Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ACADEMIA DE TOMATE: Evaluarea hibrizilor de tomate aflaţi în testare

Publicat: 27 mai 2022 - 15:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultima decadă a lunii mai, în… “Academia de Legume” a cunoscutului cultivator din Matca, Costache Radu, au avut loc evaluările producţiei unor hibrizi de tomate.

 

Marifet F1 – un hibrid cu toleranţă la TSWV

 

Este prima tomată cu creştere semideterminată şi fruct rotund ce are toleranţă la virusul petelor de bronz (TSWV), fiind alegerea perfectă pentru producătorii care cultivă tomate pe primul ciclu de cultură şi se confruntă cu presiunea de virus. Hibridul oferă o bună timpurietate, forma fructelor este rotundă, gustul foarte bun şi aspectului interior deosebit, fiind o tomată ce poate fi vândută cu toată încrederea la piaţă.

Marifet are o vigoare bună a plantei, echilibrată vegetativ – generative, leagă în medie până la 4-5 etaje, asigurând producţii ridicate până pe vârfuri.

 academia de tomate 1_b

Gigawak F1 – inimă de bou!

 

Tomate cu creştere nedeterminată, tip inimă de bou, destinate cultivării în seră şi solar pe toate ciclurile de cultură, ce prezintă un pachet complex de toleranţe, printre care şi la virusul petelor de bronz, o problemă des întâlnită mai ales pe ciclul 2 de cultură.

Are o vigoare foarte bună, asigurând o acoperire foliară excelentă, fructele sunt uniforme, cu formă striată, foarte atractive pentru consumatori. Hibridul are un gust dulce, plăcut şi prezintă o capacitate foarte bună de transport şi păstrare la raft.

hoarca stanga_b 

 

Dominet F1 - tomată cu mucron natural

 

„Avem un hibrid nou de tomate (Dominet F1) introdus la comercializare din decembrie cu creştere semideterminată, destinat cultivării în seră şi solar pe ciclul 1 de cultură, datorită extratimpurietăţii deosebite. Fructele formează mucron în mod natural, dimensiunea acestuia fiind diferită în funcţie de tipul de polenizare utilizat. Hibridul se remarcă în piaţă prin legarea foarte bună, până pe vârfuri (5-6 etaje), generând producţii ridicate şi profit legumicultorilor. Fructele sunt de culoare roşu închis, au o coacere uniformă şi concentrată; fiind rezistente la transport”, susţine Vasilică Hoarcă,director Vânzări Seminţe Legume România şiMoldova (Distribuţie).

academia de tomate 4_b

De asemenea, Dominet F1 tolerează bine fluctuaţiile de temperatură ce apar la plantările extratimpurii, cu toleranţă ridicată la pătarea cafenie (Cladosporium), dar şi la alte boli sau dăunători.

Alte noutăţi în portofoliul comercial al companiei Syngenta: Oskar F1 cu creştere nedeterminată, tip San Marzano,130 gr, lungime fruct 14-15 cm, gust excelent; Paronema F1, tomate cu creşterenedeterminată, 200 - 220 g, toleranţă ridicată la nematod şi cladosporium, toleranţă ridicată TSWV; Ivorino F1 şi Cherye F1 -tomate tip cherry de formă alungită şi cu gust excelent.

academia de tomate 5_b 

Portento F1 – un hibrid profesional marca Seminis

 

Portento F1 este un hibrid nou de tomate din portofoliul companiei Seminis pe tipul roşiilor San Marzano, cu o productivitate ridicată şi un gust excelent. Greutatea fructelor fiind cuprinsă între 105-125 grame şi pe ciorchine legând, în medie, 6-7 fructe, de culoare roşu-intens. Hibridul are o rezistenţă bună la putregaiul apical şi la crăpare, se pretează consumului în stare proaspătă, dar şi pentru procesare, fiind excelent pentru sosuri.

*

De asemenea, în zilele următoare sunt aşteptate şi celelalte companii (Siminis, Agris, Hazera) să facă determinările tomatelor din loturile experimentale.

costache radu new_b

Bunăoară, pe 1 iunie a.c., compania Hazera, va veni din Bucureşti cu un grup de cultivatori din bazinele legumicole din jurul Capitalei îmbarcaţi în autocare să evalueze pe cei 10 hibrizi aflaţi în testare în ferma lui Costache Radu de la Matca.

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 516 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?