Este un lucru binecunoscut că rodul viilor depinde în mare măsură de modul în care sunt îngrijite. Foarte importantă este executarea tuturor lucrărilor la timp și în concordanță cu condițiile atmosferice.
Constantin Tănăsescu, director tehnic al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefănești - Argeş ne-a oferit câteva sfaturi utile pentru o vie „așa cum scrie la carte”.
Un aspect specific al acestui an a fost „suprimarea” anotimpurilor. După o iarnă blândă, care dădea impresia că toate lucrările specifice vor putea fi începute devreme, a venit un început de primăvară foarte rece. Categoric că zăpada de la început de aprilie a fost bună, în condițiile secetei prelungite, care caracterizează prima parte a acestui an.
1. După tăiere, următoarea lucrare foarte importantă este revizuirea sistemului de susținere, care înseamnă îndreptarea spalierilor, completarea celor rupți și deteriorați, întinderea sârmelor portante. Această din urmă acțiune este foarte importantă.
Click AICI şi vezi în video cum se face lucrarea!
2. Imediat ce se încheie revizuirea sistemului de susținere se trece la următoarea operație, respectiv cercuitul plus legatul viei.
Pentru o metodă mai simplă de a efectua această operațiune urmăriți AICI exemplul din video!
3. Atunci când permite timpul și solul se face o lucrare de cultivație pe rând. ”Asta înseamnă că lucrăm cu tractoare echipate cu pluguri speciale pentru vie. La noi, distanța între rândurile de vie este de 2,2-2,5 metri, ceea ce permite efectuarea acestor lucrări.
În plantațiile tinere este necesară prezența utilajelor speciale, cum ar fi frezele cu palpator, ca să poată executa lucrări mecanice pe sol și pe rândul de viță de vie. Este foarte complicată chestiunea forței de muncă pentru lucrările manuale, mai ales în plantațiile tinere, dacă nu există utilaje speciale pentru întreținerea solului și lucrări specifice de cultivație pe toată perioada de vegetație, mai ales în anul I de la plantare.
Anul acesta, în iarnă n-am văzut zăpadă deloc. În schimb, am văzut-o pe 10 martie, când arăta via ca în decembrie. Acum, şi în aceste condiţii pentru vița de vie lipsa precipitațiilor din toamnă și iarnă n-ar fi o problemă.
CONSTANTIN TĂNĂSESCU
Director tehnic INCDBH
Ștefănești - Argeş
ATENŢIE LA BOLILE VIEI!
Urmează o perioadă vulnerabilă pentru plantaţiile viticole, întrucât în mai - iunie se manifestă din plin presiunea bolilor şi a dăunătorilor, dar se derulează şi fenofazele în care aportul de microelemente este esenţial.
Click AICI şi află cum pot fi combătute două dintre cele mai păgubitoare boli ale viţei de vie!
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV