Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ADAR promovează “Drumul Vinului”

Publicat: 25 noiembrie 2009 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Turismului şi în parteneriat cu Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV), Organizaţia Ţara Vinului din Transilvania şi Ministerul Agriculturii, prin Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă, a participat în acest an, în premieră, la Târgul de Turism al României, desfăşurat în perioada 15-18 octombrie 2009 la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti. Conceptul propus de ADAR a fost promovarea vinului pe două direcţii: turism viticol şi promovarea vinurilor cu Denumire de Origine Controlată (DOC).

Click pe poza pentru galerie!

Turismul viticol şi promovarea vinurilor DOC

Turismul viticol include promovarea "Drumului vinului" prin crame, puncte sau centre de degustare ale societăţilor viticole, dar şi promovarea societăţilor care desfăşoară activitate în acest domeniu.

Turismul viticol scurtează, de fapt, distanţele dintre iubitorii de vin şi producători, iar turiştii care pot vedea la faţa locului procesul de obţinere a vinului şi efortul care însoţeşte acest proces vor fi primii promotori ai consumului de vin bun, autentic.

Totodată, cramele şi podgoriile româneşti pot constitui o destinaţie aparte, consolidând oferta turistică autohtonă.

Pentru promovarea vinurilor DOC obţinute de producătorii români, cu denumire de origine nu ca simplă indicare a provenienţei, ci asociată originalităţii şi specificităţii produsului, membrii ADAR au efectuat pe durata expoziţiei degustări profesionale de vin, concursuri interactive, prezentări de accesorii, toate cu scopul de a pune la dispoziţia locaţiilor HoReCa posibilitatea realizării listelor de vinuri, a asocierii vinurilor în gastronomie, achiziţionării tipurilor de pahare adecvate, facilitând totodată lansări de vinuri pentru participanţi şi, nu în ultimul rând, educarea publicului privind caracteristicile şi tipicitatea vinurilor româneşti.

Asociaţiile participante şi expozante prezente sub umbrela ADAR la Târgul de Turism al României 2009 şi care au expus o gamă largă de vinuri au fost Vitis Transilvania - Jidvei, AP Domeniile Cotnari - Cotnari, APVPV Dobrogea - Murfatlar, Vinex Murfatlar, Asociaţia Tohani Dealu Mare - Domeniile Tohani, Oenoterra, Cramele Halewood, AIV Vrancea Pietroasele - Vincon, Cramele Odobeşti, APVPV Ostrov - Domeniile Ostrov, Asociaţia Oltenia - Domeniile Sâmbureşti, Vinarte şi Vinvest - Wine Princess, Elite Wine, Vie Vin Vânju Mare, Cotnari, Jidvei, Vincon, Domeniile Dealu Mare Urlaţi, Tenuta Odobeşti, Crama Basilescu, Cramele Pâncota, Domeniile Sâmbureşti, Vinarte, Domeniul Coroanei Segarcea, Nachbil.


Vinvest a promovat vinurile autohtone

În cadrul standului ADAR, societatea Vinvest SRL, înfiinţată în 2005 şi membră în Asociaţia Consultanţilor Enologi din România începând cu anul 2009, a amenajat un stand dedicat promovării vinurilor autohtone, vinurilor româneşti provenite din soiuri internaţionale, a promovării turismului viticol şi, totodată, a Concursului Naţional şi Salonului Internaţional de Vinuri ce vor avea loc anul următor.

Societăţi participante cu vinuri din soiuri autohtone: Cotnari - Frâncuşă, Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Jidvei - Fetească Regală, Vincon - Şarbă, Domeniile Dealu Mare Urlaţi - Fetească Albă, Fetească Neagră, Tenuta Odobeşti - Şarbă, Elite Wine - Mustoasă de Măderat, Busuioacă de Bohotin, Crama Basilescu - Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră, Vie Vin Vânju Mare - Tămâioasă Românească, Cramele Pâncota - Mustoasă de Măderat, Cadarcă, Domeniile Sâmbureşti - Fetească Albă.

Societăţi participante cu vinuri româneşti provenite din soiuri internaţionale: Elite Wine - Riesling Italian, Cuvé (cupaj de soiuri), Pinot Noir, Merlot, Vinarte - Riesling, Sauvignon Blanc, Merlot, Domeniile Sâmbureşti - Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Vie Vin Vânju Mare - Rose (Merlot), Cabernet Sauvignon, Merlot, Domeniul Coroanei Segarcea - Pinot Gris, Cabernet Sauvignon şi Nachbil - Trei Graţii (cupaj de soiuri).


DESPRE ADAR

ADAR a luat fiinţă în 1994, din necesitatea de a exista un corp de specialişti calificaţi care să reprezinte sectorul vitivinicol la diferitele concursuri naţioale şi internaţionale de vinuri, precum şi pentru a veni în sprijinul instituţiilor publice.

Din asociaţie fac parte, în prezent, peste 130 de membri aparţinând întregii filiere vitivinicole: producători de struguri, producători de vinuri, cadre didactice universitare reprezentând toate instituţiile naţionale de învăţământ superior de specialitate, comercianţi de vinuri, producători de material oenologic.

Autorizarea degustătorilor s-a realizat în cadrul Institutului Naţional de Cercetări Viti Vinicole (ICVV) Valea Călugărească, unde s-au organizat cursuri de specializare. Calităţile de degustător sunt retestate odată la cinci ani.

ADAR face parte din Organizaţia Naţională Viti Vinicolă (ONVV), din Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), din Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), fiind permanent în legătură şi la dispoziţia instituţiilor guvernamentale de control în domeniu, ONDOV, respectiv ISCTVV.

Prin OM 43 din ianuarie 2004, ADAR-ului îi este recunoscută de către Ministerul Agriculturii autoritatea în relaţiile cu autorităţile publice centrale şi locale ca organism calificat pentru expertizarea produselor vitivinicole şi alcoolice.

ADAR organizează întâlniri trimestriale cu degustătorii în diferite podgorii ale ţării, fiecare întâlnire având o tematică pe baza căreia au loc simpozioane, lansări de diferite materiale oenologice de către cei mai importanţi operatori din domeniu, comunicări ştiinţifice de specialitate.

Următoarea vizită tehnică cu degustare profesională organizată de ADAR va avea loc în perioada 19-22 noiembrie a.c., la cramele din regiunea vitivinicolă Dealu Mare.


PRECIZARE

ADAR dezminte informaţiile apărute în presă referitor la implicarea asociaţiei şi a vicepreşedintelui ADAR, Liviu Grigorică, în desfăşurarea Consursului "Premiile de excelenţă - Vinul.ro”, desfăşurat în perioada 8-11 noiembrie a.c. şi organizat de Vinul.ro, Centrul de Excelenţă Aroma şi Degustări.ro şi precizează că nu a fost în nici un fel implicată în jurizarea competiţiei şi în asigurarea secretariatului organizatoric al evenimentului, orice participare a unui membru ADAR fiind făcută în nume propriu, şi nu în numele asociaţiei.
Vizualizat: 597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?