Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2 Reguli importante în plantaţia de căpşun

Publicat: 06 mai 2020 - 09:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În plantaţiile noi de căpşun, prima floare trebuie întotdeauna ruptă. Căpşunii nu se bilonează. La ce se referă „încălţarea” plantei şi cum se realizează!

Alexandra Orlaie-Ţăranu, inginer horticol, consultant la Pepiniera Moara din jud. Suceava, explică de ce primele flori din plantaţiile noi de căpşun nu sunt neapărat un motiv de bucurie şi ce trebuie să faceţi pentru a vă asigura o producţie bună, precum şi de ce este greşit să bilonaţi plantele de căpşun.

hort1a220_b

1. PRIMA INFLORESCENŢĂ TREBUIE RUPTĂ!

După plantarea căpşunilor, după ce aţi avut grijă să înlocuiţi plantele care nu s-au prins, cel mai important este ca prima inflorescenţă să fie ruptă. Mulţi se bucură că planta dă primele flori, şi nu le rup, dar acest lucru poate duce la epuizarea plantei, din cauză că se creează un dezechilibru între sistemul foliar şi cel radicular. Dacă rădăcina este destul de mare şi de viguroasă şi planta are 2-3 fruzuliţe şi are deja o inflorescenţă, planta va duce toată hrana şi energia în acea inflorescenţă. Astfel, nu va mai putea folosi din capacitatea ei pentru dezvoltarea următoarelor frunze şi nu va putea susţine producţia.
Dacă lăsaţi ca planta să producă imediat după ce a fost plantată, se poate să aveţi o slabă diferenţiere de producţie în anul următor. Uneori, exact acea primă floare pe care o lăsaţi la început vă poate afecta, de fapt, producţia pe doi ani. De aceea, în plantaţiile noi de căpşun, trebuie rupte primele flori pentru toate plantele, indiferent dacă plantaţia a fost înfiinţată toamna, cu plante verzi, sau primăvara, cu stoloni frigo.


2. „ÎNCĂLŢAREA” PLANTELOR.

Plantarea căpşunilor în sistem clasic se face fără bilonare, pe pământ plat. Unii cultivatori de căpşuni utilizează bilonarea, ca la cartof, ceea ce este greşit. La căpşun nu se face bilonare, nu se ridică pământul în jurul plantei, pentu că rădăcina este superficială şi, uneori, pământul se lasă după plantare şi rădăcina rămâne dezgolită şi se deshidratează.
Este foarte important însă ca după plantare, care se face până la nivelul coletului, să fiţi atenţi şi să faceţi „încălţarea” plantelor, adică să aveţi grijă să fie suficient pământ în jurul coletului. În unele cazuri, din cauza irigaţiilor sau a ploilor, pământul se tasează şi se lasă. În plantaţiile de căpşun în sistem clasic, „încălţarea” plantelor se poate face cu sapa, iar în cele cu folie, se trage pământul cu mâna pe lângă plantă, ca rădăcina acesteia să fie bine acoperită.


CULTIVAREA CĂPŞUNILOR ESTE CHIMIE!

“Din cauză că nu am ştiut ce tratamente să aplicăm, am pierdut aproape jumătate din plantele dintr-un solar, pe care a trebuit să le înlocuim. Cultivarea căpșunilor este chimie”, ne-a declarat Simona Iertea, din Ineu, jud. Arad, cultivator de căpșun.

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 1404 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?