fermierii, procesatorii şi comercianţii nu pot funcţiona în cadrul sistemului de agricultură ecologică. Numărul operatorilor a crescut vertiginos de-a lungul anilor, România înregistrând salturi spectaculoase la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte extinderea agriculturii ecologice, subvenţionată de la Bruxelles. Potrivit unei statistici publicate pe madr.ro, în România anului 2010 activau 3155 de operatori, în 2011 numărul lor a sărit la 9703, în 2012 au fost înregistraţi 15.544. De observat, totuşi, că în 2013, numărul operatorilor a scăzut la 15.194. În anul următor au fost şi mai puţini, 14.470. În 2016, am avut 10.562, curba descendentă ajungând aproape la nivelul anului 2011. Merită investigate cauzele acestui regres, dar păstrez subiectul pentru un articol viitor.

legume-bio_b

ANSVSA, introdusă în joc

Deocamdată, să vedem ce schimbări intenţionează guvernul să facă în legislaţie. Urmărind modificările în ordinea numerătorii lor, aflăm că MADR-ul renunţă la dreptul de a autoriza importul de produse ecologice din terţe ţări în UE. În schimb, transferă această competenţă către ANSVSA. Prin urmare, importatorii şi comercianţii de produse ecologice aduse din afara spaţiului comunitar nu mai sunt obligaţi să-şi ia angajamentul, faţă de MADR şi nici faţă de organismele de certificare şi control, că produsele respective 1. ”Figurează pe lista stabilită de Comisia Europeană sau sunt obţinute într-o anumită regiune ori într-o unitate/fermă de producţie controlată de un organism de control specificat în aceeaşi listă” şi 2. ”Sunt însoţite de un certificat de control eliberat de autoritatea sau de organismul competent din ţara terţă, care atestă că lotul la care se referă certificatul a fost obţinut în cadrul unui sistem de producţie cu reguli echivalente celor din UE şi a fost supus unui sistem de control echivalent celui din UE”. Aşadar, importatorii din ţări terţe nu mai sunt obligaţi să-şi ia un angajament că respectă aceste prevederi. Chiar dacă ANSVSA îşi asumă să verifice conformităţile, rămâne riscul ca piaţa, şi aşa destul de firavă, să fie invadată cu produse pretins bio provenind din zone de producţie dubioase, în detrimentul produselor ecologice obţinute de fermierii noştri de bună-credinţă.

Un articol semnat de  DUMITRU BĂDIŢA

Mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma

Vizualizat: 407 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?