Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

5 greşeli la plantarea viţei de vie

Publicat: 06 decembrie 2021 - 09:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Podgorenii cu experienţă susţin că viţa de vie se pune toamna din cel puţin trei motive. Cum se procedează corect pentru a avea o plantare de succes şi o plantaţie fără probleme în anii care urmează!

Ce trebuie să ştie viticultorii? „În primul rând, să-şi aleagă cu atenţie soiurile, în aşa fel încât vinurile pe care le vor obţine să fie pe gustul lor şi al consumatorilor, mai ales dacă îl şi comercializează”,ne-a declarat Robert Băicoianu, manager culturi speciale în cadrul BASF.

Specialistulatrage atenţiaasupra pregătirii terenului pentru plantare: „E nevoie de o pregătire atentă, de o scarificare, la 80-90 cm; dacă suprafaţa este mai mare, să se aplice o arătură şi terenul să fie bine mărunţit, în aşa fel încât tot pământul care va fi aşezat la rădăcinile viţei de vie să nu lase spaţii între ele”.

 

ATENŢIE LA BUTAŞI

 

Robert Băicoianu insistă asupra faptului că viţa de vie trebuie atent verificată, să aibă bine definit calusul care apare în urma procesului de altoire, să nu se rupă şi nici să se deplaseze altoiul de pe portaltoi.

Dacă suprafaţa este mare, atunci lucrarea să se facă cu maşini de plantat cu sistem automat de ghidare bazat peGPSsau laser, iar dacă suprafaţa este mai mică sau amplasată pe terase, sădirea să se realizeze în gropi individuale.

plantarea vitei de vie_b 

VULNERABILITATE LA FILOXERA


„Punctul de altoire trebuie să fie la 2-3 cm deasupra solului, în aşa fel încât în primăvară să nu pornească rădăcini din altoi, caz în care filoxera poate să atace şi să distrugă butucul. Mare atenţie la nematozii din sol, la viermii sârmă”, avertizează Băicoianu, după care adaugă: „Şi nu în ultimul rând, fertilizarea. Ar fi nemaipomenit ca la plantare viticultorii să dispună de gunoi de grajd, ca şi de cartarea agrochimică a solului”.

 

5 GREŞELI LA PLANTARE


1. Nu se drenează şi mobilizează suficient de bine terenul pentru a se asigura o aerisire optimă;

2. Gropile nu sunt suficient de adânci;

3. În groapa individuală nu se realizează corespunzător muşuroiul de pământ pe care să se repartizeze în mod uniform rădăcinile, fasonate la 10 cm;

4. Muşuroirea trebuie făcută, chiar dacă viţa de vie este parafinată;

5. Materialul săditor nu este întotdeauna achiziţionat de la producători autorizaţi, verificaţi, pentru că mai sunt pepiniere viticole cu un randament scăzut de altoire.

investitii viticultura 1 CANVA_b 

PROBLEME CU BOLILE LEMNULUI

 

„Sunt greşeli legate de aclimatizarea viţelor de vie. Am văzut în supermarketuri tot felul de viţe aduse din pepiniere străine care nu rezistă peste iarnă la temperaturile scăzute. Din păcate, sunt probleme cu focul bacterian. De aceea, este foarte important să se ştie din ce plantaţie au fost recoltate corzile altoi, dacă a fost autorizată de autorităţi ca plantaţia să devină bază pentru altoi. Sunt cunoscute cazuri în care suprafeţe viticole au fost decimate după câţiva ani din cauza cancerului bacterial sau a bolilor lemnului”, consideră managerul pentru culturi speciale al BASF.

 

DE CE SĂ PLANTEZI TOAMNA?


1. Rădăcinile au timp de refacere;

2. Rănile produse butaşilor se pot cicatriza mai bine;

3. Se asigură intrarea mai rapidă în vegetaţie la desprimăvărare.

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 920 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?