Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

10 reguli la înfiinţarea unei livezi superintensive

Publicat: 26 martie 2021 - 18:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Livezile superintensive sunt o adevărată "fabrică de făcut bani", dar ele cer şi investiţii pe măsură în tehnologii moderne, care pot fi de ordinul a sute de mii de euro.

Iată 10 aspecte pe care trebuie să le ai în vedere la înfiinţarea unei livezi superintensive:

livezi roditoare plantari

  1. Investiţiile făcute cu înfiinţarea plantaţiilor superintensive, deşi sunt foarte mari (înfiinţarea unui hectar de livadă se ridică la 10.000-30.000 euro iar cheltuielile anuale de întreţinere sunt între 5.000 şi 10.000 euro) se recuperează după primele 2-4 recolte. Datorită gradului ridicat de mecanizare a lucrărilor şi economiei considerabile de forţă de muncă, costul de producţie al fructelor este redus. Se foloseşte la măr, la părul altoit pe gutui şi la piersic.
  2. Densitatea la hectar. Se plantează în jur de 1800-3300 pomi la hectar, uneori mai mult. În funcţie de specie, densitatea este mai mare la seminţoase şi mai mică la sâmburoase.
  3. Sistemul de conducere. Pomii sunt conduşi în fus subţire, sistem Lepage sau în gard belgian.
  4. Durata rentabilă a unei plantaţii. Pomii fructifică în anul al doilea de la plantare iar producţia devine rentabilă economic în anul al treilea. Producţiile sunt de 35-45 tone de fructe la hectar, uneori mai mult. Durata rentabilă a unei plantaţii este de 10-15 ani.
  5. Portaltoiul. Pentru o plantaţie superintensivă se va utiliza un portaltoi de vigoare slabă, în cazul mărului - M9.
  6. Formarea gardului fructifer. O măsură tehnologică importantă este dirijarea ramurilor din coroană în sensul direcţiei rândului pentru a forma gardul fructifer, recomandat în livezile superintensive, atât la seminţoase, cât şi la sâmburoase. Susţinerea lui se poate face cu maxim trei etaje de sârme. Se proiectează şi se realizează din primul an şi sistemul de susţinere pentru plasa antigrindină.
  7. Pregătirea terenului. Alegerea terenului nu este restrictivă. Plantarea se poate face în gropi mici de 30/30/30 cm, dar şi la suprafaţa solului, caz în care, după plantare, pomii se muşuroiesc. Terenul se ară la 30 cm, se nivelează, având grijă ca apa să nu băltească.
  8. Sistemul de susţinere este foarte important în cazul livezilor superintensive. Sistemul fără plasă trebuie realizat cu spalieri din beton, pe toate rândurile. Lungimea cea mai indicată pentru un rând este de 200 m şi corespunde unui sistem de fertirigare eficient în exploatare, dar şi unui randament ridicat al utilajelor de stropit şi de lucrat solul, iar între rânduri oferă o productivitate sporită la recoltat şi evacuat producţia.
  9. Pichetatul are loc înainte de plantare, respectând distanţele recomandate fiecărei specii. În plantaţiile superintensive, pichetatul se face cu ajutorul cablului de sârmă. O condiţie obligatorie este asigurarea sursei de apă.
  10. Distanţe de plantare. Stabilirea distanţelor de plantare este în legătură directă cu tipul de livadă, formele de coroană ale pomilor, portaltoiul, vigoarea soiurilor, gradul de fertilitate a solului. Respectarea distanţelor de plantare este obligatorie, deoarece ele determină suprafaţa de nutriţie a fiecărui pom. Distanţa dintre două rânduri succesive de pomi va fi de 3,5-4 m. Unghiul de inserţie a ramurilor pe ax este de 45-90 grade, această valoare conducând la un echilibru între creştere şi rodire. Acest echilibru se asigură în mare măsură prin tăieri.

Vezi AICI care este DISTANŢA OPTIMĂ de plantare în funcţie de specie!

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 2517 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?