În aceste zile de foc (şi la propriu şi la figurat) în sere şi solarii „industria” producerii răsadurilor este în plin avânt. Cei mai mulţi dintre legumicultori pregătesc în răsadniţe substratul pentru semănat, tăvile şi îşi aleg seminţele pentru înfiinţarea noilor culturi. La culturile deja existente se aplică tehnologia de întreţinere:tratamente fitosanitare, lucrări de fertilizare, de asigurarea unui microclimat optim de luminozitate, umiditate, aerisire, căldură…
„Un răsad de înaltă calitate trebuie să aibă un aparat foliar bine dezvoltat, cu 9-11 frunze până la prima inflorescenţă, sănătoase şi în poziţie aproape orizontală. De asemenea, inflorescenţa bine conturată va dezvolta primul boboc floral pregătit să se deschidă. Firul nu trebuie să arate nici prea compact, dar nici prea alungit, cu o medie a înălţimii de 25 cm şi un aparat radicular bine ramificat în substrat, de culoare albă”, ne-a declarat dr. ing. Victor Lăcătuş, membru al Academii de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".
De aceea, un răsad sănătos şi bine dezvoltat este paşaportul spre succes al fiecărui cultivator!
1. Folosirea unui substrat de semănat steril, pe bază de turbă de calitate;
2. Asigurarea unei temperaturi optime pentru germinat de 25˚C. Temperatura optimă de la germinare, în timpul fazei de cotiledon până la apariţia primei frunze adevărate, este de 18˚C;
3. După apariţia primei frunze adevărate, temperatura optimă în zilele însorite este de 23˚C şi 17˚C, pe timp de noapte; pe vreme înnorată temperatura optimă ziua este de 20˚C şi noptea de 15-16˚C;
4. Se recomandă irigarea răsadului cu apă calduţă, în cantităţi moderate, aplicate chiar înainte de a se usca substratul;
5. Repicarea (transplantarea în ghivece mari) se face până la faza de două frunze adevărate;
6. Cu cât ghiveciul este mai mare în diametru (12-14 cm), cu atât este mai bine pentru răsad;
7. Este bine ca la finalul fazei de creştere a răsadului desimea să fie de 16 plante/mp pentru a avea suficient spaţiu pentru a produce o înflorescenţă de calitate şi a evita alungirea acesteia.
Solariştii din judeţul Olt au început repicarea răsadurilor de tomate în spaţiile protejate cu încălzire în speranţa ieşirii pe piaţă cu prima recoltă la începutul lunii aprilie. Pe masa bucatelor Sfintelor Paşti se vor afla roşii româneşti.
Marius Creineanu, cultivator din Pleşoiu, a semănat încă din decembrie 12.000 fire, iar în aceste zile a venit sorocul repicării. “La jumătatea lunii februarie vom planta cultura în solar. Nu vindem răsaduri, facem numai a ne înscrie în Programul Tomata. Dar, producem tot mai scump, cu costuri energetice mari”, ne-a declarat legumicultorul.
Acesta susţine că până anul trecut realiza cultură normală de vară, însă din primăvară a trecut la cultivarea hibrizilor extratimpurii cu scopul declarat să iasă mai devreme pe piaţă şi să prindă un preţ de… trufanda!
Autorităţile agricole din Olt estimează că şi în an acest an în jur de 5.500 de legumicultori vor solicita ajutorul de minimis pentru susţinerea producţiei de tomate de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar.
Marian MUŞAT