Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 SFATURI pentru obţinerea unui răsad sănătos!

Publicat: 25 ianuarie 2023 - 17:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
„Industria răsadurilor” la foc continuu!

În aceste zile de foc (şi la propriu şi la figurat) în sere şi solarii industria” producerii răsadurilor este în plin avânt. Cei mai mulţi dintre legumicultori pregătesc în răsadniţe substratul pentru semănat, tăvile şi îşi aleg seminţele pentru înfiinţarea noilor culturi. La culturile deja existente se aplică tehnologia de întreţinere:tratamente fitosanitare, lucrări de fertilizare, de asigurarea unui microclimat optim de luminozitate, umiditate, aerisire, căldură… 

„Un răsad de înaltă calitate trebuie să aibă un aparat foliar bine dezvoltat, cu 9-11 frunze până la prima inflorescenţă, sănătoase şi în poziţie aproape orizontală. De asemenea, inflorescenţa bine conturată va dezvolta primul boboc floral pregătit să se deschidă. Firul nu trebuie să arate nici prea compact, dar nici prea alungit, cu o medie a înălţimii de 25 cm şi un aparat radicular bine ramificat în substrat, de culoare albă”,  ne-a declarat dr. ing. Victor Lăcătuş, membru al Academii de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".

 De aceea, un răsad sănătos şi bine dezvoltat este paşaportul spre succes al fiecărui cultivator!

 lucrari in solar rasad_b


7 SFATURI pentru obţinerea unui răsad sănătos!

 

1. Folosirea unui substrat de semănat steril, pe bază de turbă de calitate;

2. Asigurarea unei temperaturi optime pentru germinat de 25˚C. Temperatura optimă de la germinare, în timpul fazei de cotiledon până la apariţia primei frunze adevărate, este de 18˚C;

3. După apariţia primei frunze adevărate, temperatura optimă în zilele însorite este de 23˚C şi 17˚C, pe timp de noapte; pe vreme înnorată temperatura optimă ziua este de 20˚C şi noptea de 15-16˚C;

4. Se recomandă irigarea răsadului cu apă calduţă, în cantităţi moderate, aplicate chiar înainte de a se usca substratul;

5. Repicarea (transplantarea în ghivece mari) se face până la faza de două frunze adevărate;

6. Cu cât ghiveciul este mai mare în diametru (12-14 cm), cu atât este mai bine pentru răsad;

7. Este bine ca la finalul fazei de creştere a răsadului desimea să fie de 16 plante/mp pentru a avea suficient spaţiu pentru a produce o înflorescenţă de calitate şi a evita alungirea acesteia.

rasad rosii canva_b 

Programul Tomata asigură trufandalele de Sfintele Paşti

 

Solariştii din judeţul Olt au început repicarea răsadurilor de tomate în spaţiile protejate cu încălzire în speranţa ieşirii pe piaţă cu prima recoltă la începutul lunii aprilie. Pe masa bucatelor Sfintelor Paşti se vor afla roşii româneşti.  

rasad rosii canva_b

Marius Creineanu, cultivator din Pleşoiu, a semănat încă din decembrie 12.000 fire, iar în aceste zile a venit sorocul repicării. “La jumătatea lunii februarie vom planta cultura în solar. Nu vindem răsaduri, facem numai a ne înscrie în Programul Tomata. Dar, producem tot mai scump, cu costuri energetice mari”, ne-a declarat legumicultorul.       

Acesta susţine că până anul trecut realiza cultură normală de vară, însă din primăvară a trecut la cultivarea hibrizilor extratimpurii cu scopul declarat să iasă mai devreme pe piaţă şi să prindă un preţ de… trufanda!

Autorităţile agricole din Olt estimează că şi în an acest an în jur de 5.500 de legumicultori vor solicita ajutorul de minimis pentru susţinerea producţiei de tomate de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar.

 

Marian MUŞAT

 

 

 

Vizualizat: 986 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?