Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

3 lucrări prioritare în solar

Publicat: 26 februarie 2021 - 19:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cultivatorii de legume care dispun de sisteme de încălzire a spațiilor protejate au şanse mari să iasă primii pe piaţă cu trufandale şi să prindă un preţ bun. Ce lucrări fac acum? 

Producerea unui nou ciclu de legume extratimpurii şi timpurii în spaţii protejate se desfășoară la foc continuu.

Costel Vanatoru_b

  1. Semănatul legumelor de câmp: „Din 20 februarie şi până în 10 martie este epoca optimă de pregătire şi realizare a semănatului legumelor de câmp din prima linie, care se înfiinţează prin răsad: tomate, ardei, vinete; după care urmează castraveţii, salata, specii cu perioadă mai scurtă de vegetaţie. Răsadurile trebuie să aibă vârsta de plantare de 60 de zile, pentru a putea fi puse în câmp între 20 aprilie și 1 mai. „Spaţiile de cultură trebuie dezinfectate, se asigură temperatura optimă, în special o temperatură puţin mai ridicată în perioada de germinare. Apoi, în funcţie de specie, trebuie un climat optim pentru dezvoltarea normală a răsadului”, ne-a declarat Costel Vînătoru.
  2. Plantatul în spaţii protejate neîncălzite: Acum sunt în stadiu avansat răsadurile care se plantează în spaţii protejate neîncălzite după data de 20 martie. Anterior, răsadurile trebuie bine întreţinute prin aerisire și aplicare de tratamente fitosanitare, astfel încât tinerele plante să fie viguroase şi călite. Necesarul de apă se administrează uniform şi echilibrat. Dar, atenţie: fiind zile cu nebulozitate, există pericolul etiolării (alungirii) răsadurilor. Vârsta corespunzătoare a tinerelor plante de tomate, ardei sau vinete trebuie să fie de 60 de zile, după care între 20 aprilie şi 1 mai trebuie plantate în câmp. „După udat, trebuie aerisit zilnic, pentru a elimina bioxidul de carbon şi gazele acumulate, vaporii de apă, condensul - factori ce favorizează bolile”, atenţionează omul de ştiinţă buzoian.
  3. Combatere boli și dăunători: „Tripsul, păianjenul, Tuta absoluta, musculiţa albă sunt dăunători foarte periculoşi. Cheltuielile pentru controlul lor sunt mult mai mari când se instalează. Şi la boli e la fel, în perioada aceasta apar putregaiurile, mucegaiurile şi făinarea pentru că există deficit de lumină, perioade cu nebulozitate, cu umiditate şi temperaturi oscilante. Bine ar fi ca legumicultorii să monitorizeze şi să prevină”, a precizat Costel Vînătoru.

costache radu matca_b

Apariţia dăunătorilor trebuie monitorizată cu capcane lipicioase colorate: galbene, albastre, negre.
Costache Radu, din Matca, a pregătit solariile încălzite pentru a planta fasolea păstăi, soiul Auria de Bacău, pe 3.000 mp, ardeii pe 4.000 mp, tomatele şi vinetele pe 2.000 şi, respectiv, 1.000 mp de solar. „Întotdeauna, între 1 şi 4 aprilie, am ieşit pe piaţă cu fasolea, o voi face şi în acest an”, ne-a declarat cultivatorul.

CALENDAR DE LUCRĂRI ÎN SOLAR
În primul ciclu extratimpuriu și timpuriu al culturii de tomate, în serele şi solariile neîncălzite, au loc: 1-15 februarie: semănatul; 25 februarie - 5 martie: repicatul; 25 martie şi 5 aprilie: plantatul.
Vârsta răsadului trebuie să aibă 53-58 de zile, iar densitatea: 30-35.000 pl/ha.
Iata calendarul complet al lucrărilor în solar recomandate de Marcoser!

Calendar Marcoser pe site PAULA_b


un articol de
MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 3206 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?