Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

7 greşeli de evitat la tăierea pomilor

Publicat: 22 februarie 2021 - 18:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Întreţinerea livezilor include tăierile de rărire şi de fructificare de calitate și la timp. În caz contrar, pomii fructiferi vor avea un rod slab, atât calitativ, cât și cantitativ.

Printre cele mai frecvente greșeli pe care le comit pomicultorii în timpul lucrărilor se numără:

 1. Tăierea excesivă sau insuficientă a pomului;
 2. Aplicarea stropirilor cu un produs cupric şi apoi executarea tăierilor;
 3. Tăierea realizată în condiții meteo nefavorabile, mai ales pe timp de iarnă;
 4. Ignorarea “principiului treimii”: raportul între grosimea lăstarului şi ax, între ramuri de gradul doi şi unu trebuie să fie de 1/3;
 5. Toaletarea necorespunzătoare a pomilor de către muncitori insuficient instruiţi;
 6. Îndepărtarea scoarţei pomului, chiar dacă pare afectată;
 7. Folosirea unor unelte nedezinfectate, neadecvate sau neîntreţinute corespunzător.

 

Tăieri în funcție de specie

 

După cum se ştie, tăierile de rodire implică înlăturarea ramurilor care cresc în exces, păstrându-se doar ramurile sau lăstarii principali care nu umbresc zone din coroana pomului.
• La măr și păr se înlătură ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori. Tăierea se execută chiar deasupra unei formațiuni apropiate de bază prin scurtarea ramurilor mai bătrâne de doi ani, precum și a celor care se depărtează de bază sau care prezintă urme de uscare.
• La prun, tunderea are scop de rărire a ramurilor. Se pot înlătura cele mai vechi de doi ani, dar și cele degarnisite după rodire.
• La cireș și vișin se realizează tăieri de rărire în zona terminală a ramurilor principale care formează coroana. În plus, ramurile prea lungi (peste 80 cm) se pot scurta pentru a se stimula rodirea, iar ramurile fără ramificații se elimină de la bază.

Foto 3 de impact CANVA_b

foto: canva.com

De ce e bine să tăiem pomii?

 

Tăierea nu numai că stimulează producția de calitate, dar și igienizează pomul, care devine mai rezistent la diverşi agenţi patogeni.
Alte beneficii sunt:
• aduce pomul la înălțimea și forma adecvată speciei și vârstei lui;
• întărește vigurozitatea trunchiului și ramurilor;
• echilibrează dezvoltarea coroanei, care nu se va îngroșa în exces;
• stimulează producerea unor noi ramuri.

 

4 REGULI DE URMAT LA TĂIERI

 

 1. Urmăriți cu atenţie subordonarea ramurilor la tăiere;
 2. Coroana nu ar trebui să aibă ramuri care să se extindă din trunchi la un unghi ascuțit;
 3. Fructificarea depinde de direcția de creștere a crengilor: ramurile cu creștere verticală rodesc mai puțin decât cele orizontale;
 4. Plăgile rămase de la tăiere trebuie imediat tratate.

Pe zonele cu răni mici, pe vremuri se aplicau soluţii slabe de permanganat de potasiu. ”Această metodă de tratament s-a aplicat în trecut cu rezultate bune, dar după intrarea României în UE, legislația s-a schimbat și în prezent permanganatul de K nu mai poate fi procurat legal decât cu rețetă de la unele farmacii, deoarece permanganatul de potasiu este trecut în Lista substanțelor folosite frecvent la fabricarea ilicită a drogurilor (poziția 25), substanțe care intră sub incidența Legii nr. 142 din 18 iunie 2018 privind precursorii de droguri și a altor reglementărioficiale”. Deținerea acestei substanțe este interzisă și în alte țări, care nu aparțin UE (Rusia, Ucraina etc.), deoarece în anumite amestecuri poate fi utilizată și pentru producerea de explozivi”, explică profesor emerit dr. Mihai Decun, membru al Consiliului Consultativ al Revistei FERMA.

Acesta recomandă un produs cupric cu efect curativ pe care l-a folosit cu bune rezultate: “La magazinele de produse fitosanitare există un produs anume destinat acestui scop care se numește ARBOKOL CUPRU, mastic cicatrizant care se folosește pentru toate tipurile de tăieri, altoiri și răni ale plantelor”.

Vizualizat: 28867 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?