Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

3 sfaturi de sezon pentru îngrijirea viei

Publicat: 06 mai 2022 - 12:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Este un lucru binecunoscut că rodul viilor depinde în mare măsură de modul în care sunt îngrijite. Foarte importantă este executarea tuturor lucrărilor la timp și în concordanță cu condițiile atmosferice.

Constantin Tănăsescu, director tehnic al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefănești - Argeş ne-a oferit câteva sfaturi utile pentru o vie „așa cum scrie la carte”.

 

IARNĂ BLÂNDĂ, PRIMĂVARĂ RECE


Un aspect specific al acestui an a fost „suprimarea” anotimpurilor. După o iarnă blândă, care dădea impresia că toate lucrările specifice vor putea fi începute devreme, a venit un început de primăvară foarte rece. Categoric că zăpada de la început de aprilie a fost bună, în condițiile secetei prelungite, care caracterizează prima parte a acestui an.

1. După tăiere, următoarea lucrare foarte importantă este revizuirea sistemului de susținere, care înseamnă îndreptarea spalierilor, completarea celor rupți și deteriorați, întinderea sârmelor portante. Această din urmă acțiune este foarte importantă.

Click AICI şi vezi în video cum se face lucrarea!      

2. Imediat ce se încheie revizuirea sistemului de susținere se trece la următoarea operație, respectiv cercuitul plus legatul viei.

Pentru o metodă mai simplă de a efectua această operațiune urmăriți  AICI exemplul din video!

 vita de vie_b

3. Atunci când permite timpul și solul se face o lucrare de cultivație pe rând. ”Asta înseamnă că lucrăm cu tractoare echipate cu pluguri speciale pentru vie. La noi, distanța între rândurile de vie este de 2,2-2,5 metri, ceea ce permite efectuarea acestor lucrări.

În plantațiile tinere este necesară prezența utilajelor speciale, cum ar fi frezele cu palpator, ca să poată executa lucrări mecanice pe sol și pe rândul de viță de vie. Este foarte complicată chestiunea forței de muncă pentru lucrările manuale, mai ales în plantațiile tinere, dacă nu există utilaje speciale pentru întreținerea solului și lucrări specifice de cultivație pe toată perioada de vegetație, mai ales în anul I de la plantare.

 Constantin Tanasescu_b

Anul acesta, în iarnă n-am văzut zăpadă deloc. În schimb, am văzut-o pe 10 martie, când arăta via ca în decembrie. Acum, şi în aceste condiţii pentru vița de vie lipsa precipitațiilor din toamnă și iarnă n-ar fi o problemă.

CONSTANTIN TĂNĂSESCU

Director tehnic INCDBH

Ștefănești - Argeş

ATENŢIE LA BOLILE VIEI!

Urmează o perioadă vulnerabilă pentru plantaţiile viticole, întrucât în mai - iunie se manifestă din plin presiunea bolilor şi a dăunătorilor, dar se derulează şi fenofazele în care aportul de microelemente este esenţial.

Click AICI şi află cum pot fi combătute două dintre cele mai păgubitoare boli ale viţei de vie!

 

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 672 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?