Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2 prădători valoroşi de păstrat în solar

Publicat: 27 aprilie 2020 - 23:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-una dintre cele mai mari ferme legumicole din zona Luduşului, ardeii din solar vor fi protejaţi de dăunători cu ajutorul insectelor prădătoare.

Ştefan Varo, proprietarul Fermei Agricole Cheţani, din judeţul Mureş, cultivă 1,25 ha cu legume în spaţii protejate şi 20 ha cu legume în câmp. În solar cultivă ardei kapya, ardei gras tip California şi ardei iute, vinete (1.700 mp) şi tomate.
În total va avea cam 6.500-7.000 mp cu ardei, cu densitatea de 50.000 plante/ha, legate, cu conducere pe un singur braţ. A început plantarea pe 25 ianuarie şi va termina pe 15-20 aprilie, pe măsură ce va scoate din solar răsadurile pe care şi le produce pentru plantat în câmp.

Foto-impact-solar_b

Cum sunt protejaţi ardeii, fără insecticide şi fungicide!
De anul acesta a decis ca la culturile de ardei şi de vinete din solarii să nu mai folosească deloc tratamente chimice, ci să combată dăunătorii cu insecte prădătoare, după ce a văzut această metodă în ferme din Almeria - Spania. „Se practică deja cu succes în alte ţări, pentru multe tipuri de culturi şi dăunători; sunt capcane inclusiv pentru Tuta absoluta la tomate (molia tomatelor- n.red.). Se lansează cam 3-5 prădători pe metru pătrat, când sunt bine înfloriţi ardeii, pentru că, în cazul în care nu sunt tripşi sau păianjeni, prădătorii trăiesc cu polenul florilor de ardei. Până la recoltat, se mai lansează încă o dată sau de două ori, în funcţie de necesitate”, explică fermierul.

ardei-solar-Stefan-Varo_b

Ce dăunători sunt eliminaţi?
Va folosi două tipuri de insecte prădătoare, care combat tripşii şi acarianul roşu comun. Le cumpără de la o firmă din România care le importă din Spania.

  1.  Orius laevigatus este un prădător polifag din familia Anthocoridae, care se hrăneşte cu tripşi, afide, păianjen roşu. O singură larvă se hrăneşte cu peste 300 de tripşi/ciclu, iar un adult cu 20 tripşi/zi.
  2. Amblyseius andersoni este un prădător polifag din familia Phytoseiidae, care se hrăneşte cu păianjen roşu, tripşi şi polen şi care poate fi utilizat pentru controlul dăunătorilor la o gamă largă de culturi din spaţii protejate, cât şi la plantaţiile pomicole şi viticole.

Ştefan Varo livrează circa 80% din producţie către Lidl, care controlează „la sânge” reziduurile de pesticide, spune chiar fermierul.
Ferma Agricolă Cheţani este membru în Cooperativa Agricolă Lunca Someşului Mic, care reuneşte producători din Bazinul Legumicol Someşul Mic şi Arieş, jud. Cluj şi din jud. Mureş.

Ştefan Varo: “De când folosesc prădători în solar, nu mai fac tratament nici cu fungicide, pentru că nici bolile nu se dezvoltă dacă nu sunt vectori care să le transporte”.

Vizualizat: 3669 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?