Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

5 greşeli capitale la plantarea pomilor

Publicat: 17 septembrie 2021 - 18:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plantarea pomilor, de obicei, nu este o operaţiune complicată. Totuşi, de modul în care este făcută depinde dacă evoluţia ulterioară a tinerilor pomi va fi una favorabilă sau, dimpotrivă, va fi un eşec.

Am întrebat specialiştii care sunt cele mai frecvente cinci greşeli capitale care se fac la plantare. Iată răspunsurile lor:

 

Ce să nu faci când plantezi pomi?


1. Groapa în care se plantează pomul nu este suficient de adâncă. Groapa trebuie astfel săpată încât adâncimea ei să fie mai mare decât lungimea rădăcinii. La fel şi dimensiunile, trebuie să fie mai mari decât cele ale rădăcinii. Pe fund se pune un strat de pământ afânat, peste care se aşază pomul, apoi în jurul lui se adaugă în continuare pământ. Astfel, rădăcina va fi înconjurată de o zonă moale, în care tinerele rădăcini se vor putea dezvolta mai uşor. Evident, nu trebuie uitată mocirlirea.

2. Locul în care se plantează pomul trebuie să se afle la o distanţă suficientă de vecinii săi. Dacă este prea aproape, pomii vor ajunge să îşi împletească coroanele, stânjenindu-şi reciproc creşterea. Dar acest lucru va deveni vizibil abia atunci când va fi prea târziu pentru a mai face ceva. Într-o livadă convenţională, distanţa între pomi trebuie să fie de cel puţin 4 metri!

3. Înainte de plantare, vârfurile rădăcinilor trebuie tunse astfel încât porţiunile necrozate să fie îndepărtate. Operaţiunea se va face chiar în momentul plantării.

4. Până la plantare, puieţii trebuie să aibă rădăcinile împachetate într-un săculeţ care să conţină pământ, nisip sau un alt material, care să le păstreze umezeala. Altfel rădăcinile riscă să se usuce şi să nu mai poată asigura hrănirea pomului.

5. Plantarea trebuie să se facă în zone corespunzătoare din punct de vedere al expunerii la soare, vânt, etc. în concordanţă cu specificul arborelui respectiv. Altfel, încercarea este sortită din start eşecului.

infiintare livezi 1_b

 

Mare atenţie la puieţi


Un sfat suplimentar, dar poate mai important decât toate, este acela de a vă asigura că puieţii ce urmează a fi plantaţi provin din surse sigure. În acest fel veţi evita o multitudine de surprize. Cea mai mică dintre ele ar fi cea că veţi descoperi că aţi plantat altceva decât v-aţi dorit. Este posibil şi ca pomul să nu se prindă. Dar, cel mai grav, este ca puietul să fie purtătorul unor boli sau paraziţi, care să vă contamineze toată livada!

ETICHETA ALBASTRĂ

Pentru o mai bună orientare, precizăm că puieţii de cea mai bună calitate, proveniţi din livezi autorizate, au etichete albastre. Etichetele galbene sunt şi ele o garanţie a calităţii, chiar dacă nu la fel de puternică precum cele albastre. Cele albe deja prezintă unele riscuri. Cât despre puieţii cumpăraţi de prin târguri sau de la marginea drumului, mai bine să-i ocoliţi...

Alte trucuri la înfiinţarea livezilor aflaţi de AICI!

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 2273 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?