Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 recomandări pentru tăierile de iarnă ale pomilor

Publicat: 26 ianuarie 2022 - 17:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tăierile de iarnă în pomicultură reprezintă o etapă importantă din tehnologia de profil, care solicită cunoaștere științifică și tehnică, precum și abilități practice, pentru reușita lucrării.

Unele greșeli din timpul tăierilor pot conduce la afectarea producției pomicole pe o perioadă de cel puţin 1-3 ani, iar încercările de corectare a respectivelor erori nu aduc întotdeauna rezultatele dorite.

"Lucrurile se complică şi mai mult atunci când trecem la tăierea profesionistă. Este deosebit de important să existe suficiente cunoștințe de profil, care să permită recunoașterea ramurilor de rod şi stabilirea corectă a unei încărcături echilibrate de ramuri de rod pe pom”, spune Florin Acatrinei, fost cercetător științific în cadrul fostei Stațiuni de Cercetare Pomicolă Bacău, actualmente pepinierist în Letea Veche, județul Bacău.

taieri de iarna 01_b

 

1. NU ELIMINAŢI RAMURILE DE ROD!


Pentru o normare potrivită a încărcăturii de rod, înainte de a efectua tăierile, pomicultorii trebuie să urmărească foarte atent dimensiunile ramurilor de pe pom, să elimine corect excesul și să nu uite faptul că, la unele soiuri, o ramură de rod se formează în 2-3 ani și, ulterior, asigură recoltele pentru următorii 7-8-10 ani.

• Toate ramurile cu dimensiunile sub 20-30 cm sunt fie ramuri de rod propriu-zise, fie ramuri care în anul următor vor deveni de rod. Aceste ramuri scurte trebuie să fie păstrate în coroana pomului. Multor necunoscători li se pare că aceste ramuri încurcă ori că sunt spini și le îndepărtează cu foarfeca.

• De fapt, ei fac o foarte mare greșeală, adică elimină exact elementele de rod. Pomul va fi dezechilibrat, fiind determinate creșteri puternice de ramuri și frunze, în detrimentul rodirii.

Florin Acatrinei nou_b

Tăierile de iarnă, îndeosebi la semințoase (măr și păr), se efectuează în perioada ianuarie-februarie, urmând ca din luna martie să se dea startul tratamentelor. Ramurile lacome și cele uscate se văd foarte ușor și trebuie eliminate, realizându-se atât igienizarea pomilor, cât și curățenia în livadă. - FLORIN ACATRINEI, pepinierist Letea Veche, jud. Bacău

 

2. ATENŢIE LA ŢEPUŞE ŞI PINTENI


În mod particular, la măr și păr, ramurile de rodire sunt foarte scurte. Ramura de bază are 2-3 cm, prezintă un mugure umflat în vârf, iar pomicultorii o mai denumesc țepușă. Dacă mugurele de rod nu depășește aproape dublul diametrului bazei, înseamnă că respectiva ramură va deveni ramură de rod în anul următor, fiind denumită pinten. În anul în curs, va da o rozetă de frunze fără inflorescență în vârf.

Atunci când efectuează tăierile, pomicultorul trebuie să nu elimine nici țepușa și nici pintenul, deoarece tocmai aceste mici rămurele asigură viitoarele recolte de fructe.

 

3. CE PRODUCŢIE VREM SĂ OBŢINEM?


Stabilirea obiectivului de producție pe fiecare pom nu trebuie să se facă la întâmplare, deoarece poate conduce la pierderi semnificative de recolte.

• Dacă ne referim la un măr sau la un păr care, în plină rodire, ajunge la o înălțime de 2 m și care se află la o distanță de plantare de 2,5 m față de pomul vecin, putem să ne așteptăm la o producție de circa 30 kg/an. Luând în calcul faptul că avem circa 5 fructe/kg, înseamnă că va trebui să obținem aproximativ 150 de fructe/pom. Astfel, chiar dacă sunt situații când o ramură de rod va produce două fructe, va trebuie să ne asigurăm că avem 150 de ramuri de rod propriu-zise.

• În condițiile în care știm că proporția ramurilor de rod dintre țepușe și pinteni este de 50%, vom fi atenți să avem pe pom un total de aproximativ 300 de ramuri de rod, cu tot cu ramurile mai lungi, de 15-20 cm.

• Desigur, nu ne vom apuca să numărăm trei sute de ramuri, ci vom apela la o metodă cunoscută de către profesioniști, respectiv aceea de a ne focaliza pe un sfert din pom și de a evalua, în mare, numărul de ramuri de acolo. Înmulțind cu 4, ne vom da seama dacă există un număr de ramuri mai mare sau mai mic decât este necesar.

taieri de iarna 02_b4. NU TOŢI POMII RODESC LA FEL!


În cadrul aceleeași livezi, pot exista diferențe între pomi, în ceea ce privește puterea de rodire. Pomicultorii cu experiență pot recunoaște ușor această diferență, însă cei aflați la început de drum trebuie să observe cu multă atenție creșterile terminale ale pomilor și să învețe semnificația stării acestora.

• Ne referim la pomii aflați în anii 7-8 de la plantare, adică în plină perioadă de rodire. Dacă creșterile din partea de vârf a pomului sunt foarte lungi, de minim 60-70 cm, înseamnă că pomul are o putere mare de creștere, în defavoarea rodirii. În acest caz, poate fi lăsată o încărcătură mai mare.

• În situația inversă, în care creșterile terminale sunt reduse, undeva la 15-30 cm, vom înțelege că pomul este în dezechilibru, neavând putere de creștere și fiind intrat pe un rod excesiv. Acesta este momentul când pomul ne arată că riscă să intre în starea se periodicitate a rodirii. Va trebui ca, la tăiere, să se elimine mai multe ramuri de rod, pentru a forța puțin regenerarea pomului și echilibrarea raportului creștere/rodire.

Despre cum tăiem pomii pentru formarea coroanei şi pentru obţinerea unei producţii mari pe spaţiu restrâns aflaţi de AICI !

 

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 6861 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?