Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

5 roboţi care inovează horticultura

Publicat: 28 aprilie 2020 - 12:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Lipsa forţei de muncă a creat o presiune uriaşă în rândul celor care trăiesc din agricultură. În acelaşi timp, tehnologiile au avansat foarte mult în ultimii ani iar viitorul este al... roboţilor.

Poza-centrala_DINO_b

Există deja miniroboţi care pot îndeplini cu succes diferite munci agricole, cum ar fi plivitul, semănatul, recoltarea şi ambalarea, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluţie şi a senzorilor se obţin rezultate net superioare.

1. Dino - prăşitul mecanic, reinventat
Francezii de la Naïo Technologies au creat câţiva „roboţi fermieri” care sunt deja disponibili pe piaţă. Dino (foto), unul dintre roboţi, s-a numărat chiar printre protagoniştii ediţiei de anul trecut a expoziţiei Agritechnica, unde a fost răsplătit cu medalia de argint pentru inovaţie. Acesta combate buruienile dintre rânduri prin metode mecanice, aşa cum este plivirea manuală. Alimentat electric şi echipat cu un sistem de ghidare prin GPS, foarte precis, el are o autonomie de lucru de până la 10 ore. Preţul său este de aproximativ 100.000 de euro, în varianta de bază. Poate lucra în câmp deschis până la 5 hectare pe zi, la o viteza de lucru de 4 km/h!

poza-2_Sweeper_b

2. Sweeper - culegătorul de ardei
Recoltarea legumelor în sere în condiţii de temperatură umedă şi temperatură ridicată poate fi o sarcină grea, incomodă şi repetitivă. Astăzi, mulţi proprietari de exploataţii agricole caută să depăşească această problemă şi să-şi reducă costurile prin automatizarea forţei de muncă. Robotul Sweeper se comportă exact ca un om, luând decizii de unul singur şi executând acele munci specifice dintr-o seră de legume, şi o poate face fără întrerupere. Datorită senzorilor cu care este echipat şi a algoritmilor de învăţare, acesta localizează ardeii, determină gradul de maturitate, recoltează şi depozitează. De asemenea, poate determina conţinutul de vitamine, perioada de valabilitate preconizată a fructelor şi are capacitatea de a furniza avertismente legate de apariţia bolilor, iar dacă e nevoie poate efectua şi anumite tratamente.

poza-3_MetoMotion-GRoW_b

3. GRoW - un sistem polivalent
GRoW (Greenhouse Robotic Worker), este un robot autonom creat de MetoMotion, un start-up israelian, care scanează culturile din spaţiile protejate folosind un sistem 3D de vizualizare avansată. Robotul poate efectua o serie de sarcini, de la recoltare, tăieri de creştere şi fructificare, până la polenizare. Iniţial a fost adaptat pentru culesul tomatelor, dar în curând va deveni operaţional pe mai multe tipuri de legume şi fructe cultivate în spaţii protejate. Nu numai că are o atingere mai delicată decât cea a unui lucrător specializat şi munceşte cu acelaşi randament fără întrerupere, dar GRoW are şi o memorie de invidiat - îşi aminteşte poziţia GPS a fiecărei tomate dintr-o seră şi ştie să se întoarcă pentru a le culege când sunt numai bune pentru consum. O astfel de maşinărie poate acoperi cu succes un hectar. Recoltează în jur de 500 de kilograme de roşii pe oră. MetoMotion estimează că acest robot poate asigura fermierilor o economie cu forţa de muncă de până la 50%, iar amortizarea investiţiei s-ar realiza în mai puţin de trei ani de exploatare.

4. Tom, Dick şi Harry - mici, dar deştepţi
Small Robot Company este un start-up britanic care îşi propune să vină în ajutorul celor care se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Aceasta a creat o serie de roboţi de dimensiuni mai mici, programaţi să execute un număr limitat de sarcini, dar care împreună fac o treabă excelentă. Tom, de pildă, este responsabil pentru monitorizarea culturilor, urmărind sănătatea şi stadiul de dezvoltare a fiecărei plante, în timp ce Dick acţionează independent pentru tratarea bolilor sau îndepărtarea buruienilor nedorite, pe baza informaţiilor transmise de „partenerul” său. Acesta micro-pulverizează fiecare plantă cu îngrăşăminte sau substanţe chimice, după cum este necesar. Dick are trei modalităţi de a se lupta cu buruienile - poate aplica o cantitate minusculă de erbicid pe fiecare buruiană, o poate arde acţionând cu electroşocuri direct la rădăcină sau o poate zdrobi pur şi simplu pe măsură ce aceasta iese din pământ. La rândul său, Harry este un soi de mini-semănătoare pentru diferite culturi agricole, care plasează individual seminţele în pământ la o adâncime uniformă, acţionând precis, după care înregistrează exact locul unde le-a aşezat şi transmite informaţiile la platforma de inteligenţă artificială numită Wilma, care va procesa toate datele generând în final hărţile digitale.

poza-5_VineScout_b

5. VineScout - mai bun ca vinul vechi
VineScout se deplasează folosind ghidarea GPS şi senzori montaţi care îi permit să navigheze fără sprijinul unui operator uman. Este alimentat de baterii electrice şi echipat cu panouri solare care alimentează senzorii de bord şi software-ul. Monitorizarea multispectrală a stării de vegetaţie oferă date esenţiale cu privire la calitatea strugurilor şi a conţinutului de apă. Datorită tehnologiilor avansate de care dispune (senzori cu infraroşu, senzori cu ultrasunete, teledetecţie LiDAR, etc.), acest robot poate procesa date agronomice şi fiziologice din cultura de viţă-de-vie în mod autonom şi în siguranţă pe perioade lungi de timp, în condiţiile incerte de mediu care se găsesc în mod obişnuit în podgorii.

Vizualizat: 1709 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?