Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

4 probleme în cultivarea ridichilor de lună

Publicat: 03 decembrie 2021 - 14:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cultura ridichilor de lună, practicată cu precădere începând din toamnă şi până în primăvară, este destul de uşor de realizat şi valorifică bine terenul în perioadele mai reci. Totuşi, există câteva probleme.

Ridichea este o legumă cultivată în regiunile temperate şi apreciată pentru rădăcina ei suculentă şi bulboasă. În general, vine în succesiune după culturi de salată, spanac, mazăre, ceapă verde, fasole, cartof timpuriu...

În cultura de toamnă, recoltarea are loc după 15 octombrie şi în luna noiembrie, cam la o lună după răsărire.

Înfiinţarea unei culturi de ridichi de lună necesită anumite lucrări de îngrijire, astfel încât, la finalul perioadei de vegetaţie, să se obţină recolte sănătoase şi calitativ superioare.

Potrivit experienţei cultivatorilor, dar şi a specialiştilor companiei Marcoser, producătorii agricoli se confruntă cu câteva probleme legate de aceste plante de cultură, cu toate că au o perioadă scurtă de vegetaţie şi pot fi considerate lesne de cultivat. Iată care sunt acestea!

 

1. IUŢIREA


Unele varietăţi de ridichi pot avea un gust mai înţepător. Dacă este mult prea accentuat, cauzele sunt două:

• cultura s-a dezvoltat mult prea încet;

• fructele au fost recoltate prea târziu şi s-au acumulat în proporţie mare uleiurile eterice.

Dacă sunt păstrate mai mult timp în pământ, nu se îndulcesc, aşa cum se întâmplă la morcov şi sfeclă, şi din acest motiv, ridichile se seamănă eşalonat şi se recoltează imediat ce ajung la maturitate.

 

2. CRĂPAREA RĂDĂCINILOR


Este rezultatul udării în valuri a culturii. Alternanţa perioadelor secetoase cu cele excesiv de umede determină crăparea rădăcinilor.

ridichi canva_b 

3. LIPSA BULBILOR


Temperaturile mult prea ridicate sunt cauza acestei probleme de creştere şi dezvoltare. Plantele nu mai formează rădăcini îngroşate, ci tulpini florifere.

Temperatura optimă de creştere şi de acumulare a substanţelor de rezervă este cuprinsă între 15 şi 17 grade C ziua şi 10-12 grade C noaptea.

 

4. LEMNIFICAREA RĂDĂCINILOR


Dacă plantele s-au dezvoltat într-o perioadă mai lungă şi au întârziat să ajungă la maturitate (după circa 25-30 de zile de la răsărire), rădăcinile vor fi îmbătrânite şi lemnificate.

 

PĂSTRAREA PESTE IARNĂ

 

Pentru anotimpul rece, ridichile se pot pune la adăpost în şanţuri, silozuri, pivniţe sau alte depozite unde să fie asigurată o temperatură de 0-1 grade C şi umiditatea de 90-95%, la întuneric, timp de 5-6 luni.
Şanţurile sau silozurile se orientează paralel cu direcţia vânturilor dominante, iar acoperirea lor se face cu nisip sau cu straturi alternative de paie şi pământ, cu grosimea de 25-40 cm. Obligatoriu, ultimul strat trebuie să fie de pământ!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 967 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?