Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2 tratamente de toamnă cruciale în livezi

Publicat: 18 noiembrie 2021 - 17:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pregătirea livezii de iernare impune tratamente care să diminueze rezervele biologice ale bolilor şi dăunătorilor, cicatrizarea rănilor şi fortifierea pomilor. Stropirile sunt „ritualul” de toamnă-iarnă al pomicultorilor!

În această perioadă, strategia de protecţie fitosanitară a livezii include două tratamente esenţiale.

 

TRATAMENTUL I, CU PRODUSE CUPRICE

 

Cea mai cunoscută soluţie este zeama bordeleză, ce conţine 20% cupru metalic şi 80% sulfat de cupru neutralizat. Concentraţia folosită: 100 g dizolvate în 10 litri de apă.

De asemenea, în piaţă sunt şi alte fungicide pe bază de cupru, precum: Champ 77 WG (în doză de 2-2,5 kg/ha), Alcupral 50 PU (2 kg/ha), Funguran OH 50 WP (2 kg/ha).

 

TRATAMENTUL II, CU ULEI HORTICOL


În această categorie intră insecticidele cu formulare pe bază de ulei, destinate în principal combaterii păduchelui de San Jose în stadiul de iernare (dar şi alte insecte şi acarieni).

În general, se utilizează pachetele Mospilan Oli, care conţin insecticidul Mospilan 20 SG şi uleiul vegetal Toil, ca adjuvant. Concentraţia: 3 g Mospilan 20 SG + 50 ml Toil, la 10 litri de apă.

Unii pomicultori aplică Nissorun 10 WP, acaricid cu efect ovicid pentru combaterea ouălor de acarieni. În plantaţiile eco se poate utiliza Ovipron Top, un insecticid pe bază de ulei de parafină (250 ml pentru 10 litri de apă).

Livada toamna - primavara (1)_b

 

STROPIRI ÎN TREI ETAPE

 

Specialiştii susţin că tratamentele fitosanitare şi de fortifiere de toamnă-iarnă trebuie să se realizeze în trei etape: după recoltare, la începutul căderii frunzelor şi la ieşirea din iarnă.

“Imediat după recoltare se poate aplica Coribor-L (îngrăşământ organic pe bază de bor - 4 l/ha) pentru îmbunătăţirea lignificării, cicatrizarea eventualelor răni şi grăbirea intrării în perioada de repaus vegetativ, având un rol foarte important în diferenţierea mugurilor de rod la multe specii pomicole”,susţine Marius Petrache, proprietarul Marcoser.

Potrivit acestuia, cele mai importante boli vizate prin tratamentele de toamnă sunt:

• la seminţoase: rapănul şi făinarea;

• la sâmburoase: făinarea sâmburoaselor, băşicarea frunzelor de piersic, ciuperca Stereum purpureum, antracnoza, ciuruirea micotică a frunzelor sau monilioza.

În perioada de cădere a frunzelor se recomandă stropirea cu o soluţie de uree (5%), care accelerează biodegradarea resturilor vegetale şi reduce sursa de boli.

Premergător stropirilor se fac lucrări de igienă culturală: tăierea ramurilor afectate de boli sau uscate; îndepărtarea scoarţei îmbătrânite, a muşchilor şi lichenilor; adunarea şi arderea fructelor mumificate.

Vizualizat: 11512 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?