Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

4 greşeli de evitat la plantarea căpşunilor

Publicat: 29 aprilie 2020 - 11:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De la momentul plantării, până la alegerea plantatorului, toate lucrările pentru înfiinţarea unei culturi de căpşun sunt esenţiale. Iată la ce trebuie să fiţi atenţi!

Alexandra Orlaie-Ţăranu, inginer horticol, consultant la Pepiniera Moara din jud. Suceava, explică ce greşeli trebuie evitate.

4 greşeli de evitat la plantarea căpşunilor_b

1. NU VĂ GRĂBIŢI! Foarte mulţi fermieri s-au grăbit anul acesta şi au plantat în luna martie, pentru că a fost cald, dar căpşunii nu se plantează niciodată în câmp deschis mai repede de 1-10 aprilie, mai ales în zonele mai reci. La -2,7°C, floarea de căpşun este compromisă. Căpşunii frigo se plantează când temperatura solului este de 8°C cel puţin trei săptămâni constant. Pot fi îngheţuri şi în mai, dar sunt excepţii. Pe cele din martie însă le puteţi evita dacă sunteţi prevăzători şi nu vă grăbiţi cu plantatul. Pentru a apăra căpşunii de îngheţul târziu, pot fi făcute fumigaţii, cu paie sau cu cauciuc. Acoperirea plantelor cu agril ajută cu 2-3°C. Tratamentele cu biostimulator, aplicat cu o zi înainte de îngheţ, ajută tot cu 2-3°C. Mulciul de paie ajută cu unul, maxim 2°C.

2. FERTILIZAREA DE BAZĂ. Nu săriţi peste acest pas, pentru că mai târziu vă va da bătăi de cap. Nici un teren nu are resurse să asigure o producţie stabilă pentru următorii trei ani. O cultură bine hrănită vă oferă plante de calibru mare şi de calitate. E important să aveţi o producţie cât mai mare, cu fructe uniforme constant. Degeaba aveţi la început fructe mari iar apoi mici.

3. PLANTAREA CORECTĂ. Trebuie să vă asiguraţi că rădăcina este dreaptă în pământ şi că toate vârfurile rădăcinii au fost tăiate. Este foarte important ce tip de plantator folosiţi. Unele doar îndoaie vârful rădăcinilor, iar planta dă o frunzuliţă, cât are hrană în rădăcină, apoi stagnează şi se ofileşte. Nu se folosesc plantatoare din legumicultură pentru cultura căpşunului! Noi le oferim fermierilor modelul şi îşi pot face ei singuri plantatorul (Foto 2).

4. TIPUL DE MULCIRE. La cultura căpşunului, există cea clasică, cu paie, cea cu folie specială de mulcire, şi mai nou, de undeva a pornit un curent de a utiliza agrotextil. Acesta nu se foloseşte pentru cultura căpşunului, pentru că nu este tratat UV, nu păstrează umiditatea. Singurul avantaj este că vă scapă de buruieni, dar, din cauză că aerul poate circula prin stratul de folie, agrotextilul determină putrezirea resturilor vegetative pe care le acoperă şi acolo se formează micelii, care facilitează dezvoltarea bolilor de rădăcină la stolonii plantaţi.

4 greşeli de evitat la plantarea căpşunilor_b


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 754 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!