Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

5 investiţii profitabile în PODGORIA COTNARI

Publicat: 16 februarie 2022 - 19:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cei doi ani de pandemie au afectat industria vinului românesc, pe segmentele de producere, depozitare și comercializare, cu un impact negativ major asupra livrărilor de produse vitivinicole către HoReCa.

În context pandemic și sub presiunea unor dificultăți economice dramatice, inclusiv pentru marii producători de vin s-a implementat legislația europeană privind acordarea unor forme de susținere financiară, printre care s-a aflat sprijinul pentru măsura de distilare a vinului, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023.

 

Cotnari NU a ales distilarea


În România, nu toți producătorii de vin au apelat la această soluţie, unii alegând să identifice propriile căi de redresare și chiar de dezvoltare. Un exemplu concret este cel al Companiei Cotnari SA Iași, unitate care a privit cu prudență opțiunea de a distila anumite volume de vin, pentru a obține sprijinul financiar specific, îndreptându-se preponderent către unele soluții proprii de menținere a standardelor și a nivelului activității.

”Cred că, în anul 2020, am fost singura mare unitate românească din industria autohtonă a vinului care a ales să nu opteze pentru distilarea vinului. Poate că este mai ușor să spui că, de exemplu, în loc de 15 milioane de litri vinzi doar 10 milioane și restul se trimite la distilare. Dar, per total, se reduce volumul produsului la raft și scade cota de piață, ceea ce ar fi dificil de recuperat în anii următori”, spune Remus Deleanu, președinte al Companiei Cotnari SA Iași.

cotnari 2022 1_b 

Adaptare la cerinţele pieţei


Compania moldavă a căutat să se adapteze, observând faptul că pandemia a resetat unele valori și principii ale activității. Poate, înainte, vinurile care erau destinate HoReCa se găseau exclusiv acolo. În ultimii doi ani, multe dintre produse au fost ofertate inclusiv online. ”Consider că acest fapt reprezintă o plus-valoare, deoarece, pe de o parte, accesul la produse este mai larg, iar pe de altă parte se vede că românii au redescoperit produsele românești și, în mod prioritar, s-au orientat către acestea. Nu mă refer numai la vinuri, ci și la alte categorii de produse agroalimentare”, punctează preşedintele Cotnari.

 cotnari 2022 2_b

 

1. ORIENTAREA SPRE ONLINE


”Ne-am creat un site specializat și, dacă până acum doi, trei ani nu făceam vânzări online, în acest moment cererea este spectaculos de mare. Treptat, s-a văzut că produsele sunt sigure și ajung direct la beneficiar, că sticlele nu sunt crăpate și vinul este exact cel comandat. Astăzi, vânzările în online au ajuns la aproximativ 100 de mii de euro/lună și cred că există un mare potențial de creștere. O pârghie primită foarte bine de piață a fost aceea a ofertelor de pachete, care poartă și simbolul unei invitații de a degusta inclusiv produsele noi. Este important de știut faptul că avem o echipă distinctă, care lucrează pe zona de site și livrări online, monitorizând toate răspunsurile clienților și venind în întâmpinarea tuturor cerințelor acestora”, menționează Remus Deleanu.

 

2. INVESTIŢII ÎN MODERNIZARE


Între direcțiile certe de investiții pentru anul 2022, se numără cele legate de continuarea modernizării sistemelor de prelucrare a strugurilor, respectiv achiziționarea unor prese noi, după investițiile anterioare de 1,5 milioane de euro în realizarea unor capacități moderne de prelucrare și de 2 milioane de euro în cele două noi linii de îmbuteliere a vinului.

Pe partea de limpezire, fermentare și depozitare a vinurilor, ca urmare a unor investiții de aproximativ 22 milioane euro, la Cotnari s-au mărit capacitățile la 27 milioane de litri, astfel încât să avem un flux continuu și să nu ne blocăm activitatea”, explică președintele Cotnari.

 

3. DOAR SOIURI AUTOHTONE!


”Dacă va fi necesar să mai schimbăm anumite soiuri de struguri pentru vin, vom continua să investim și  în replantări, în cei doi ani pandemici reușind să plantăm 77 de hectare pe partea de reconversie, cu sprijin financiar de la APIA. Considerăm că reprezintă un beneficiu pentru întreaga industrie românească a vinurilor, în condițiile în care am plantat soiurile Fetească albă și Busuioacă, în podgorie existând doar soiuri autohtone”, spune Remus Deleanu.

Dintre cele 1.800 hectare ale podgoriei, prin reconversie s-au replantat în jur de 1.600 hectare, într-un sistem ce permite și recoltarea mecanizată, pentru a nu fi vulnerabili în cazul unei crize majore a forței de muncă.

cotnari 2022 4_b

 

4. RECOLTARE MECANIZATĂ ÎN 2022


La orizontul anului 2022, o grijă deosebită este cea legată de asigurarea timpurie a unor condiții corespunzătoare de recoltare a strugurilor, pe fondul adâncirii problemei forței de muncă. ”În anul 2020, compania a făcut efortul de a achiziționa un lot de trei combine pentru recoltarea mecanizată a strugurilor. În același an, absența în toamnă a forței de muncă a determinat achiziționarea a încă unei combine pentru recoltare. Cu această flotă, anul trecut am recoltat 400 de hectare, din cele aproximativ 1.800 hectare cu viță de vie pe care le deținem în exploatare.

În anul 2022, ne gândim că vom recolta mecanizat 500-800 de hectare și poate chiar mai mult. Dacă situația o va impune, suntem pregătiți pentru noi achiziții pe partea de recoltare mecanizată a strugurilor, deși există anumite limitări date de relief, pe pante mari fiind dificil să operezi cu astfel de sisteme”, puncta Remus Deleanu.

 

5. PROIECT: SISTEME DE IRIGAŢII


Președintele Cotnari SA a accentuat preocuparea pentru realizarea unor sisteme de irigații care, la început, să acopere până la 300 de hectare. ”Subiectul asigurării apei pentru plante ne preocupă de mai mult timp. Am încercat varianta forării la adâncime, dar am constatat că nu reprezintă o soluție optimă. Anul trecut am demarat unele studii legate de posibilitatea de a realiza un sistem de irigații cu apă din sursă de suprafață. Am fost încurajați și de un context bun, creat de măsurile prin care se acordă finanțări pentru realizarea de investiții în irigații. Am demarat unele analize, pentru a vedea ce debit poate fi asigurat”, spune președintele Cotnari SA Iași.

 Remus Deleanu_b

În cadrul companiei, beneficiind de suficiente spații de depozitare, în timpul celor doi ani de pandemie au fost continuate atât activitățile curente de producție, cât și investițiile. De asemenea, am descoperit potențialul vânzărilor online.

REMUS DELEANU

președinte Compania Cotnari SA

 

ORIGINEA VINURILOR DE COTNARI

Podgoria Cotnari este situată în nord-estul României și face parte din grupul celor cinci regiuni ce aparțin zonei viticole pericarpatice, fiind localizată în zona de contact a celor două importante unități din partea nordică a acestuia, respectiv Podișul Sucevei la vest și Câmpia colinară a Moldovei la est. Aici, solurile au o textură luto-nisipoasă, fiind bogate în humus și baze schimbabile, fapt care împiedică răspândirea bolilor criptogamice.

Pandemia de Covid a afectat și turismul viticol care începuse să devină o activitate din ce în ce mai profitabilă, datorită apetitului crescut al turiștilor față de bucuria de a poposi într-o cramă autentică. 

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 865 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?