Podgorenii cu experienţă susţin că viţa de vie se pune toamna din cel puţin trei motive. Cum se procedează corect pentru a avea o plantare de succes şi o plantaţie fără probleme în anii care urmează!
Ce trebuie să ştie viticultorii? „În primul rând, să-şi aleagă cu atenţie soiurile, în aşa fel încât vinurile pe care le vor obţine să fie pe gustul lor şi al consumatorilor, mai ales dacă îl şi comercializează”,ne-a declarat Robert Băicoianu, manager culturi speciale în cadrul BASF.
Specialistulatrage atenţiaasupra pregătirii terenului pentru plantare: „E nevoie de o pregătire atentă, de o scarificare, la 80-90 cm; dacă suprafaţa este mai mare, să se aplice o arătură şi terenul să fie bine mărunţit, în aşa fel încât tot pământul care va fi aşezat la rădăcinile viţei de vie să nu lase spaţii între ele”.
Robert Băicoianu insistă asupra faptului că viţa de vie trebuie atent verificată, să aibă bine definit calusul care apare în urma procesului de altoire, să nu se rupă şi nici să se deplaseze altoiul de pe portaltoi.
Dacă suprafaţa este mare, atunci lucrarea să se facă cu maşini de plantat cu sistem automat de ghidare bazat peGPSsau laser, iar dacă suprafaţa este mai mică sau amplasată pe terase, sădirea să se realizeze în gropi individuale.
„Punctul de altoire trebuie să fie la 2-3 cm deasupra solului, în aşa fel încât în primăvară să nu pornească rădăcini din altoi, caz în care filoxera poate să atace şi să distrugă butucul. Mare atenţie la nematozii din sol, la viermii sârmă”, avertizează Băicoianu, după care adaugă: „Şi nu în ultimul rând, fertilizarea. Ar fi nemaipomenit ca la plantare viticultorii să dispună de gunoi de grajd, ca şi de cartarea agrochimică a solului”.
1. Nu se drenează şi mobilizează suficient de bine terenul pentru a se asigura o aerisire optimă;
2. Gropile nu sunt suficient de adânci;
3. În groapa individuală nu se realizează corespunzător muşuroiul de pământ pe care să se repartizeze în mod uniform rădăcinile, fasonate la 10 cm;
4. Muşuroirea trebuie făcută, chiar dacă viţa de vie este parafinată;
5. Materialul săditor nu este întotdeauna achiziţionat de la producători autorizaţi, verificaţi, pentru că mai sunt pepiniere viticole cu un randament scăzut de altoire.
„Sunt greşeli legate de aclimatizarea viţelor de vie. Am văzut în supermarketuri tot felul de viţe aduse din pepiniere străine care nu rezistă peste iarnă la temperaturile scăzute. Din păcate, sunt probleme cu focul bacterian. De aceea, este foarte important să se ştie din ce plantaţie au fost recoltate corzile altoi, dacă a fost autorizată de autorităţi ca plantaţia să devină bază pentru altoi. Sunt cunoscute cazuri în care suprafeţe viticole au fost decimate după câţiva ani din cauza cancerului bacterial sau a bolilor lemnului”, consideră managerul pentru culturi speciale al BASF.
1. Rădăcinile au timp de refacere;
2. Rănile produse butaşilor se pot cicatriza mai bine;
3. Se asigură intrarea mai rapidă în vegetaţie la desprimăvărare.
un articol de
MARIAN MUŞAT