Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

5 greşeli capitale la plantarea pomilor

Publicat: 17 septembrie 2021 - 18:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plantarea pomilor, de obicei, nu este o operaţiune complicată. Totuşi, de modul în care este făcută depinde dacă evoluţia ulterioară a tinerilor pomi va fi una favorabilă sau, dimpotrivă, va fi un eşec.

Am întrebat specialiştii care sunt cele mai frecvente cinci greşeli capitale care se fac la plantare. Iată răspunsurile lor:

 

Ce să nu faci când plantezi pomi?


1. Groapa în care se plantează pomul nu este suficient de adâncă. Groapa trebuie astfel săpată încât adâncimea ei să fie mai mare decât lungimea rădăcinii. La fel şi dimensiunile, trebuie să fie mai mari decât cele ale rădăcinii. Pe fund se pune un strat de pământ afânat, peste care se aşază pomul, apoi în jurul lui se adaugă în continuare pământ. Astfel, rădăcina va fi înconjurată de o zonă moale, în care tinerele rădăcini se vor putea dezvolta mai uşor. Evident, nu trebuie uitată mocirlirea.

2. Locul în care se plantează pomul trebuie să se afle la o distanţă suficientă de vecinii săi. Dacă este prea aproape, pomii vor ajunge să îşi împletească coroanele, stânjenindu-şi reciproc creşterea. Dar acest lucru va deveni vizibil abia atunci când va fi prea târziu pentru a mai face ceva. Într-o livadă convenţională, distanţa între pomi trebuie să fie de cel puţin 4 metri!

3. Înainte de plantare, vârfurile rădăcinilor trebuie tunse astfel încât porţiunile necrozate să fie îndepărtate. Operaţiunea se va face chiar în momentul plantării.

4. Până la plantare, puieţii trebuie să aibă rădăcinile împachetate într-un săculeţ care să conţină pământ, nisip sau un alt material, care să le păstreze umezeala. Altfel rădăcinile riscă să se usuce şi să nu mai poată asigura hrănirea pomului.

5. Plantarea trebuie să se facă în zone corespunzătoare din punct de vedere al expunerii la soare, vânt, etc. în concordanţă cu specificul arborelui respectiv. Altfel, încercarea este sortită din start eşecului.

infiintare livezi 1_b

 

Mare atenţie la puieţi


Un sfat suplimentar, dar poate mai important decât toate, este acela de a vă asigura că puieţii ce urmează a fi plantaţi provin din surse sigure. În acest fel veţi evita o multitudine de surprize. Cea mai mică dintre ele ar fi cea că veţi descoperi că aţi plantat altceva decât v-aţi dorit. Este posibil şi ca pomul să nu se prindă. Dar, cel mai grav, este ca puietul să fie purtătorul unor boli sau paraziţi, care să vă contamineze toată livada!

ETICHETA ALBASTRĂ

Pentru o mai bună orientare, precizăm că puieţii de cea mai bună calitate, proveniţi din livezi autorizate, au etichete albastre. Etichetele galbene sunt şi ele o garanţie a calităţii, chiar dacă nu la fel de puternică precum cele albastre. Cele albe deja prezintă unele riscuri. Cât despre puieţii cumpăraţi de prin târguri sau de la marginea drumului, mai bine să-i ocoliţi...

Alte trucuri la înfiinţarea livezilor aflaţi de AICI!

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 1950 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?