Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Afacerea care stă... pe roze!

Publicat: 05 martie 2021 - 16:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

2020 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru pepinierele din zona Ciumbrudului. Pandemia şi ploile care au căzut timp de o lună au dat mari bătăi de cap horticultorilor.

Se spune că peste 1 milion de butaşi de trandafiri pleacă anual spre vânzare din Ciumbrud. Acest număr impresionant a fost însă înjumătăţit de starea de urgenţă din primăvara anului trecut, suprapusă peste perioada în care, în mod normal, este în plină desfăşurare campania de livrări.
"În 2020 am semnat un contract important cu un lanţ de magazine de bricolaj. Doar ce începusem în forţă distribuirea de trandafiri şi pomi către parteneri şi pandemia de Covid a blocat tot. Ne-au fost reziliate contracte, marfa a fost blocată pe stoc, nu am avut ce face...", îmi spune Iuliu Ştefan Csiki de la pepiniera “Super Rosa Csiky”.

 Pepiniera Csiki 1_b

Trandafir, mândria Ciumbrudului

Pepiniera Csiki este producător autorizat de material săditor (trandafiri, pomi fructiferi) şi material dendrologic. Familia Csiki se ocupă de patru generaţii cu horticultura. Acum mai bine de 90 de ani, la Ciumbrud exista o pepinieră renumită de trandafiri - Ferma Ambrosi, Fischer şi Co. Acolo au învăţat străbunicul şi bunicul Csiki tainele altoitului. Pasiunea pentru trandafiri s-a transmis şi următoarelor generaţii şi, după o pauză cauzată de comunism, membrii familiei s-au reîntors la vechea dragoste.
"Am plecat de la fabrică şi am revenit la pepinieră, la ce-am ştiut să facem mai bine. Şi asta facem din anul 2001, cu suişuri şi coborâşuri, dar încercăm să ne dezvoltăm şi să mergem mai departe, chiar dacă avem ani mai neprielnici", spune Ştefan Csiki.
Cei doi fii ai lui Tünde şi Ştefan au absolvit Horticultura la Cluj şi au învăţat meseria de pepinierist de la părinţi, continuând astfel tradiţia producerii trandafirilor.

 Pepiniera Csiki 5_b

Lipsa finanţării

Ca producător agricol, nu e suficient să îţi doreşti dezvoltarea afacerii. Lipsa finanţării este problema care, de regulă, pune frână bunelor intenţii. Este şi cazul pepinierei Csiki. “După vânzare, da, avem bani, dar banii practic nu sunt ai noştri, pentru că urmează lucrări toată vara, tratamente, altoit... Dacă toamna îţi rămâne ceva în buzunar, înainte de a începe un nou sezon, acela este câştigul nostru din anul precedent”, spune Ştefan Csiki.

 Pepiniera Csiki 2_b

Cooperativa trandafirilor

Aşa se face că, la o întâlnire pe care am avut-o anul trecut cu mai mulţi fermieri din Hunedoara şi Alba, am readus în discuţie importanţa asocierii şi avantajele pe care le are o cooperativă agricolă când vine vorba de accesarea fondurilor europene. Familia Csiki a răspuns afirmativ ideii de asociere, astfel că au intrat în 2021 uniţi în Cooperativa "Fructi Flora".
Principala preocupare pentru noua cooperativă în viitorul apropiat este un proiect de asigurare a fluxului tehnologic, într-o hală nouă şi cu utilaje performante care să suplinească lipsa resursei umane din acest sector.
"Altoim în jur de 100 de mii de trandafiri în fiecare an. Avem şi pierderi, la plantare, peste iarnă şi cu gerurile din primăvară, când trandafirii şi pomii sunt deja porniţi în vegetaţie. Oamenii pe care îi avem la lucru sunt majoritatea necalificaţi, nu se pricep la lucrările din pepinieră şi trebuie să îi învăţăm tehnologia de la zero, pe timpul şi banii noştri. Dar deocamdată, nu avem ce face. Sperăm doar că linia tehnologică pe care vrem să o aducem în pepinieră cu un proiect pe fonduri europene va compensa problema forţei de muncă", explică pepinieristul.

 Pepiniera Csiki 3_b

Cine cumpără trandafiri?

Clienţii pepinierelor de la Ciumbrud sunt cei care cultivă sau comercializează material săditor de calitate (trandafiri ornamentali, viţă de vie, pomi fructiferi) iar în ultimii doi, trei ani a crescut interesul şi pentru trandafirii de dulceaţă, odată cu posibilitatea accesării de fonduri pentru înfiinţarea acestei culturi.
Pepiniera “Super Rosa Csiky” derulează contracte cu instituţii publice, în special administraţii locale din toată ţara care achiziţionează trandafiri pentru amenajarea spaţiilor verzi.

 Pepiniera Csiki 4_b

În pepinieră nu e clipă de răgaz

Lucrările nu se opresc niciodată pentru producătorii de material săditor horticol. Pentru că urmează debutul sezonului de vânzări, lunile de iarnă sunt alocate sortării şi ambalării trandafirilor şi pomilor. "Când începe sezonul trebuie să putem face faţă cererilor. Sperăm ca în 2021 să recuperăm măcar o mică parte din pierderile anului trecut. Ajungi să-ţi fie frică şi de umbra ta în perioada asta, dar nu ne oprim. Am reînnoit contractele şi mergem optimişti înainte", spune reprezentantul pepinierelor Csiki.

Pepiniera Csiki nu este doar o afacere de familie. E o tradiţie care a prins rădăcini adânci în trecut. Click AICI şi citeşte povestea integral pe www.revista-ferma.ro


UN LICEU AGRICOL FĂRĂ CLASĂ DE HORTICULTURĂ!
Afacerea cu trandafiri stă pe roze, dar nu e chiar... pe roze. Însă membrii familiei Csiki sunt hotărâţi să ducă tradiţia mai departe. Ar fi de mare ajutor ca Liceul Agricol de la Ciumbrud să aibă din nou o clasă de horticultură, aşa cum era odată. Copiii ar avea unde să facă practică iar pepinierele din zonă ar putea beneficia de forţă de muncă specializată după ce elevii vor finaliza studiile. Acum, Ministerul Agriculturii are un cuvânt de spus şi în această privinţă şi aşteptăm cu interes implicarea instituţiei în ceea ce priveşte corelarea ofertei educaţionale din învăţământul preuniversitar cu cerinţele de pe piaţa muncii.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 2827 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?