Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AFIR face cunoscute MOTIVELE pentru care PROIECTELE sunt DECLARATE NEELIGIBILE!

Publicat: 18 august 2017 - 22:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DOAR JUMĂTATE DINTRE PROIECTE AU FOST SELECTATE PENTRU FINANŢARE! Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit solicitări de finanţare în valoare totală de 164,8 milioane de euro pentru 367 cereri de finanţare conforme depuse prin submăsura 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”, de la demararea în 2015 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 şi până în prezent.

Potrivit unui comunicat AFIR, din totalul proiectelor depuse, până în acest moment au fost selectate pentru finanţare 138 de proiecte care vizează înfiinţarea şi modernizarea exploataţiilor pomicole, valoarea finanţării nerambursabile acordată prin PNDR pentru acestea fiind de aproximativ 63 milioane de euro.

Valoarea plăţilor efectuate până în prezent, pentru decontarea cheltuielilor realizate de către beneficiarii investiţiilor pomicole, este de 2,1 milioane de euro.

În acest context, AFIR a realizat o analiză privind eligibilitatea cererilor de finanţare depuse pentru a obţine fondurile europene în sectorul pomicol, totodată, fiind analizate şi cele mai importante cauze ale neeligibilităţii proiectelor de investiţii din acest sector.
„Am solicitat colegilor din departamentele tehnice ale AFIR să analizeze cu celeritate motivele pentru care mai multe proiecte depuse pentru finanţare în sectorul pomicol sunt declarate neeligibile. Am vrut să vedem dacă este o cauză internă sau dacă neeligibilitatea cererilor de finanţare vine pe fondul documentaţiilor incomplete, a lipsei actelor de proprietate sau de folosinţă a exploataţiei sau pentru că nu poate fi demonstrată cu documente viabilitatea economică a investiţiei. Am constatat că principalul motiv de neeligibilitate este întocmirea proiectelor fără a fi respectate condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, deşi aceste condiţii sunt cunoscute de la început, chiar înainte de lansarea sesiunii de primire a proiectelor.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuţ Chesnoiu.

Ca urmare a evaluării proiectelor depuse s-a constatat că nu au fost îndeplinite condiţiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului financiar, disponibil solicitanţilor prin sM 4.1a. În ceea ce priveşte condiţia ca investiţia să se încadreze în cel puţin una din acţiunile/ operaţiunile eligibile prin submăsură, principalele motive de neeligibilitate sunt reprezentate de faptul că Studiul de Fezabilitate (SF) nu este prezentat şi completat în conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului, de faptul că nu este ataşată Anexa B (Prognoza veniturilor si evoluţia capacităţii de producţie) la SF conform modelului cadru solicitat, precum şi de faptul că nu sunt precizări cu privire la realizarea lucrărilor de înfiinţare a plantaţiei deoarece nu au fost cuprinse cheltuieli în Bugetul Indicativ.

De asemenea, un alt motiv pentru care cererile de finanţare sunt declarate neeligibile este acela că nu se regăseşte ataşat extrasul de carte funciară şi nu poate fi corelată suprafaţa ce vizează investiţia (suprafaţă menţionată în SF) cu cea menţionată în actele de proprietate. Totodată, dintre motivele care au dus la declararea neeligibilităţii proiectelor a fost şi lipsa proiectului de înfiinţare a plantaţiei, însoţit de studiul pedologic (document obligatoriu conform Ghidului solicitantului) sau au fost ataşate extrase de carte funciară ce cuprind informaţii contradictorii.

O altă condiţie obligatorie pentru a primi sprijin şi care nu este respectată vizează viabilitatea economică a investiţiei care trebuie demonstrată în baza documentaţiei tehnico-economice, în sensul că analiza economico-financiară nu prezintă explicaţii (calculele concrete pe baza datelor obţinute ca urmare a prognozelor economice) sau, în urma solicitării de informaţii suplimentare, nu sunt completaţi toţi indicatorii economici.
În cazul înfiinţării şi/ sau reconversiei trebuie utilizat doar materialul fructifer din categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară. Dacă în SF nu se regăsesc informaţii cu privire la înfiinţarea culturii din punct de vedere al materialului biologic folosit, aşa cum prevede Ghidul solicitantului, proiectul este declarat neeligibil.

S-a constatat, de asemenea, că nu se respectă condiţia privind „realizarea investiţiei doar în unităţile administrativ teritoriale (UAT) prezentate în anexa din Cadrul Naţional de Implementare al Subprogramului Tematic Pomicol (STP) şi trebuie să respecte zonarea speciilor din anexă (Anexa 7 a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1a)”. Astfel, nu au fost prezentate documente pentru întreg terenul agricol deţinut în cadrul exploataţiei (nu sunt ataşate copii după Registrul agricol).

Un alt criteriu de eligibilitate care nu a fost respectat la depunerea cererilor de finanţare se referă la faptul că exploataţia trebuie să respecte dimensiunile economice viabile. O serie de cereri de finanţare depuse au fost declarate neeligibile pentru că solicitantul nu se regăseşte în baza de date a APIA cu exploataţia înregistrată şi astfel nu pot fi verificate suprafeţele ce vizează investiţia.

ATENŢIE! Sesiunea de primire a proiectelor pentru sM 4.1.a a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2017, ora 16.00.

Vizualizat: 1477 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?