Revoluția digitală necesită instrumente de precizie, maşini robotizate, sisteme autonome, soluții tehnice cu drone, senzori și mașini inteligente. Iată câteva soluţii tehnologice care vin în sprijinul pomicultorilor.
1. APLICAŢIA PIXOFARM
CompaniaPixofarma dezvoltat o aplicaţie menită să furnizeze informaţii complete despre dimensiunea medie actuală și prognozată a merelor, rata de creștere, numărul de fructe, producția estimată și clasa de mărime la momentul recoltării, prin fotografierea fructelor cu un smartphone. Având aceste date esenţiale, producătorii își pot îmbunătăți randamentul, optimiza managementul livezilor, alege piața potrivită și pot negocia prețuri mai bune pentru producția obţinută.
2. PLATFORMĂ DE SCANARE
Firma Green Atlas a realizat platforma de scanare a livezilor Green Atlas Cartographer (foto 1), o combinație inovatoare de hardware și software care permite cartografierea rapidă și precisă a numărului de flori și fructe în plantaţii. Cartograful folosește tehnologia LiDAR (scanare laser 3D) şi are o “acoperire” de până la 8 ha/oră.
Green Atlas Cartographer
3. SISTEM DE MONITORIZARE
Compania Intelligent Fruit Vision (IFV) a dezvoltat sistemul de ultimă generație (foto 2) care oferă date privind monitorizarea stării de creştere şi dezvoltare a livezilor. Sistemul dispune de patru camere de vedere performante şi este montat pe platforma unui vehicul ce se deplasează în plantaţie cu o viteză de până la 8 km/h, măsurând cantitatea, dimensiunea, densitatea și poziţia merelor în pomi.
FruitVision
4. AMBALAREA AUTOMATĂ A MERELOR
Robotics Plus Ltd, o companie start-up din Noua Zeelandă, a dezvoltat Robotic Apples Packer un sistem automatizat pentru ambalarea merelor(foto 3). Este compus dintr-un robot multifuncţional, benzi transportoare, echipamente electronice, sisteme de vizualizare şi de control automat vizând sortarea, transportul şi ambalarea fructelor. Viteza de lucru este 120 de mere pe minut.
Robotic Apples Packer
5. SMART AGROMETER
După 7 ani de cercetare şi testare în condiții de laborator și reale de teren, specialiştii lituanieni de la Žemdirbių Konsultacijos au dezvoltat și patentat prototipulul Smart Agrometer (foto 4), uninstrument de diagnosticare a nutrienților plantelor, bazat pe măsurarea reflecției luminii.
Agrometer identifică prezenţa a 14 micro și macronutrienți vitali, dar și carenţa acestora în structura plantelor în anumite etape ale creşterii şi dezvoltării vegetative. În plus face recomandări privind aplicarea şi dozarea îngrăşămintelor chimice.
Smart Agrometer
6. ROBOŢI AUTONOMI
• Agerris, companie din Australia, a lansat pe piaţă o gamă inedită de roboți de câmp, capabili să se deplaseze în jurul livezii și să ofere informații specifice despre pomi. De asemenea, maşinile robotizate pot realiza pulverizare, cartografiere şi estimarea producţiei.
• Neo-zeelandezii de la Robotics Plus au creat un vehicul autonom care se deplasează în incinta plantaţiilor de pomi fructiferi, monitorizează și recoltează fructele ajunse la stadiile de coacere. Maşina fără pilot a rezolvat o problema lipsei forţei de muncă.
• Tracdrone a scos în fabricaţie un nou tip de tractor fără pilot controlat de la distanță. Acesta suplineşte forţa de muncă şi realizează lucrările curente de sezon din fermele agricole şi plantaţii.
• CS 20este noul tractor robot dezvoltat de compania norvegiană AutoAgri. Vehiculul este sută la sută electric (dispune de un generator diesel), iar o baterie cu litiu alimentează acționarea, priza de putere și pompa hidraulică. Între marile avantaje: reducerea cu 60% a costurilor de producţie; scăderea compactării solului cu 30%, micşorarea amprentei de carbon cu 40%, dar şi greutatea redusă a tractorului.
un articol de
MARIAN MUȘAT